– 320 – Roda de premsa – TEMPORADA ALTA (Produccions i Coproduccions) – Casa Jaime – 2019.06.14 (temp. 18/19 – RdP 058)

TEMPORADA ALTA (Produccions i Coproduccions) (temp. 18/19 – RdP nº 058)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Divendres passat 14 de juny, van ser presentats 21 espectacles (produccions i coproduccions) que es podran veure a TEMPORADA ALTA de Girona a partir de 10 d’octubre de 2019.

La presentació va anar a càrrec Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta i Narcís Puig, adjunt a la direcció del festival. Una roda de premsa breu, potser massa breu, si tenim en compte el volum de propostes de les què es volia parlar.

Entre els dramaturgs i directors internacionals en la programació d’aquesta nova edició de Temporada Alta hi ha la brasilera Christiane Jatahy, que presentarà The Lingering Now, un nou espectacle que parteix dels textos èpics d’Homer; Angélica Liddell, que dirigirà Una costilla sobre la mesa. Madre; o els mexicans Microscopía que juntament amb el navarrés Jomi Oligor presenten La melancolia del turista.

El festival gironí manté l’aposta per les produccions del país que després ocupen la cartellera catalana al llarg de la temporada, i comptarà enguany amb la presència de directors i dramaturgs com Joan Ollé, Àlex Rigola, Rosa Maria Sardà, Gonzalo Cunill i Juan Navarro o CaboSanRoque; i noms de la dansa com Marta Carrasco i Sol Picó.

Equipaments catalans com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i festivals com el Grec Festival de Barcelona o Fira Tàrrega coprodueixen amb Temporada Alta.

IX Torneig de Dramatúrgia: l’enfrontament teatral més esperat del festival, reunirà nous autors com Marc González de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat, en una renovació generacional total.

Actualment les “mirades” des de les Arts Escèniques, i no solament des de Temporada Alta, ja no se centren en temes genèrics com l’amor, la malaltia, la depressió o la mort. Actualment i cada vegada més les mirades són absolutament “socials”, i en algunes de les propostes que veurem en aquest Festival, es toca temes com el lloguer de pisos, el turisme, feminisme, transsexualitat o sobre diferents exclusions i també reflexions sobre el paper de la cultura al món.

Les Produccions i Coproduccions que s’han presentat són les següents:

 • 1 – LA MORT I LA PRIMAVERA, Joan Ollé porta a l’escenari l’obra de Mercè Rodoreda. Coproducció del Teatre Nacional de Catalunya i Temporada Alta 2019.

