– 301 – Roda de premsa TOSCA – Gran Teatre del Liceu – 2019.06.04 (temp. 18/19 – RdP 050)

TOSCA (temp. 18/19 – RdP nº 050)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest matí he pogut assistir a la roda de premsa de presentació de TOSCA al Gran Teatre del Liceu, una producció de Paco Azorìn, que ja es va poder veure en aquest teatre ara fa 4 anys, i que retorna amb nous intèrprets i amb alguns retocs en el vestuari,  del 9 al 28 de juny.

TOSCA de Giacomo Puccini, és una de les òperes italianes més cèlebres. Torna doncs amb la mateixa escenografia i aquesta vegada comptarà amb la batuta de John Fiore i les magnífiques veus de les sopranos Liudmyla Monastyrska i Tatiana Serjan com a Tosca, els tenors Jonathan Tetelman i Roberto Aronica en el rol de Mario Cavaradossi, i els barítons Erwin Schrott i Lucio Gallo com a Baró Scarpia.

Precisament les veus cobren gran part del protagonisme en aquesta producció que Azorín va projectar: “Jo no opto per proporcionar una monumentalitat èpica, sinó per cedir protagonisme als cantants, apropant-los sempre al públic”.

Paco Azorin – John Fiore – Jonathan Tetelman – (traductora) – Liudmyla Monastyrska – Erwin Schrott

L’actual director de l’Òpera i el Ballet Nacional de Noruega, John Fiore, dirigeix per primer cop al Liceu un títol que ha passat a la posteritat per ser una de les òperes més representades arreu i per moments musicals memorables com l’ària del segon acte “Vissi d’arte”, on Tosca canta desesperada arran del xantatge sexual del Baró, o com l’ària per a tenor “E lucevan le stelle”, on Cavaradossi assumeix el seu fatídic destí.

Tosca ens situa a la Roma de l’any 1800, en ple caos polític. El republicà Cesare Angelotti fuig de la presó per refugiar-se a la basílica de Sant’Andrea della Valle, on l’artista Mario Cavaradossi l’ajuda a amagar-se. El Baró Scarpia, cap de policia, sospita que Mario ha ajudat en la fuga d’Angelotti i convenç Floria Tosca, a qui estima secretament, que el seu estimat Mario l’ha traït. Quan ella va reunir-se amb ell, Scarpia la persegueix, captura el pintor i el condemna a morir. Només si Tosca accedeix als reclams sexuals del baró, Mario podrà salvar-se. Tot i això, el destí dels dos estimats serà fatídic. Ni Cavaradossi podrà evitar l’afusellament, ni ella la tristesa i el seu conseqüent suïcidi.

TOSCA és un melodramma en tres actes i llibret de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa que es va estrenar el 14 de gener de 1900 al Teatro Costanzi de Roma. A Barcelona arribaria dos anys més tard, el 30 de març de 1902. El darrer cop que es va fer al Liceu va ser el 25 de març de 2014, on s’ha representat 176 vegades.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Èxit del Liceu under 35

En tan sols 30 minuts el Gran Teatre del Liceu va esgotar les més de 1.800 entrades per a la segona edició del ‘Liceu under 35’, el projecte dirigit exclusivament a joves menors de 35 anys, que assistiran el 8 de juny a la preestrena de l’espectacle Tosca de Giacomo Puccini a un preu únic de 15 euros. Aquesta iniciativa se suma a la nova política de preus del Liceu per atraure al públic jove, que permet als menors de 35 anys assistir a qualsevol títol de la temporada per tan sols 30 euros.

Els socis de mèrit al taller de Cavaradossi

Del 9 al 28 de juny el Balcó Foyer allotjarà l’exposició a l’entorn de Tosca, on els assistents a les funcions podran visitar el “taller de Cavaradossi” abans de l’inici i durant l’entreacte. Mario Cavaradossi, pintor revolucionari, idealista i amant de la cantant Floria Tosca, un dels protagonistes d’aquesta magnífica òpera de Puccini. Serà a través d’una acurada selecció de pintures d’alguns dels anomenats Socis de Mèrit del Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Us deixo aquí l’àudio de la presentació …

Deixa un comentari