– 337 – GREC2019 – KRONOS QUARTET (🐌🐌🐌🐌🐌) ——– Espectacle inaugural – Teatre Grec – 2019.06.26 (temp. 18/19 – RdP 065 i espectacle  nÂș 258)

GREC2019  – KRONOS QUARTET (temp. 18/19 – RdP 065 i espectacle  nÂș 258)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Aquest passat dimecres dia 26 va tenir lloc en el magnĂ­fic recinte del Teatre Grec el primer dels dos concerts inaugurals del Festival Grec 2019.

Un concert del KRONOS QUARTET del qual vam tenir informaciĂł privilegiada a la roda de premsa que es va fer el dia abans a la seu de l’ESMUC .

Alba G. Corral – David Albet – NĂșria Sempere – Cesc CasadesĂșs – David Harrington

DesprĂ©s de la Roda de premsa, vaig tenir la sort de poder presenciar uns moments de les classes magistrals i assajos que els membres del KRONOS QUARTET, han estat donant durant uns dies als membres dels 4 quartets seleccionats per participar en l’espectacle inaugural d’aquesta ediciĂł del Festival Grec.

This slideshow requires JavaScript.

Us deixo l’Ă udio de la Roda de premsa …

—————————————-

This slideshow requires JavaScript.

Les portes del recinte del Grec es van obrir a dos quarts de vuit i en els jardins estaven preparats quatre petits escenaris on a partir de les vuit vam poder escoltar a quatre quartets d’alumnes de l’ESMUC, tres de corda i un de saxofons.

La gran quantitat de gent i l’amplitud de l’espai nomĂ©s ens va “deixar intuir” la qualitat de tots els integrants dels quartets, potser hauria calgut una mica mĂ©s de sonoritzaciĂł … Malgrat aixĂČ, una experiĂšncia molt agradable que ha fet diferent l’inici d’aquest concert.

L’Escola Superior de MĂșsica de Catalunya (ESMUC) va nĂ©ixer l’any 2000 per un acord de Govern de la Generalitat, obrint portes el setembre de 2001. Actualment compta amb 600 alumnes que cursen la titulaciĂł superior de mĂșsica i uns 180 estudiants de mĂ ster i postgrau.

Els quartets que han intervingut, coordinats per David Albet, director artĂ­stic del conjunt de mĂșsica contemporĂ nia Barcelona 216, han estat:

Quartet Atenea: Andrea Santiago, Gil Sisquella, Bernat Santacana i Alex Olmedo. Ells han interpretat la peça “Amrit”, de Kala Ramnath, amb arranjaments de Reena Esmail.

Quartet Vivancos: Jordi Prim, Clara Garriga, Estela Megías i Quim Tejedor. Han interpretat “Play” de Merlijn Twaalfhoven. Ens han fet participar amb ells.

Nina Quartet: Dario Rodriguez, Javier Curiel, Pau Planell i Carmen Kleykens. Han interpretat “From the Book” de Yotam Haber.

I finalment l’Airum Saxophone Quartet: Denis Casanova, Ana Parejo, Joseph Hooworth i Marçal MontllĂł que van interpretar “Sunjata’s Time” de FodĂ© Lassana DiabatĂ©, amb arranjaments de Jacob Garchik.

DesprĂ©s de passejar tranquil·lament pels jardins i sopar una mica ocupem les nostres localitats al gran amfiteatre. Com Ă©s habitual en els espectacles inaugurals els periodistes i fotĂČgrafs esperen l’entrada dels convidats que ocuparan les files 7 i 8. PolĂ­tics i personalitats del mĂłn de la cultura que arriben a comptagotes. El concert s’inicia amb retard.

This slideshow requires JavaScript.

Aquesta Ă©s la primera vegada que el festival d’estiu de Barcelona s’obre amb mĂșsica contemporĂ nia i ho fa amb una de les formacions de cambra mĂ©s respectades de l’escena musical actual. El Kronos Quartet de San Francisco estĂ  integrat per David Harrington (violĂ­), John Sherba (violĂ­) Hank Dutt (viola) i Sunny Yang (violoncel).

Durant la seva llarga trajectĂČria de gairebĂ© mig segle, ha treballat en la lĂ­nia de reimaginar contĂ­nuament l’experiĂšncia del quartet de cordes esdevenint un dels quartets mĂ©s influents del mĂłn. Du a terme una gran tasca pedagĂČgica en les generacions mĂ©s joves.

L’any 2015 la Kronos Performing Arts Association va llençar “Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire” un projecte d’educaciĂł i llegat musical que estĂ  encarregant i distribuint gratuĂŻtament la primera biblioteca d’ensenyament del repertori contemporani per a quartet de cordes. Cada any, durant cinc anys s’encarreguen deu noves creacions (cinc a homes i cinc a dones).

Les quatre peces, que hem pogut escoltar interpretades pels quartets de l’Esmuc formen part d’aquesta iniciativa d’encàrrec de composicions del Kronos Quartet.

This slideshow requires JavaScript.