 • 2 – THE LINGERING NOW, una performance de Christiane JatahyEs podrà veure abans al Festival d’Avinyó – Una producció de Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles (Bèlgica), SESC São Paulo (Brasil) i coproducció de Ruhrtriennale (Alemanya), Comédie de Genève, Odéon-Théâtre de l’Europe (França), Teatro Nacional São Luiz (Portugal), Festival d’Avignon (França), Le Maillon-Théatre de Strasbourg Scène européenne (França), Rikste-atern (Suècia) i Temporada Alta 2019. Amb el suport de The Freedom Theatre (Palestina) i Outreach Foundation (Sud-àfrica).
 • 3 – UNA COSTILLA SOBRE LA MESA. MADRE, la nova creació d’Angélica Liddell – Un plany per la mort de la seva vida – Una coproducció de Théâtre Vidy-Lausanne, Teatros del Canal i Temporada Alta 2019.
 • 4 – LA MELANCOLÍA DEL TURISTA, teatre d’objectes documentals d’Oligor y Microscopía.  Una reflexió sobre el món del turisme. Que passa amb el turista que tots portem dins ??? – Coproducció de Microscopía i Oligor, el Patronato Municipal de las Artes Escénicas y de la Imagen de l’Ajuntament de Saragossa, Iberescena, Festival Grec, Le Parvis, Temporada Alta 2019 i Pyrenart.
 • 5 – AQUEST PAÍS NO DESCOBERT QUE NO DEIXA TORNAR DE LES SEVES FRONTERES A CAP DELS VIATGERS una nova proposta d’Àlex Rigola Una reflexió sobre la vida entre dos sessions de quimioteràpia – Una coproducció de Sala Beckett, Titus Andrònic S. L., Heartbreak Hotel i Temporada Alta 2019 amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
 • 6 –  CREDOINUNSOLODIO, Stefano Massini sobre la vida quotidiana a la franja de Gaza – Una lectura dramatitzada que ja es va poder veure al Teatre Lliure l’any 2015, en una nova versió  interpretada ara per tres actors –  Produïda per Temporada Alta 2019.
 • 7 – A LILI ELBE, una obra dirigida i coreografiada per Marta Carrasco. Una proposta sobre transsexualisme.  Una coproducció de la cia. Marta Carrasco i Temporada Alta 2019.
 • 8UNA APROXIMACIÓN A FOSTER WALLACE, una creació de Juan Navarro i Gonzalo Cunill. Una proposta sobre la depressió. Una producció del Teatre Lliure i Temporada Alta 2019.
 • 9 – RED ROOM, una espectacle de dansa de Sol Picó i Susanna Barranco sobre la prostitució. Una coproducció de la cia. de teatre Susanna Barranco, la cia. de dansa Sol Picó i Temporada Alta 2019.
 • 10 – DEMONS, una interpretació sonora de cabosanroque sobre Jacint Verdaguer – Una coproducció de cabosanroque, Festival Grec, La Filature (Scène National Française), la Fundació Lluís Coromina i Temporada Alta 2019.
 • 11 – DECADÈNCIA, un text d’Steven Berkoff amb direcció de Glòria BalañàSobre la decadència d’una determinada classe social. Un projecte que s’havia d’haver vist la temporada passada – Una coproducció de l’Associació Elecktra i Temporada Alta 2019.
 • 12 – TRAMA, un treball coreogràfic de Roser López Espinosa que ja s’ha pogut veure a Barcelona fa molt poc. Una coproducció de Mercat de les Flors, Quinzena Metropolitana, Lowland Performing Arts SL i Temporada Alta 2019 amb el suport d’Atrium Viladecans i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • 13 – LOVE, Escenaris Especials és un projecte social de Clàudia Cedó – Una coproducció de l’Obra Social “La Caixa”, Escenaris Especials i Temporada Alta 2019.
 • 14 – NOUCENTS, EL PIANISTA DE L’OCEÀ, Cascai Teatre adapta Alessandro Baricco. Una coproducció de Cascai Teatre i Temporada Alta 2019.
 • 15 – PLOMES I RECLAMS, una obra de Marc Rosich amb direcció de Roberto G. Alonso sobre l’alliberament de Papagena. Una coproducció de la cia. Elena Martinell i Temporada Alta 2019.
 • 16 – LA DEFENSA ALIEN, una recerca escènica de Jordi DuranUna reflexió sobre el paper que té la cultura avui en dia. Una coproducció de Dimitri Ialta i Temporada Alta 2019.
 • 17 – GRRRLS!!!, manifestos feministes de la mà de Carlota Subirós – Una coproducció del CCCB i Temporada Alta 2019.
 • 18 – LIVALONE, creada, dirigida i interpretada per Francesc Cuéllar i Alejandro Curiel –  Una conferència escènica sobre precarietat juvenil i habitatge – Serà estrenada en esta edició de Fira Tàrrega – Una coproducció de Fundación Agrupación Colectiva, Fira de Tàrrega i Temporada Alta 2019 amb la col·laboració d’El Graner.
 • 19 – KINTSUGI,  la cia. Impàs fa dialogar la dansa contemporània amb música i text – Una coproducció de la cia. Impàs i Temporada Alta 2019.
 • 20 – MUSICALS PELS MÉS MENUTS, un nou espectacle de la cia. Concerts pels més menuts – Una coproducció de la cia. Concerts pels més menuts i Temporada Alta 2019.
 • 21 – IX TORNEIG DE DRAMATÚRGIA, l’enfrontament teatral més esperat del festival – Tots els dramaturgs que hi participen venen per primer cop al torneig gironí: Marc González de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat. – Una producció de Temporada Alta 2019

El total d’espectacles de TEMPORADA ALTA s’aproximarà a 80, malgrat que encara no està la llista totalment tancada. La inauguració serà el 10 d’octubre i es veuran espectacles a Girona fins al 9 de desembre.

Podeu escoltar aquí l’àudio de la roda de premsa …

Deixa un comentari