– 321 – Teatre – L’ESFONDRAMENT DE LA CASA USHER – Escenari Joan Brossa (🐌🐌🐌🐌+🐚) – 2019.06.15 (temp. 18/19 – espectacle  nº 242)

L’ESFONDRAMENT DE LA CASA USHER (temp. 18/19 – espectacle nº 242)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dissabte passat vam anar novament a l’Escenari Joan Brossa, aquesta vegada a la Sala Palau i Fabre on ens esperava un dels relats més coneguts d’Edgar Allan Poe, “The Fall of the House of Usher” escrit el 1839.

L’ESFONDRAMENT DE LA CASA USHER amb direcció i dramatúrgia de Pablo  Ley, una proposta que nosaltres ja vam poder veure l’any 2017 al teatre Eòlia (ressenya en aquest enllaç). No acostumem a repetir produccions, però en aquest cas ens havien assegurat que era una “altra proposta” millorada, sota la direcció d’actors de Tony Casla i amb Núria Bonet com a protagonista.

La sala, plena d’una “boira” espessa, ens acull. Al fons, asseguda en una cadira, una noia vestida de blanc espera immòbil. De cop la foscor. Ella comença a descriure la casa, el bosc, el llac, …. I a les fosques visualitzem allò que ens descriu. Quan es fa la llum ella ens parla del temps marcat per un rellotge de paret, i ens fa “veure” les arrels dels arbres que s’estenen per sota dels fonaments de la casa.

Ja en aquest moment copsem l’extraordinària feina interpretativa que ens regalarà Núria Bonet. Durant tota la representació no podrem deixar de mirar el seu vestit blanc, els seus ulls, la seva mirada penetrant i els seus magnífics canvis de registre.

El relat original d’Edgar Allan Poe (Boston 1809-Baltimore 1849) és la història de dos germans, Roderick Usher i Lady Madeline, víctimes d’una estranya malaltia. El narrador és un amic de la infància de Roderick que els visita. Tots dos mantenen llargues converses. Ella és una ombra que passa en la llunyania. La mort sobrevola en tot moment la narració.

La proposta de Pablo Ley, tracta, justament, d’explicar la mateixa història des del punt de vista de Lady Madeline. Els seus són els ulls que ens miren en la foscor i ens glacen l’ànima.

Segons explica el mateix Pablo Ley en el programa de mà “una dramatúrgia és sovint una excusa per a fer una cosa que d’altra manera no faries mai. Per exemple, una excusa per a endinsar-te en una obra, com la d’Edgar Allan Poe, d’una diversitat i qualitat senzillament fascinadores“.

Pel que fa a la posada en escena, l’ambientació aconseguida a la sala és absolutament claustrofòbica.  La música i l’espai sonor de Javier Gamazo i la il·luminació de Conchita Pons són espectaculars.

La feina actoral de Núria Bonet i la direcció de Tony Casla, ambdós exalumnes de l’escola Eòlia, és magnífica. Des del minut zero ens sentim atrapats en aquesta sala que respira horror per tots els racons.

Per posar un però, potser ens ha grinyolat una mica, a l’inici, l’ús del micròfon, per amplificar les paraules de Lady Madeline dites en la foscor, aconseguint en un primer moment l’efecte desitjat que es trenca quan amb la llanterna, la veiem. Però ha estat només el moment inicial. Després ens hem quedat atrapats en la història.

El text quasi poètic, la dicció, el moviment i gestualitat de la Núria que ens mira als ulls interpretant els tres personatges, i la posada en escena, ens han fet assegurar, en sortir, que pagava molt la pena venir a veure de nou aquesta proposta que ens ha deixat meravellats.

I tornant al que diu Pablo Ley ….

El so de les paraules, la reverberació de l’atmosfera, la tremolor del desig i de la por, la boirosa foscor dels sentiments, la misteriosa presència de la mort. Us convidem a deixar-vos conduir pel fil, delicat i finíssim, de les paraules de Poe“.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dramatúrgia i direcció: Pablo Ley
Direcció d’actors: Tony Casla
Interpretació: Núria Bonet
Música i espai sonor: Javier Gamazo \ Il.luminació: Conchita Pons \ Vestuari: Carme Trias \ Tècnic: Èric Rufo
Producció: Projecte Galilei amb la col.laboració d’Eòlia I+D Espais de Creació
Idioma: català
Durada: 60 minuts

Deixa un comentari