– 297 – Teatre – MEDEAMATERIAL (🐌🐌🐌+🐚) – Laboratorio Teatro – 2019.06.01 (temp. 18/19 – espectacle nº 215)

MEDEAMATERIAL (temp. 18/19 – espectacle nº 215)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dissabte 1 de juny ens vàrem apropar novament al “Teatro Laboratorio” (al Passatge de Sant Antoni Abat, a tocar del mercat de Sant Antoni), un espai dirigit per Jessica Walker; hi vàrem anar per poder veure la primera de les sessions d’aquest mes de juny, del ja habitual cicle “SOLOS”, resultat dels estudis que ella mateixa imparteix en aquest “Laboratori Escola d’Expressió Corporal Dramàtica”.

Un espai que vàrem descobrir ja fa uns quants anys i que ha esdevingut per nosaltres un espai realment màgic, on cada cop que anem descobrim un tipus de teatre totalment diferent que ens atrapa des del minut zero, inclús abans de poder entrar a la sala on es representen els espectacles, per l’ambient, la música, l’olor d’encens, i ens deixem portar per la litúrgia que envolta la seva manera de fer…

En aquest espai hem gaudit d’espectacles molt especials, molt visuals i plàstics, però també amb molta energia mística, un teatre on el treball físic té molta importància; es tracta de teatre experimental i a vegades que el podríem també equiparar a un tipus de teatre performatiu, encara que sempre tenen text i la paraula és bàsica en les seves propostes.

Ahir es presentaven dos “Solos” (que es repetiran avui dia 2, i els dies 8, 9, 15 i 16 de juny): MEDEAMATERIAL de Heiner Müller i M TRAIN de Patti Smith (de la que parlarem en la pròxima ressenya).

MEDEAMATERIAL és una tragèdia contemporània de l’autor alemany Heiner Müller (1929-1995) basada en una de les figures de la mitologia grega: Medea.

Medea és una paràbola sobre la pèrdua de l’amor i de la confusió profunda del que és l’amor, del que és “ser”.

L’actriu Andreia Moreira es posa en la pell de Medea i ens ha ofert una versió de la descarnadora desesperació d’una dona que ajuda Jasón i els Argonautes a conquerir el Vellocino d’Or. Per fer-ho mata el seu germà. Es casa amb Jasón i té dos fills amb ell, però la seva ambició no té límits i ell la repudia per casar-se amb la filla del rei de Corint.

Medea representa la venjança i la incomprensió que la porten a matar els seus propis fills. Andreia Moreira interpreta una Medea trencada, embogida d’una manera força convincent, amb una gestualització molt acurada.

Ens ha agradat molt la posada en escena amb una escenografia senzilla però impactant, plena de caixes, d’aquelles que s’utilitzen per transportar fruita als mercats, i rodejat de bustos de maniquí de mig cos; però el millor ha estat la intensitat de la interpretació d’Andreia Moreira, malgrat que en la nostra opinió, en alguns moments, creiem que és millorable la vocalització, perquè hem tingut problemes per entendre el que deia.

És tot un luxe que l’actriu t’interpel·li a un pam de la cara, et miri als ulls i fins i tot s’assagui al teu costat, qüestionant el paper dels espectadors que veuen aquella “comèdia” dramàtica de forma passiva.

Text de Heiner Müller
Direcció: Jessica Walker
Interpretació: Andreia Moreira
Duració: 45 minuts – idioma: castellà

Deixa un comentari