– 347 – Voltar per la Literatura – L’ULL DE L’ESCARABAT d’Anna Carreras i Aubets (🐌🐌🐌🐌) – 2019.07.05 (temp. 18/19 – llibre nº 023)

L’ULL DE L’ESCARABAT d’Anna Carreras i Aubets  (temp. 18/19 – llibre nº 023)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

L’ull de l’escarabat és el llibre número 39 de l’editorial Llibres del Delicte, editorial que continua amb la seva línia de publicar novel·les d’una gran qualitat, però difícilment catalogables. Aquesta és una novel·la diferent i sorprenent on la protagonista s’acaba construint el seu propi thriller.

Anna Carreras manipula la protagonista fins a trencar-la en un hàbil joc psicològic, on l’imaginari d’ella juga a la seva contra.

Quan la Maria s’enfila a l’autobús número tres ja fa dies que sap que en Salva és gai. Tossuda i bleda com ella sola, està decidida a deixar-li les coses clares. Ja en té prou, de tanta ambigüitat d’amfibi. No sap, però, que passarà una nit sencera tancada en un centre cultural ple d’escales, màquines expenedores i portes tancades amb l’única companyia d’un escarabat, negre i lluent, que no la desempararà.

Una singular història d’amor entre els dos personatges protagonistes, la Maria i en Salva, ella crítica d’art que ajuda en Salva a pintar un quadre. L’acció transcorre en una tarda/nit en unes oficines buides on ella resta involuntàriament reclosa.

Una novel·la amb un irònic sentit de l’humor que et manté alerta i encuriosida fins al final. Estructurada en capítols curts on la Maria ens recorda moments ja passats de la seva peculiar relació, i s’alternen amb l’experiència que està vivint. Les dues personalitats contraposades se’ns van descobrint a mesura que avança la trama, ella una persona una mica “perduda” en els seus sentiments i les seves intuïcions, ell un seductor manipulador de manual. I entre tots dos, l’ull d’un escarabat que observa tot.

Un llenguatge senzill i una trama tensa que et porta a un final desconcertant que m’ha agafat totalment desprevinguda. Un final, al meu entendre, un pèl precipitat, però genial.

Anna Carreras i Aubets va néixer a Barcelona el 1977 i es doctora en Filologia Catalana per la UAB. Interessada per a recuperació dels clàssics de poesia catalana de l’exili, avorrida de la vida acadèmica, abandona voluntàriament la Universitat i salta a l’escriptura com a sistema de vida. Fa de crítica literària, de traductora i de correctora, col·laborant amb la premsa i en revistes d’art.

És autora, juntament amb Vicenç Altaió i Jesús Galdón, del llibre d’aforismes “El cervell i les venes” (2005) i de les novel·les “Camisa de foc” (2008), “Tot serà blanc” (2009), “Unes ales cap a on” (2011), “Ombres franceses” (2016), “Fes-me la permanent” (2016) i “Encén el llum” (2017) entre d’altres.

Títol: L’ull de l’escarabat

Autor: Anna Carreras i Aubets

Editorial: Llibres del Delicte

Data de publicació: març 2019

Pàgines: 170

Leave a Reply