– 319 – Roda de premsa GREC Festival – CREACIÓ & MUSEUS – Palau de la Virreina – 2019.06.13 (temp. 18/19 – RdP 057)

GREC Festival – CREACIÓ & MUSEUS (temp. 18/19 – RdP nº 057)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquesta presentació de 5 espectacles dins del GREC Festival, es va realitzar en una segona roda de premsa el mateix dijous passat, al Palau de la Virreina; és un grup de propostes escèniques que es podran veure a Museus i espais culturals de la ciutat.

Ja fa uns anys, que alguns d’aquests espais es vinculen amb les Arts Escèniques, i molt especialment a la “Nit dels Museus” que se celebra any rere any, cada vegada amb major èxit de públic.

El Festival GREC, vol participar activament promovent aquest lligam entre els Museus i les Arts Escèniques; per això s’han seleccionat, amb la col·laboració de les Fabriques de Creació, diversos participants “no emergents”, plenament reconeguts.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els espectacles que es podran veure (tots ells gratuïts) són els següents:

  • EXTREMADAMENTE REBELDES Y PELIGROSAS de PARADISO 99 – Co-creació: Teatre Tantarantana i Born Centre de Cultura i Memòria – Direcció i text: Begoña Moral – Moviment: Albert Bassas

Aquesta proposta parla de la repressió franquista contra les dones durant la Guerra Civil i els primers anys de la Dictadura i, concretament, explora la vivència de la maternitat de les dones represaliades a les presons.

Aquestes preses van ser definides com: “mujeres rebeldes y extremadamente peligrosas para el nuevo orden de España.” La peça investiga la relació d’aquests cossos dins d’un espai físic i un context històric hostils i salvatges a partir de fotografies reals de l’època, i reflexiona sobre com es va produir una sistemàtica aniquilació de la nova idea de feminitat que aquestes dones volien representar.

Es podrà veure el 29 de juny, al Born Centre Cultural i Memòria en 8 passis, 4 al matí i 4 a la tarda.

———————————-

  • PAISAGEM DE PASSAGEM de PARADISO 99 – Creació: La Central del Circ – Contorsió, acrobàcia i equilibris: Alice Rende

Projecte de creació de circ contemporani en què es posa en diàleg el llenguatge escènic de l’artista Alice Rende amb el patrimoni viu, natural, del Jardí Botànic de Barcelona, amb una reflexió sobre la transformació mútua dels cossos i els espais quan entren en contacte.

Es podrà veure el 21 de juliol al Jardí Botànic / Museu de Ciències Naturals de BCN

———————————-

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • 10 ATLÀNTIDES – Co-producció: Fabra i Coats Fàbrica de Creació i Museu d’HistòriaCasa Verdaguer de la literatura (Vil.la Joana)

És un espectacle coral sobre els molts Jacints Verdaguers. Cadascuna de les cares de Verdaguer serà invocada per una parella/trio/quartet de músics/poetes/artistes visuals.

La façana de Vil·la Joana a Vallvidrera, llar dels darrers dies de Mossèn Cinto, serà l’escenari per a un espectacle amb narrativa polifònica i melodia discontínua. Projecte coral que comptarà amb la participació d’una vintena d’artistes.

Es podrà veure el 11 de juliol a Vil.la Joana (Vallvidriera)

———————————-

  • NIGHTINGALE – Idea & creació: Ana Barroso – El Graner – Castell de Montjuïc

Nightingale és una creació site-specific que dialoga íntimament amb l’espai històric i de representació del Castell de Montjuïc. Una peça de dansa contemporània que pretén reflexionar sobre l’absència com a metàfora. En aquest escenari envoltat de guerra, amb presoners, víctimes i botxins, l’argument de Nightingale posa atenció en el paper de la dona com a cuidadora i com a infermera, un paper que ha passat desapercebut.

Es podrà veure el 16 de juliol al Castell de Montjuïc

———————————-

  • LA COLECCIÓN, GUINEA ECUATORIAL 1948 – 1961 – Un projecte d’Azkona & Toloza – Coreografia: Laida Azkona Goñi – Direcció d’escena: Txalo Toloza-Fernández

Es tracta d’una exposició viva i efímera que navega entre els arxius gràfics de les primeres expedicions dutes a terme per August Panella i Jordi Sabater Pi a l’antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial.

Arxius fotogràfics, fílmics i textuals que fins ara s’han mantingut inèdits. Una exposició a l’aire lliure pensada com un viatge que busseja en l’estreta relació entre les primeres dècades de desenvolupament de la fotografia etnogràfica, el passat colonial de la ciutat de Barcelona i la barbàrie sobre aquells i aquelles que van sofrir la colonització dels seus cossos i el seu territori. Colonització que, malgrat al pas dels anys s’estén fins als nostres dies a través de noves formes d’organització política, econòmica i social.

Es podrà veure el 18 de juliol al Museu Etnològic i de Cultures del Món

———————————-

Us deixo aquí l’àudio d’aquesta presentació …

“Museu” cargolaire de can “Voltar i Voltar”

Deixa un comentari