– 337 – GREC2019 – KRONOS QUARTET (🐌🐌🐌🐌🐌) ——– Espectacle inaugural – Teatre Grec – 2019.06.26 (temp. 18/19 – RdP 065 i espectacle  nº 258)

GREC2019  – KRONOS QUARTET (temp. 18/19 – RdP 065 i espectacle  nº 258)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquest passat dimecres dia 26 va tenir lloc en el magnífic recinte del Teatre Grec el primer dels dos concerts inaugurals del Festival Grec 2019.

Un concert del KRONOS QUARTET del qual vam tenir informació privilegiada a la roda de premsa que es va fer el dia abans a la seu de l’ESMUC .

Alba G. Corral – David Albet – Núria Sempere – Cesc Casadesús – David Harrington

Després de la Roda de premsa, vaig tenir la sort de poder presenciar uns moments de les classes magistrals i assajos que els membres del KRONOS QUARTET, han estat donant durant uns dies als membres dels 4 quartets seleccionats per participar en l’espectacle inaugural d’aquesta edició del Festival Grec.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Us deixo l’àudio de la Roda de premsa …

—————————————-

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les portes del recinte del Grec es van obrir a dos quarts de vuit i en els jardins estaven preparats quatre petits escenaris on a partir de les vuit vam poder escoltar a quatre quartets d’alumnes de l’ESMUC, tres de corda i un de saxofons.

La gran quantitat de gent i l’amplitud de l’espai només ens va “deixar intuir” la qualitat de tots els integrants dels quartets, potser hauria calgut una mica més de sonorització … Malgrat això, una experiència molt agradable que ha fet diferent l’inici d’aquest concert.

L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) va néixer l’any 2000 per un acord de Govern de la Generalitat, obrint portes el setembre de 2001. Actualment compta amb 600 alumnes que cursen la titulació superior de música i uns 180 estudiants de màster i postgrau.

Els quartets que han intervingut, coordinats per David Albet, director artístic del conjunt de música contemporània Barcelona 216, han estat:

Quartet Atenea: Andrea Santiago, Gil Sisquella, Bernat Santacana i Alex Olmedo. Ells han interpretat la peça “Amrit”, de Kala Ramnath, amb arranjaments de Reena Esmail.

Quartet Vivancos: Jordi Prim, Clara Garriga, Estela Megías i Quim Tejedor. Han interpretat “Play” de Merlijn Twaalfhoven. Ens han fet participar amb ells.

Nina Quartet: Dario Rodriguez, Javier Curiel, Pau Planell i Carmen Kleykens. Han interpretat “From the Book” de Yotam Haber.

I finalment l’Airum Saxophone Quartet: Denis Casanova, Ana Parejo, Joseph Hooworth i Marçal Montlló que van interpretar “Sunjata’s Time” de Fodé Lassana Diabaté, amb arranjaments de Jacob Garchik.

Després de passejar tranquil·lament pels jardins i sopar una mica ocupem les nostres localitats al gran amfiteatre. Com és habitual en els espectacles inaugurals els periodistes i fotògrafs esperen l’entrada dels convidats que ocuparan les files 7 i 8. Polítics i personalitats del món de la cultura que arriben a comptagotes. El concert s’inicia amb retard.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta és la primera vegada que el festival d’estiu de Barcelona s’obre amb música contemporània i ho fa amb una de les formacions de cambra més respectades de l’escena musical actual. El Kronos Quartet de San Francisco està integrat per David Harrington (violí), John Sherba (violí) Hank Dutt (viola) i Sunny Yang (violoncel).

Durant la seva llarga trajectòria de gairebé mig segle, ha treballat en la línia de reimaginar contínuament l’experiència del quartet de cordes esdevenint un dels quartets més influents del món. Du a terme una gran tasca pedagògica en les generacions més joves.

L’any 2015 la Kronos Performing Arts Association va llençar “Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire” un projecte d’educació i llegat musical que està encarregant i distribuint gratuïtament la primera biblioteca d’ensenyament del repertori contemporani per a quartet de cordes. Cada any, durant cinc anys s’encarreguen deu noves creacions (cinc a homes i cinc a dones).

