– 332 – Roda de premsa – Temporada 19/20 – TEATRE LLIURE – 2018.06.21 (temp. 18/19 – RdP 064)

Temporada 19/20 – TEATRE LLIURE (temp. 18/19 – RdP nº 064)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest passat divendres es va celebrar la roda de premsa més esperada d’aquestes setmanes, ja que es presentava la programació del primer semestre del Teatre Lliure, en la nova etapa que dirigeix en Juan Carlos Martel Bayod. Tothom esperava un canvi de rumb en la programació del Teatre, però pocs imaginàvem que aquest canvi fos tan important i de tanta envergadura. Tot un repte…. i una petita revolució en el món teatral.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Com veureu més endavant en la relació dels espectacles que es podran veure en el primer semestre, aquests tenen un caire molt més radical del que estaven acostumats bona part dels espectadors del Lliure. Per nosaltres “els voltaires” i ben segur parlo també per molts espectadors “teatraires”, aquest tipus de teatre ens apassiona perquè és més innovador i menys convencional que el que veiem normalment a les sales de teatre de casa nostra.

De fet, ens va saber molt greu la desaparició dels “Radicals del Lliure” en l’època de Lluís Pasqual, malgrat que això en cap cas no vol dir que no gaudíssim i molt de les propostes que ens va oferir en el seu mandat i encara més de la seva meravellosa iniciativa de “l’escola dels espectadors” a la que vàrem poder assistir personalment durant dues temporades, en la que vàrem aprendre molt, moltíssim de les interioritats d’aquest món teatral.

Al Lliure, veurem doncs a partir d’ara espectacles de molta diversitat, en una programació valenta i d’una grandíssima qualitat. Escoltarem també altres veus que fins ara no tenien accés a la capacitat de visibilitat i recursos que tenen els teatres públics, veus de gent jove, però també de gent gran, … fins i tot molt gran, gent amb idees, amb grans projectes i enormes il·lusions.

Propostes noves i no tan noves, ja que de fet algunes d’elles ja s’han pogut veure anteriorment en altres espais o festivals, inclús algunes ja comentades en ressenyes en aquest Blog.

Hem de dir però,  que aquesta programació té un risc que cal no perdre de vista, i és que pot arribar a ser un canvi massa radical i també massa ràpid en el gir 180 graus de la programació a la que estan acostumats la majoria d’espectadors del Teatre Lliure … i siguin capaços d’assumir.

Tant de bo, aquesta programació sigui un èxit rotund, i molts espectadors descobreixin un tipus de teatre que fins ara era gairebé desconegut per ells, potser per una manca de visibilitat que altres espais amb menys recursos no tenen.

Segons ens van afirmar Juan Carlos Martel, serà una programació amb consciència de diversitat, vocació pública i voluntat d’internacionalització.

Per primer cop es presentava únicament la programació que va de Setembre 2019 a final de gener del 2020, i ens va convocar a una propera roda de premsa al mes de novembre on es presentarà la resta de la programació de la temporada.

Tot va ser diferent, començant per l’espai on es va realitzar (la Sala d’assaig, que molts no coneixíem) i la manera de fer-ho, tot seguint un guió escrit prèviament als miralls d’aquest espai; la major part de la programació ens la va explicar Juan Carlos Martel, però no en la seva totalitat, ja que una part la va presentar Georgina Oliva (adjunta a la direcció artística i relacions internacionals del Teatre).

Encara més canvis … van presentar la programació de l’Espai lliure, els membres de la companyia Ruta 40, que ha estat convidada a fer-se càrrec de la programació de la Sala durant aquest període.

La programació segons Juan Carlos Martel, respon a una “consciència diversa” que vol ser inclusiva en tots els aspectes possibles, com ara l’edat, el gènere o l’accessibilitat. De fet, la programació d’enguany neix del concepte “&”, la lligadura llatina d’et, que significa “i”, amb l’objectiu de sumar propostes, creadors, entitats col·laboradores i públic. El caràcter “&” estava pintat als miralls, però també a les samarretes de tots els empleats … i atenció …. espòiler, segurament serà la samarreta que es regalarà als abonats.

