– 302 – Teatre – ALL YOU NEED IS LOVE (L’Amor de Fedra) – Institut del Teatre – (🐌🐌🐌) – 2019.06.04 (temp. 18/19 – esp. nº 221)

ALL YOU NEED IS LOVE (L’Amor de Fedra) (temp. 18/19 – espectacle nº 221)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Feia temps que no havíem tornat a l’Institut del Teatre per veure una representació teatral, i ahir ho vam fer de la mà d’en Nil Martín que ens va convidar a veure la proposta ALL YOU NEED IS LOVE (L’AMOR DE FEDRA).

Basada en l’obra de Sarak Kane, l’Amor de Fedra, es tracta d’una adaptació de Fedra de Sèneca. Fedra és una princesa casada amb per conveniència amb Teseo. Aquest té un fill d’una relació anterior, Hipòlit, un personatge estrany i introvertit del qual Fedra s’enamora. Ella té una filla amb Teseo, anomenada Estrofa, que li retreu aquest enamorament cap al seu fillastre.

Hipòlit és l’antiheroi, viu tancat a la seva habitació, rodejats de joguines, veient la televisió i menjant, un personatge que manté relacions sexuals amb qui vol. La gent l’estima. Ha mantingut relacions sexuals amb la seva germanastra.

Fedra li confessa el seu amor i és rebutjada, fet que la porta al suïcidi després de denunciar que ha estat violada per Hipòlit. La tornada de Teseo provoca el desenvolupament dels fets i el tràgic final.

La sala “s.4 s.4” de l’Institut del Teatre està a les fosques quan entrem, uns personatges ballen dalt una mena de cubs. Ens acomodem, segons ens indiquen, malgrat que massa sovint hem de canviar de lloc perquè l’acció es realitza per tot arreu, especialment a les grades. De cop la llum ens mostra a Hipòlit, dalt de la grada, la seva habitació… s’està masturbant. Nil Martín és Hipòlit i ens oferirà una interpretació sòlida i convincent. Un paper que oscil·la entre la innocència i la perversió. De fet el seu paper es converteix en el protagonista de l’acció.

Núria Bonet, ens ha ofert una magnífica interpretació de Fedra. Hem vist diverses vegades interpretacions d’aquesta actriu sent l’última a la “Plaça del Diamant” al Teatre Victòria al gener d’enguany.

A banda d’aquestes dues interpretacions principals, la resta, encara que ens van agradar en general, les vàrem trobar molt desiguals. Estrofa és Maria Estela que ha anat guanyant seguretat al ritme de l’evolució de la proposta, Oscar Giménez interpreta els papers del metge i del capellà i Alexandre Fons el paper de Teseo. Tots ells són alumnes o exalumnes d’Eòlia Escola Superior d’Art Dramàtic.

La peça està ben dirigida per Júlia Valdivielso, amb dramatúrgia de Marcel Solé, escenografia de Xènia Cubí i l’espai sonor d’Ona Guilera.

Una posada en escena efectiva i engrescadora, on com espectador no pots restar indiferent i on les diferents escenes tenen lloc a diferents indrets del petit espai. Una versió que sense allunyar-se massa del text original, fa especial èmfasi en les escenes de sexe oral; curiosament aquestes escenes provoquen un impacte i silenci brutal,  en els espectadors de la sala, que majoritàriament és molt jove; aquest efecte ens sobta força perquè creiem erròniament, que als joves d’avui en dia, no li impactarien pas tant veure escenes amb nuus integrals i sexe explícit, al teatre.

El desenllaç s’ha intentat que fos impactant i algun ensurt ha provocat entre el públic assegut a terra a prop de l’acció. Creiem que caldria estudiar la millor manera de fer evident als espectadors els llocs on no s’han d’asseure, per tal que no impedeixin el bon desenvolupament de l’acció.

Una bona proposta que ens ha satisfet força.,

Autoria: Sarah Kane
Dramaturgia: Marcel Solé
Direcció: Julia Valdivielso
Intèrprets: Nil Martin, Núria Bonet, Maria Estela, Oscar Giménez i Alexandre Fons
Escenografía: Xènia Cubí \ Espai sonor: Ona Guilera
Idioma: català – Durada: 55 minuts

2 pensaments a “– 302 – Teatre – ALL YOU NEED IS LOVE (L’Amor de Fedra) – Institut del Teatre – (🐌🐌🐌) – 2019.06.04 (temp. 18/19 – esp. nº 221)

Deixa un comentari