S’inicia el concert amb una primera peça que ens ha deixat a tots bocabadats, literalment paralitzats i expectants pel que seria l’esdevenir del concert. Una primera peça anomenada Star-Spangled Banner, que no Ă©s un altre que l’himne nacional dels Estats Units perĂČ que ells, tal com van comentar a la roda de premsa, han “destrossat” intencionadament en protesta a l’actual president Donald Trump. El lĂ­der del quartet, David Harrington, en acabar la seva interpretaciĂł, va dir “”Espero que aquesta interpretaciĂł hagi arribat fins a la Casa Blanca“.

La interpretaciĂł de les peces, magnĂ­fiques totes elles, ha comptat amb el valor afegit dels visuals projectats a la paret de pedra de l’amfiteatre, generats per l’artista i programadora creativa Alba G. Corral, un dels valors mĂ©s sĂČlids de l’escena tecnoartĂ­stica barcelonina. Unes imatges plenes de color i amb unes textures gairebĂ© orgĂ niques han acompanyat totes i cada una de les peces interpretades.

Alba G. Corral (Madrid 1977), Ă©s una artista visual ubicada a Barcelona que durant els Ășltims deu anys ha utilitzat el programari en la creaciĂł artĂ­stica. Explora narratives abstractes i les seves actuacions audiovisuals les realitza en viu, integrant en temps real la codificaciĂł i l’elaboraciĂł, col·laborant amb els mĂșsics amb els quals treballa. El resultat d’aquesta nit ha suposat sis mesos de creaciĂł, i ha estat absolutament espectacular.

This slideshow requires JavaScript.

El concert ha comptat tambĂ© amb la participaciĂł de Maria Arnal (Barcelona 1987), que en pocs anys s’ha convertit en un referent de l’escena de l’indie folk que parteix de la tradiciĂł i la reinterpreta. Aquesta cantant va ser seleccionada pel Kronos Quartet desprĂ©s d’un procĂ©s de cĂ sting.

Un magnĂ­fic concert que com a fi de festa ha ofert una peça interpretada conjuntament amb els nou membres dels quartets de corda de l’Esmuc. El programa ha estat el segĂŒent:

 • Star-Spangled Banner, tradicional. Arranjaments de Stephen Prutsman & Kronos, inspirats en Jimi Hendrix.
 • The House of the Rising Sun, Arranjaments de Jacob Garchik, inspirat en The Everly Brothers.
 • Summertime, de George Gershwin. Arranjaments de Jacob Garchik, inspirat en Janis Joplin.
 • God Shall Wipe All Tears Away, d’Antonio Haskell. Arranjaments de Jacob Garchik, inspirat en Mahalia Jackson.
 • Clouded Yellow, de Michael Gordon. ComposiciĂł escrita per al Kronos Quartet.
 • Little Black Book, de Jlin. Compost per al projecte “Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire”, amb arranjaments de Jacob Garchik.
 • El quinto regimiento, Arranjaments de Jacob Garchik inspirats en Pete Seeger. Amb la veu de Maria Arnal.

 • Jarama Valley, d’Alex McDade. Arranjaments de Jacob Garchik inspirats en Woody Guthrie, Pete Seeger & Lee Hays. Amb la veu de Maria Arnal.

 • Turn, Turn, Turn, de Pete Seeger. Arranjaments de Jacob Garchik. Amb la veu de Maria Arnal.
 • One Earth, One People, One Love, del projecte Sun Rings, de Terry Riley compost per al Kronos Quartet.
 • Quartet Saz, de Philip Glass. Compost per al projecte “Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire” amb els quartets Atenea, Vivancos i el Nina Quartet.

En finalitzar ens han ofert un bis, “Purple Hazede Jimi Hendrixi desprĂ©s hem pres una copa de cava i una magnĂ­fica coca als jardins del Teatre Grec.

Nit mĂ gica. Una de les millors inauguracions del Festival Grec dels darrers anys !!!

This slideshow requires JavaScript.

Kronos Quartet: David Harrington (violĂ­), John Sherba (violĂ­), Hank Dutt (viola), Sunny Yang (violoncel)
Amb la col·laboració especial de: Maria Arnal (veu)
Visuals: Alba G. Corral \ Disseny de la il·luminaciĂł: Brian H. Scott  \ Disseny del so – ConcepciĂł sonora: Brian Mohr \ ProducciĂł: Kronos Performing Arts Association
CoordinaciĂł dels mĂșsics de l’ESMUC: David Albet
Quartets de l’ESMUC:
Quartet Atenea: Andrea Santiago, Gil Sisquella, Bernat Santacana, Àlex Olmedo
Quartet Vivancos: Jordi Prim, Anna Sanchis, Estela MegĂ­as, Quim Tejedor
Nina Quartet: DarĂ­o RodrĂ­guez, Javier Curiel, Pau Planell, Carmen Kleykens
Airun Saxophone Quartet: Denís Casanova, Ana Parejo, Joseph Hooworth, Marçal Montlló

Leave a Reply