GREC Festival – Companyies Catalanes (temp. 18/19 – RdP nº 049)
VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques –
Per Miquel Gascón –
Ahir divendres al Palau de la Virreina es va celebrar la primera roda de premsa on el director del Festival Grec, Cesc Casadesús, va presentar els primers 6 espectacles, en una agrupació sota l’etiqueta de “Companyies Catalanes“.
A la sala estaven presents bona part dels que participen d’una manera o altra en cada un dels espectacles. Es van presentar els següents:
- 1 – PARADISOS OCEÀNICS d’Aurora Bertrana – adaptació i dramatúrgia: Josep M. Fonalleras, Direcció – Direcció Mònica Bofill – Interpretació: Mercè Aránega i Paula Blanco.
Mònica Bofill i Paula Blanco ens van presentar aquesta proposta que aplega les cròniques que Aurora Bertrana va enviar des de la Polinèsia entre el 1926 i el 1929 a diverses revistes. Aurora va viatjar a aquelles illes i es va quedar a viure durant un període de 3 anys. Les seves cròniques es van publicar en format de llibre l’any 1930, amb una excel·lent acollida i representa l’inici, a Catalunya, de la moderna literatura de viatges.
Les cròniques de Bertrana són una mirada femenina a un univers desconegut no pas des de la perspectiva d’un turista sinó com una aproximació a la realitat d’un poble que ha abandonat els seus referents lligats a la naturalesa i n’adopta d’altres, imposats pels colonitzadors.
La reedició de l’obra el 2017 ha facilitat un millor coneixement d’Aurora Bertrana, una dona que, ja en el seu moment, arrossegava una aura de modernitat (militant política, músic, implicada en un incipient feminisme) i que afegia a la seva habilitat com a narradora una sensibilitat poc comuna.
Es podrà veure al Teatre Akadèmia del 3 al 7 de juliol
——————————-
- 2 – ASÍ BAILAN LAS PUTAS Companyia Sixto Paz – Creació: Julia Bertran, Ana Chinchilla, Jan Vilanova i Pau Roca – Dramatúrgia: Jan Vilanova – Direcció Pau Roca – Interpretació: Júlia Bertran i Ana Chinchilla.
En Pau Roca i Ana Chinchilla ens van presentar aquest espectacle inspirat en el llibre de Júlia Bertran “M’estimes i em times“, en el qual, mitjançant il·lustracions i converses amb diversos personatges, posa en qüestió l’amor romàntic, la cultura monògama, la família tradicional i, en conjunt, els rols sexistes.
L’espectacle juga amb un ball que es coneix com a perreo o twerking, sovint considerat un ball patriarcal que cosifica i denigra les dones. Júlia Bertran i la seva professora de twerking, Anna Chinchilla, són les protagonistes d’aquesta adaptació portada a escena per la companyia Sixto Paz.
Es podrà veure al Escenari Joan Brossa del 5 al 14 de juliol
——————————-
- 3 – IN WONDERLAND Idea original i Direcció: Alícia Gorina – Dramatúrgia: Albert Arribas – Interpretació: Anna Alarcón, Juan Bellido, Elena Fieschi, Carme Garcia i Anna Romagosa.
In Wonderland és la segona part d’un díptic que continua amb l’exploració dels límits de l’autoficció, aquest cop a partir de la professió de la mare de l’Alícia Gorina, que és psicòloga.
La primera part d’aquest díptic va ser Watching Peeping Tom, que l’Alícia Gorina va crear amb el seu pare i que parlava de cinema i teatre.
En aquesta nova proposta restaran a l’escenari 4 psicoanalistes, que almenys en principi analitzaran els espectacles de l’Alícia, però …
Es podrà veure al Teatre Lliure – Espai Lliure del 5 al 7 de juliol
——————————-
- 4 – RICHARD III OR THEY DONT KNOW ABOUT LOVE de Barbara Mestanza i Paula Ribó – Direcció: Jason Trucco – Interpretació: Barbara Mestanza, Paula Ribó, Eduard Tudela i Eugene The Poogene.