Les quatre peces, que hem pogut escoltar interpretades pels quartets de l’Esmuc formen part d’aquesta iniciativa d’encàrrec de composicions del Kronos Quartet.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

S’inicia el concert amb una primera peça que ens ha deixat a tots bocabadats, literalment paralitzats i expectants pel que seria l’esdevenir del concert. Una primera peça anomenada Star-Spangled Banner, que no és un altre que l’himne nacional dels Estats Units però que ells, tal com van comentar a la roda de premsa, han “destrossat” intencionadament en protesta a l’actual president Donald Trump. El líder del quartet, David Harrington, en acabar la seva interpretació, va dir “”Espero que aquesta interpretació hagi arribat fins a la Casa Blanca“.

La interpretació de les peces, magnífiques totes elles, ha comptat amb el valor afegit dels visuals projectats a la paret de pedra de l’amfiteatre, generats per l’artista i programadora creativa Alba G. Corral, un dels valors més sòlids de l’escena tecnoartística barcelonina. Unes imatges plenes de color i amb unes textures gairebé orgàniques han acompanyat totes i cada una de les peces interpretades.

Alba G. Corral (Madrid 1977), és una artista visual ubicada a Barcelona que durant els últims deu anys ha utilitzat el programari en la creació artística. Explora narratives abstractes i les seves actuacions audiovisuals les realitza en viu, integrant en temps real la codificació i l’elaboració, col·laborant amb els músics amb els quals treballa. El resultat d’aquesta nit ha suposat sis mesos de creació, i ha estat absolutament espectacular.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El concert ha comptat també amb la participació de Maria Arnal (Barcelona 1987), que en pocs anys s’ha convertit en un referent de l’escena de l’indie folk que parteix de la tradició i la reinterpreta. Aquesta cantant va ser seleccionada pel Kronos Quartet després d’un procés de càsting.

Un magnífic concert que com a fi de festa ha ofert una peça interpretada conjuntament amb els nou membres dels quartets de corda de l’Esmuc. El programa ha estat el següent:

  • Star-Spangled Banner, tradicional. Arranjaments de Stephen Prutsman & Kronos, inspirats en Jimi Hendrix.
  • The House of the Rising Sun, Arranjaments de Jacob Garchik, inspirat en The Everly Brothers.
  • Summertime, de George Gershwin. Arranjaments de Jacob Garchik, inspirat en Janis Joplin.
  • God Shall Wipe All Tears Away, d’Antonio Haskell. Arranjaments de Jacob Garchik, inspirat en Mahalia Jackson.
  • Clouded Yellow, de Michael Gordon. Composició escrita per al Kronos Quartet.
  • Little Black Book, de Jlin. Compost per al projecte “Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire”, amb arranjaments de Jacob Garchik.
  • El quinto regimiento, Arranjaments de Jacob Garchik inspirats en Pete Seeger. Amb la veu de Maria Arnal.

  • Jarama Valley, d’Alex McDade. Arranjaments de Jacob Garchik inspirats en Woody Guthrie, Pete Seeger & Lee Hays. Amb la veu de Maria Arnal.

  • Turn, Turn, Turn, de Pete Seeger. Arranjaments de Jacob Garchik. Amb la veu de Maria Arnal.
  • One Earth, One People, One Love, del projecte Sun Rings, de Terry Riley compost per al Kronos Quartet.
  • Quartet Saz, de Philip Glass. Compost per al projecte “Fifty for the future: The Kronos Learning Repertoire” amb els quartets Atenea, Vivancos i el Nina Quartet.

En finalitzar ens han ofert un bis, “Purple Hazede Jimi Hendrixi després hem pres una copa de cava i una magnífica coca als jardins del Teatre Grec.

Nit màgica. Una de les millors inauguracions del Festival Grec dels darrers anys !!!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Kronos Quartet: David Harrington (violí), John Sherba (violí), Hank Dutt (viola), Sunny Yang (violoncel)
Amb la col·laboració especial de: Maria Arnal (veu)
Visuals: Alba G. Corral \ Disseny de la il·luminació: Brian H. Scott  \ Disseny del so – Concepció sonora: Brian Mohr \ Producció: Kronos Performing Arts Association
Coordinació dels músics de l’ESMUC: David Albet
Quartets de l’ESMUC:
Quartet Atenea: Andrea Santiago, Gil Sisquella, Bernat Santacana, Àlex Olmedo
Quartet Vivancos: Jordi Prim, Anna Sanchis, Estela Megías, Quim Tejedor
Nina Quartet: Darío Rodríguez, Javier Curiel, Pau Planell, Carmen Kleykens
Airun Saxophone Quartet: Denís Casanova, Ana Parejo, Joseph Hooworth, Marçal Montlló

Deixa un comentari