– 306 –  Teatre – PUTO (🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc – 2019.06.06 (temp. 18/19 – espectacle  nº 223)

PUTO (temp. 18/19 – espectacle nº 223)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dijous dia 6 era nit d’estrena a La Badabadoc, “PUTO”, una peça de teatre-dansa argentina d’Ezequiel (Keko) Barrios.

“PUTO, Catarsis, hecho artístico y acto politico” està creada i interpretada per Keko Barrios que ens diu que aquesta peça es tracta d’una proposta unipersonal que explica el que sent un homosexual reprimit que encara viu dins de l’armari, un puto, un maricón que no s’estima a si mateix i es baralla amb el seu propi desig, que no vol ser el que és.

Un treball que respira sinceritat des del minut zero, una mirada que atrapa, un moviment que inspira tendresa i a moments rebuig, tot alhora, on l’artista s’exposa sense límits, sense pudor.

Una gran entrega, al límit de la resistència física. Amb la paraula ens expressa verbalment el que també ens explica amb les imatges projectades, amb la música i amb la dansa. Escenes de nuesa, llenguatge cru on ens parla dels seus malsons i de les conseqüències de la discriminació patida en sortir de l’armari. La mare, el pare, la germana, els amics, la societat, ……

Magnífica la música escollida de “Sonrisas y làgrimas” que lliga amb un dels seus somnis i la il·luminació que avui han estat a les mans d’Àngel Grisalvo.

Keko Barrios és coreògraf, ballarí, actor, docent i gestor cultural. Llicenciat en Composició Coreogràfica, va crear aquesta peça a partir de la tesina de graduació l’any 2016. “PUTO” és una composició coreogràfica que parla de la discriminació a través del cos, dibuixant un personatge que és alhora víctima i botxí. Un procés creatiu que va durar nou mesos.

Des de l’any 2005 participa en creacions escèniques i des de 2009 dirigeix la companyia Odoia, que investiga la fusió de danses tribals africanes amb elements contemporanis explorant totes les possibilitats que ofereix el llenguatge de dansa-teatre.

Ha creat entre d’altres les peces “Kronos en movmimento” (2009), “Kairos otro tiempo” (2011), “IÉ, el que teniendo agua en casa se baña con sangre” (2014), “Otras aguas” (2016) i “Sueltas” (2017). Actualment treballa en el procés creatiu d’una altra peça unipersonal, ”A.N.A. (Artista Nómade Antimonogámico)”.

Puto, marieta, homosexual, nena, marica, un puto reprimit, un alcohòlic que amaga la petaca sota el coixí, un addicte al joc. No es pot confiar en ell, no té amics de veritat. Ell és un puto reprimit rebotant en un armari. Un tipus amb una doble vida. Menteix, oculta, actua, simula, manipula, sempre insatisfet. Això és PUTO una obra de teatre físic que travessa mil estats, físics i emocionals. Monòlegs, projeccions i danses de diversos estils interpretats per un cos que crida PUTO des de les seves entranyes.

Una peça creada a manera de catarsi personal per a un públic adult i adolescent que ha estat representada a totes les províncies de l’Argentina i ha viatjat a Mèxic, Bolívia i Uruguai, iniciant ara la seva gira per Espanya i Europa. L’obra va estar cancel·lada al Brasil per considerar que la vida de l’actor podia estar en risc, davant la creixent violència amb el col·lectiu LGBT.

Com el mateix creador manifesta el teatre és un art viu, tant viu que mor en acabar la funció. A cada funció de PUTO passen coses diferents que no passen a la tele o en un telèfon. Keko Barrios és un apassionat de l’adrenalina del moment, del fet teatral. Per ell pujar a l’escenari és una experiència única i irrepetible. I per nosaltres, que ho veiem en aquest espai màgic, es converteix també en una experiència única on la sinceritat que transmet és “a tocar”.

Estarà a La Badabadoc fins al diumenge 16 de juny. Tant de bo, en un futur, ens pugui mostrar altres espectacles seus.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Direcció, textos, interpretació i coreografía: Ezequiel Barrios
Assistents de producció: Julieta Brambati i Belén Larrivey \ Assistents coreografía: Marcela Chiummiento i Gina Muerza \ Coach actoral: Cecilia Rodriguez \ Disseny gràfic: Abril Delgado \ Vestuari i escenografía: Valeria Pardú \ Fotos: Diego Carrizo \ Projeccions: Hernán Altamiranda \ Disseny de llums: Leandro Orellano \ Tutoria: Pablo Rotemberg
Idioma: castellà
Durada: 50 minuts

Deixa un comentari