Una programació concebuda com un arbre, amb un tronc potent que posseeix unes arrels profundes i ben arrelades de més de 42 anys de vida a la ciutat de Barcelona, Aquest arbre coneix profundament la seva història i no renega pas d’aquesta,  però enguany tindrà 6 poderoses branques, carregades de fruits artístics i espectacles diversos.

Aquest primer semestre, la programació compta amb 16 espectacles, 7 propostes artístiques especials sota el segell de &katharsis, 4 projectes de residència, un workshop internacional i nombroses accions per a tots els públics.

Les sis branques són les següents:

1 – Dins de la branca  &CIUTAT hi trobem els projectes amb col·laboració directa amb altres institucions culturals, educatives o socials de Barcelona.

  • Blaï Mateu Trias i Camille Decourtye de Baró d’evel presenten Falaise, (la continuació de , que va ser al Lliure la temporada passada)
  • Marc Artigau i el mateix Juan Carlos Martel, Càsting Giulietta
  • Hattie Naylor i Pep PlaAbans que es faci fosc
  • MIRA Digital Arts Festival, un festival jove i innovador que s’ha fet ja imprescindible avui en dia a la ciutat
   • Sote presenta Sacred Horror in Design amb Tarik BarriArash Bolouri i Behrouz Pashahei
   • Colin Self, Siblings
  • ITTeatre, ens oferirà Flam dirigit per Roger Bernat

2 – La branca &LLIURE inclou els espectacles que tenen per finalitat la professionalització dels artistes i creadors. A partir d’ara es vol posar l’accent sobretot en els creadors, més que en les propostes artístiques

  • Col·lectiu VVAA (This is Real Love)
  • La Calòrica, que celebra 10 anys el 2020, amb la reposició del seu primer muntatge (Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I)
  • el projecte Artefactes musicals, coordinat per David Albet.

3 – A la branca &INT, s’agrupen totes les propostes internacionals, en aquest cas tres espectacles que han estat premiats internacionalment:

  • la companyia holandesa Theater Arthemis, dirigida per Jetse Batelaan (The Story of the Story)
  • l’artista visual belga Miet Warlop en una producció d’Irene Wool vzw & CAMPO (Mystery Magnet)
  • la companyia xilena La Re-Sentida, dirigida per Marco Layera (Paisajes para no colorear)

El Teatre Lliure s’adhereix a la “carta 18/xxi”, nascuda al Théâtre de la Ville de París. amb els anteriors espectacles i també amb  Flam, i This is Real Love, citats anterioment en altres branques.

4 – La branca &KATHARSIS engloba projectes que viuen als marges de la definició convencional però sense perdre la seva essència. Propostes que redefineixen el concepte de teatre i en recuperen l’essència partint de la definició aristotèlica de catarsi, alhora que reivindiquen conceptes com la contemplació, l’escolta, el reconeixement i el judici:

  • Susanne Kennedy i Helena Eckert (Drei Schwestern)
  • Olivier de Sagazan(Hybridation)
  • Sarah Vanhee (Oblivion)
  • Julia Mariscal (Ocell-text-onades)
  • Marc Villanueva Mir (El candidato ‒o candidata)
  • Lolo & Sosaku (C言語   c Language   P系。 Tipo P)
  • i el rap freestyle en viu d’una Batalla de galls

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

5 – Sota la branca &ESPAI, es presenten els espectacles programats per una companyia externa escollida des del Lliure, en aquest cas, La Ruta 40, que proposa al públic els projectes artístics següents:

  • Azkona&Toloza (Tierras del Sud)
  • Alícia Gorina i la companyia Indi Gest (In Wonderland)
  • AtresbandesBertrand Lesca i Nasi Voutsas (It don’t worry me)
  • La Ruta 40 recupera també un espectacle seu amb text de Josep Maria Miró (Cúbit) i estrenarà un projecte nou amb Ferran Dordal (Reiseführer)

6 – Finalment, les residències, el programa educatiu, els debats, diàlegs i altres activitats de reflexió s’inclouen en la branca &ACCIÓDIRECTA, que dotarà de contingut transversal la programació escènica i lligarà els tres vectors programàtics d’educació, cultura i societat.