Es tracta d’una reflexió sobre la veritat de la història mundial, la veritat intrínseca en els fets i personatges que han marcat, marquen i marcaran la història.
L’obra succeeix en un únic espai, la sala d’assaig de Ricard III, amb el director omnipresent i amb una guitarra elèctrica i pads de música electrònica.
Les Mamzelles i Jason Trucco han desenvolupat el projecte en una residència a La MaMa Theatre, un mític escenari alternatiu de Nova York.
Una obra dins d’un altre obra; dues noies revolucionàries en l’àmbit creatiu, viatgen a USA per fer una recerca i trobar personatges diferents dels que fa servir Shakespeare. Una comèdia i un Musical al mateix temps, on elles mateixes han creat la música i les lletres de les cançons.
Els personatges són els alter ego de les actrius, i la posada en escena pretén acostar-se més al teatre documental que a la dramatúrgia clàssica.
Es podrà veure al La Gleva Teatre del 6 al 14 de juliol
——————————-
- 5 – UN DIA QUALSEVOL Autoria i Direcció: Oriol Tarrasón – Interpretació: Annabel Castan, Imma Colomer, Pep Ferrer i Quimet Pla.
La companyia Les Antonietes celebra 10 anys dalt dels escenaris amb aquesta obra de creació pròpia. Un dia qualsevol és una comèdia creada i dirigida per Oriol Tarrasón que mostra el debat que apareix quan ens fem grans: viure intensament fins a l’últim moment, o deixar-se arrossegar pel desenllaç previsible.
Té setanta-set anys i es diu Marta. O, com a mínim, així li han dit, fins ara. Però ella
sempre s’ha volgut dir Solange. Aprofitant que el marit acaba de morir i ha hagut de
traslladar-se a la residència Bon Repòs, ha decidit canviar-se el nom. Solange és molt
més elegant.
A la residència hi coneixerà l’Ernest i el Mateu. Dos avis que malauradament s’han
acostumat a avorrir-se i a discutir passadís amunt, passadís avall. La influència de la
Solange i les seves ganes de viure acabarà provocant en l’apatia dels dos amics un
munt de situacions absurdes i divertides que complicaran, i de quina manera, la vida
de la Rosa, la directora de la residència.
Una història plena de compassió, amistat i amor que ens enfronta als inevitables cops que el destí ens té preparat.
Es podrà veure al La Villarroel del 10 al 28 de juliol
——————————-
- 6 – WANTED Societat Doctor Alonso – Direcció i Dramatúrgia: Sofia Asencio i Tomàs Aragay – Interpretació: Hipólito Patón i Txubio Fernández
En aquest cas va explicar el projecte el mateix Cesc Casadesús, ja que a la Sala no havia pogut assistir cap responsable d’aquest espectacle.
És una performance i intervenció en l’espai públic protagonitzada per dos cowboys que representen el bé sense embuts, sense excuses. Ells són el bé i per tant, els veurem pel carrer i en els voltants dels teatres fent-lo.
La ciutat ja no és aquell lloc sense llei, territori apatxe per excel·lència. Els nostres personatges, grans desacoblats, actuen com si el perill estigués per tot arreu. Ells han vingut a aquestes terres amb l’esperançada utopia de forjar una llar i viure en pau i en llibertat.
Wanted posa al centre de l’atenció els alts valors que representen els protagonistes dels westerns com són l’honor, la llibertat i la valentia.
Aquests personatges desacoblats, desocupats i solitaris se’ls podrà veure pels voltants dels teatres i, si algú se’ls acosta, li donaran conversa. També ells buscaran espectadors solitaris amb els quals establiran relació i conversa en les cues, els bars, les platees o les places enfront dels teatres.
——————————-
Podeu escoltar l’àudio de la presentació en aquest enllaç …