– 326 – Teatre – ISHTAR (o la senyora de la neteja) – Lectura dramatitzada (🐌🐌🐌) – Sala Versus GlĂČries – 2019.06.17 (temp. 18/19 – espectacle  nÂș 246)

 ISHTAR (o la senyora de la neteja) (temp. 18/19 – espectacle nÂș 246)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Dilluns dia 17 vam fer cap a la sala Versus GlĂČries per assistir a la lectura d’ISTHAR, primera de les lectures, dins del “VII Cicle de lectures dramatitzades” que organitza l’AADPC (AssociaciĂł d’Actors i Directors Professionals de Catalunya), la FundaciĂł AISGE (Artistes IntĂšrprets, Societat de GestiĂł) i la FundaciĂł Romea.

El dia 15 de juliol es farĂ  la segona lectura al Romea, serĂ  el torn de l’obra Elysium, d’Ivan Andradre, que dirigirĂ  ell mateix. L’equip artĂ­stic el formaran Anna Mestre, Albert Triola, BĂ rbara Nicolau, David Planas, Francesc CuĂ©llar i SĂ­lvia Siles. Les altres lectures del cicle es faran a la tardor, i seran QĂŒestiĂł d’honor de Lutz HĂŒbner, dirigida per Carla Torres DanĂ©s a la sala Dau al Sec el 14 d’octubre i L’Amor (no Ă©s per a mi, va dir Medea), escrita i dirigida per Queralt Riera restant encara per determinar lloc i dia.

ISTHAR (o la senyora de la neteja) Ă©s un text de Raquel Loscos que va competir al VII Torneig de DramatĂșrgia del Festival Temporada Alta. Dirigida per RocĂ­o Manzano, ha estat la proposta escollida per començar aquesta ediciĂł del cicle. El text ha estat interpretat per les actrius Angelina Llongueras i Laura Vila Kremer.

Ananda Milton (Laura Vila Kremer) ha tingut un mal dia. Un molt mal dia. És de matinada quan surt de la feina i per poder arribar a casa ha de creuar un descampat inquietant i mal il·luminat. La trobada casual que tindrĂ  amb Ishtar (Angelina Llongueras) canviarĂ  el curs de la seva histĂČria. I de tota l’espĂšcie humana.

Raquel Loscos és guionista, dramaturga i directora, i és una de les integrants de la Companyia Casa Real, creada l’any 2011, companyia de la que tambĂ© en formen part RocĂ­o Manzano i Laura Vila Kremer. Una companyia que hem anat seguint durant tota la seva participaciĂł en el CiclĂł (Cicle de Companyies Independents de Barcelona) organitzat pel Teatre Tantarantana, i que és promotora dels “pollastres” que cada primer dilluns de mes organitza amb “Assajar Ă©s de Covards”.

RocĂ­o Manzano Ă©s actriu i segons va comentar aquesta en la xerrada posterior, Ă©s la primera vegada que ocupa el rol de direcciĂł. L’ha atret del text el fet de parlar de dones “marginades” per la precarietat de les feines que desenvolupen. Tenien clar que no volien fer una lectura de faristol i no han volgut perdre l’oportunitat d’aixecar-la. Han estat nomĂ©s dues tardes d’assaig 
.

Les protagonistes sĂłn dues persones que aparentment no tenen cap afinitat perĂČ que acaben confluint en un objectiu comĂș. El personatge de la deessa Angelina mostra seguretat, en tant que el de la Laura Ă©s d’una gran fragilitat.

El text d’ISHTAR va nĂ©ixer de la necessitat que sentia la Raquel d’escriure una proposta interessant per a una actriu de mĂ©s de 50 anys. Aquest desig es va creuar amb uns articles de diari que parlaven de la por de tornar a casa, de moltes treballadores que surten de les feines de matinada, i una reflexiĂł sobre la desconfiança que ens genera el que ens Ă©s desconegut.

ISHTAR parla de com els estereotips de la feminitat influeixen la nostra vida com a dones. De com la feina que fem adjectiva la persona que som. D’una generaciĂł desorientada entre la precarietat i el privilegi. D’escoltar les persones que ningĂș escolta. De com, sota les innumerables capes de civilitzaciĂł, la nit segueix sent un lloc perillĂłs. De com, sota les innumerables capes de desconfiança, les desconegudes segueixen ajudant-se entre elles. I de les (Ășltimes) conseqĂŒĂšncies d’haver tingut un mal dia o haver passat una mala Ăšpoca.

Una representaciĂł que ens ha agradat, amb unes bones interpretacions i un text que ens ha sorprĂšs. Pensem que mereix ser representada en alguna sala.

This slideshow requires JavaScript.

En finalitzar la representaciĂł va tenir lloc un col·loqui moderat per Manuel Perez, periodista i director de la revista Entreacte, que edita l’AADPC,  amb l’autora, la directora i les dues actrius de la peça. Com sempre, interessant col·loqui del que us deixem l’àudio.

Autoria: Raquel Loscos
DirecciĂł: RocĂ­o Manzano
IntĂšrprets: Angelina Llongueras i Laura Vila Kremer
Idioma: catalĂ 
Durada: 50’

Leave a Reply