El programa de residències porta el nom de Carlota Soldevila, en el centenari del seu naixement:

   • Carla Rovira com a artista resident, amb una proposta al voltant de la mort (Posaré el meu cor en una safata)
   • col·lectiu Mos Maiorum com a companyia resident, amb un projecte sobre la mobilització de masses (Turba)

El programa compta també amb residències creatives d’intercanvi que es faran en col·laboració amb la Hammana Artist House del Líban:

   • Herois anònims de Joan Aguiló i Catalina Inés
   • Aphrodites de la fotògrafa libanesa Myriam BoulosMagda Puig
   • Creadors En Residència, un programa de l’ICUB destinat a alumnes de secundària en què el Lliure participa per segon any consecutiu.

Per altra banda, per tal de promoure la reflexió, el Teatre Lliure organitza cafès filosòfics, experiències de debat i diàleg previs als espectacles al Foyer/1. Impulsa també l’Escola de pensament, un espai per al debat dinamitzat per Marina Garcés i Albert Lladó, que organitzarà vuit sessions durant tota la temporada i establirà ponts entre la filosofia i el teatre.

El Lliure vol organitzar també workshops internacionals, el primer dels quals tindrà lloc al setembre sota el títol With-in the city, que comptarà amb la participació de l’Acadèmia de Teatre de Noruega, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut del Teatre, l’ESMUC, l’Escola d’Hostaleria Hofmann i la Fundació Arrels.

El Lliure del futur engloba tota les accions educatives pensades per a escoles i centres educatius de primària, secundària i batxillerat. Aquest primer semestre, formaran part del programa educatiu els espectacles Paisajes para no colorear, Flam, This is Real Love, Mystery Magnet i Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I. Les activitats ‘El Lliure a les aules’, ‘Entre bambolines’ i diversos tallers completen les accions educatives.

HORARIS I PREUS:

A partir de setembre, s’afegeixen noves franges horàries a les funcions ja existents: n’hi haurà entre setmana a les 11 h. i a les 16 h, i les funcions que fins ara es podien veure a les 20:30 h, s’avancen a les 20h. (diumenges 18 h.)

Pel que fa als preus de les entrades, s’opta per una política que faciliti l’accés al teatre a tot tipus de públic i, a banda de l’Abonament 10  (150 €) i el Passi 4 (75 €), hi haurà Packs de 2 entrades (32 €) relacionats amb cada una de les branques de programació.

El carnet gratuït Generació Lliure amb entrades a 9 € a qualsevol hora, i …

Descomptes del 50% per a aturats, persones amb diversitat funcional, famílies monoparentals , nombroses  i d’acollida.

———————————-

Per veure mes en detall cada una de les propostes podeu clicar en aquest ENLLAÇ

———————————-

Amb aquesta presentació, s’han avançat també alguns noms que seran al Lliure al segon semestre (febrer – juny 2020), com ara, Raquel CorsGonzalo CunillLara DíezCarol López, Julio ManriqueJuan Navarro o Carlota Subirós.

També s’han avançat els espectacles inclosos a El Lliure del futur: La Bruixa de la tramuntana de Marc Rosich a partir d’un conte de Miquel BergaPoulette Crevette de la companyia francesa La Baleine Cargo i la nova proposta de la companyia El Conde de Torrefiel de títol provisional Los protagonistas.

Un pensament a “– 332 – Roda de premsa – Temporada 19/20 – TEATRE LLIURE – 2018.06.21 (temp. 18/19 – RdP 064)

 1. Anna

  Vaig comprar el bonus de 10 entrades, em vàrem preguntar si havia vist la programació i que tot seria molt diferent , penso que innovar es sempre necessari potser ens costarà el cavi ? no ho se però jo aniré . Després de llegir el teu comentari i la programació que em van enviar també crec que haurà gent que no li agradarà , sento ser pessimista

  Respon

Deixa un comentari