– 345 – GREC2019 – Dansa – AB (INTRA) – SYDNEY DANCE COMPANY (🐌🐌🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – 2019.07.02 (temp. 18/19 – RdP 067 i espectacle  nº 266)

GREC2019 – AB (INTRA) – SYDNEY DANCE COMPANY (temp. 18/19 – RdP 067 i esp.  nº 266)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dimarts, dins del Festival Grec 2019, vam fer cap al Mercat de les Flors per veure l’espectacle del coreògraf Rafael Bonachela amb la Sydney Dance Company.

A la roda de premsa que va tenir lloc aquest dilluns (us deixem l’àudio al final de l’entrada), ens van comentar que la companyia Sydney Dance Company celebra enguany el seu cinquantè aniversari i en Rafael Bonachela en fa deu que la dirigeix. És la primera vegada que la companyia es desplaça fora del país en temporada d’hivern (allà), i durant tres anys s’ha anat gestant la gira per Europa i la seva presencia en el Festival Grec d’enguany.

L’espectacle AB (INTRA), “des de dins”, és un recorregut per l’essència mateixa de la condició humana que es desenvolupa en un escenari minimalista on els artistes esdevenen el focus d’atenció.

Rafael Bonachela (La Garriga, 1972) és director artístic i coreògraf resident a la Sydney Dance Company des del 2009. Va començar a ballar a Barcelona abans de traslladar-se als 18 anys a Londres a formar part de la Rambert Dance Company. En 2006 va crear la seva pròpia companyia, la Bonachela Dance Company. El 2008 va estrenar 360°, la primera gran producció per a la Sydney Dance Company, de la qual va acabar sent director artístic.

La Sydney Dance Company va ser fundada l’any 1969 per la ballarina Suzanne Musitz. Actualment està formada per setze ballarins que el mateix coreògraf ha seleccionat, la gran majoria de nacionalitat australiana amb l’excepció de Victor Zarallo que és nascut a Sitges.

El procés creatiu de la peça va començar a partir d’unes improvisacions, que sense pautes, obertes, va demanar als seus ballarins. Aquestes improvisacions fetes en solitari o en petits grups de ballarins, durant vuit dies, de manera intensiva, es van convertir en la llavor de l’espectacle final. També van escriure el que havien sentit en ferles. Aquestes expressions escrites van conformar el guió de la dansa. A la peça final la coreografia està absolutament pautada i la improvisació no hi és, ha quedat integrada en el resultat final.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta peça destaca per la seva fisicalitat i un treball interior molt més emocional que en altres creacions de Bonachela: “M’encanta la manera com un cos pot anar de la dolcesa a la velocitat i la potència. Però també m’interessa la capacitat del cos per verbalitzar estats emocionals i psicològics”.

AB (INTRA) és una proposta que destaca pel tractament molt especial de les llums, l’escenografia i la música, convertint-la en una peça tancada que ha de ser interpretada en un espai tancat com el Mercat. Damien Coper, dissenyador de llums i David Fleischer, dissenyador del vestuari i l’escenografia, han estat involucrats des del moment zero en la creació de la peça.

Una part molt important de la peça és la música, on s’ha incorporat música clàssica i música contemporània. D’una banda moviments de la peça ja existent, “Klatbutne/Presència, composta especialment per Pêteris Vasks per a la intèrpret, Sol Gabetta, violoncel·lista argentina. El compositor australià de música electrònica, Nick Wales, ha compost la resta de la música complementant la primera peça i construint una banda sonora uniforme i adequada totalment a la coreografia. El resultat és senzillament sensacional.

Els ballarins de la companyia Ariella Casu, Davide Di Giovanni, Holly Doyle, Janessa Dufty, Dean Elliott, Riley Fitzgerald, Jacopo Grabar, Liam Green, Luke Hayward, Dimitri Kleioris, Choe Leong, Jesse Scales, Emily Seymour, Mia Thompson, Charmene Yap, Chloe Young i Victor Zarallo ens han deixat bocabadats amb la seva fisicalitat, la seva tècnica i al mateix temps la seva extraordinària delicadesa de moviments.

Una gran coreografia estudiada al mil·límetre on tots els passos estan coordinats i on els ballarins deixen anar el millor de si mateixos i transmeten al públic la seva força interior i la gran capacitat de comunicació d’un cos.

AB (INTRA) ens ha commogut. Potser, un dels millors espectacles de dansa que hem vist mai.

——————————————–

Per finalitzar aquesta ressenya, us deixem l’àudio de la roda de premsa …

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Coreografia: Rafael Bonachela 

Composició musical: Nick Wales (Composició original de Nick Wales amb moviments de Klātbūtne, “Presence“, de Pēteris Vasks)

Intèrprets de la companyia: Ariella Casu, Davide Di Giovanni, Holly Doyle, Janessa Dufty, Dean Elliott, Riley Fitzgerald, Jacopo Grabar, Liam Green, Luke Hayward, Dimitri Kleioris, Chloe Leong, Jesse Scales, Emily Seymour, Mia Thompson, Charmene Yap, Chloe Young, Victor Zarallo

Il·luminació: Damien Cooper \ Vestuari i escenografia: David Fleischer \ Direcció executiva de la Sydney Dance Company: Anne Dunn \ Producció de la Sydney Dance Company: Dominic Chang \ Direcció dels assajos: Christopher Aubrey \ Direcció tècnica: Guy Harding \ Regidoria: Simon Turner \ Tècnics de producció: Anthony McCoy, Jennifer Ryan \ Distribució: Mondigromax –cultius de Cultura \ Fotografia: Pedro Greig

Durada: 70 minuts

 

2 pensaments a “– 345 – GREC2019 – Dansa – AB (INTRA) – SYDNEY DANCE COMPANY (🐌🐌🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – 2019.07.02 (temp. 18/19 – RdP 067 i espectacle  nº 266)

 1. Imma C.

  Hooola!
  Va ser ahir que vam veure (AB) INTRA de la Sydney Dance Company , un espectacle meravellós, inolvidable. Feliç d´ haver-lo vist
  Una dansa mesurada, matemàtica i alhora abstracta. Moviment coordinat al mil.límetre, excel.lent il.luminació. El cos a escena i res més.
  Gràcies per fer la crònica de la roda de premsa i l´espectacle.
  I gràcies al GREC per fer-ho ossible

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Com hem indicat a la ressenya ens va semblar un dels millors espectacles de dansa que han vist els nostres ulls. Un espectacle d’una sensibilitat sense líiits. Ens agradaria poder comprar la filmació d’aquesta meravella.

   Gràcies per ser tan fidel en la lectura dels nostres escrits al Blog.

   Respon

Deixa un comentari