– 342 –聽 Teatre – INSTRUMENTAL (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Espai Lliure – Teatre Lliure – 2019.06.30 (temp. 18/19 – espectacle聽 n潞 263)

INSTRUMENTAL (temp. 18/19 – espectacle n潞 263)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

脷ltim dia de representaci贸 d鈥INSTRUMENTAL a l鈥Espai Lliure de Montju茂c, i moltes ganes de veure aquesta proposta que ens van presentar en roda de premsa (vegeu ressenya) el passat dia 18 de juny.

INSTRUMENTAL 茅s l’adaptaci贸 teatral del llibre autobiogr脿fic de聽James聽Rhodes, “Instrumental: Memorias de M煤sica, Medicina y Locura“, amb dramat煤rgia i direcci贸 d’Iv谩n Morales i amb Quim 脌vila com a 煤nic int猫rpret. Un mon貌leg que 茅s alhora una den煤ncia de la peder脿stia i un clam d’esperan莽a davant del poder sanador de la m煤sica.

Un text que barreja consci猫ncia, dolor, humor, irrever猫ncia, sinceritat i valor i que Rhodes ha escrit sense haver cicatritzat encara la seva ferida. El poder m脿gic de la m煤sica l’ajuda a apaivagar el dolor i la Chacona de Bach 茅s la pe莽a que li va salvar la vida. Segons van comentar, tot l’equip que ha fet possible aquesta proposta ha cregut des del primer moment en la necessitat de visibilitzar l’exist猫ncia de l’ab煤s sexual a menors.

Tal com ens van explicar, han volgut mostrar la veritat despullada, han volgut mostrar la capacitat de la m煤sica, de l’acte de posar un vinil, d’encendre una llum o de llegir un llibre per fer-nos sentir menys sols i connectar-nos entre nosaltres i amb nosaltres mateixos.

En aquest punt hem de dir que, encara que ens ha agradat molt la manera innovadora i trencadora d’aquesta posada en escena, tamb茅 pensem que potser no hauria calgut tantes accions “t猫cniques” fetes pel mateix Quim Avila i ens hauria perm猫s gaudir molt m茅s de la seva faceta actoral, que hem de dir, que 茅s bestial, m脿gica, excel路lent. Un actor que amb els seus 25 anys 茅s un dels millors actors de casa nostra.

L’escenografia de Judit Colomer integra els cables, micros, plats de vinils, llums, llibres, una cadira i un munt de matalassets blaus…… integrant la llum de Raimon Rius, i el so de Jordi Busquets com a elements materials de l’escenografia.

En Quim assoleix amb una gran versatilitat, tres veus, d’una banda 茅s el mateix James Rhodes que ens explica episodis de la seva vida en primera persona, d’altra banda 茅s en Quim Avila, la persona, qui ens parla de detalls de la seva interpretaci贸 i per 煤ltim el narrador que ens parla del personatge integrant al p煤blic en el seu discurs.

Moltes emocions que聽茅s聽capa莽 de transmetre amb una gran intensitat i veracitat. Una interpretaci贸 dotada d’un gran magnetisme. Ell mateix ens va preparant聽pel聽moment final聽en qu猫聽interpretar脿 al piano la sonata que ha apr猫s amb el llibre del mateix聽James聽Rhodes聽“Toca el piano:聽interpreta a Bach en seis聽semanas“, quasi com una demostraci贸聽de qu猫聽tot聽茅s聽possible si ho vols.

Com el mateix Quim Avila ha manifestat聽James Rhodes ha passat per molts llocs: des de consum de drogues fins a alcoholisme, un hospital psiqui脿tric, ser pare o el que 茅s un dels principals motors d’aquest dolor que s贸n els abusos infantils que va patir de nen a l’escola. El nostre espectacle 茅s una aproximaci贸 a aquesta hist貌ria des del nostre punt de vista, intentant ser el m茅s respectuosos i sincers possible en el fet que jo no s贸c ell. Es tracta d’una persona viva que t茅 una hist貌ria i jo s贸c nom茅s un mitj脿 per explicar-la.

Una posada en escena que aconsegueix crear una聽atmosfera聽molt especial on et sents atrapat des del mateix moment聽en qu猫聽accedeixes a la sala, quasi a les fosques.

This slideshow requires JavaScript.

Dramat煤rgia i direcci贸: Iv谩n Morales

Basat en el llibre homonym de James Rhodes

Int猫rpret: Quim 脌vila

Escenograf铆a: Judit Colomer \ Il.luminaci贸: Raimon Rius \ Espai sonor: Jordi Busquets \ Moviment: Carla Tovias \ Ajudants de direcci贸: Paula Rib贸 i Carla Tovias

Idioma: catal脿 – Durada: 90 minuts

Leave a Reply