– 292 – Teatre – LA PARTIDA D’ESCACS (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Romea – 2019.05.28 (temp. 18/19 – espectacle n潞 212)

LA PARTIDA D’ESCACS (temp. 18/19 – espectacle n潞 212)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dimarts dia 28, en un Teatre Romea ple de gom a gom, vam poder veure LA PARTIDA D’ESCACS, una versi贸 d’Iv谩n Morales a partir de la dramat煤rgia d’Anna Maria Ricart.

Tal com ens van comentar a la roda de premsa, aquesta 茅s la primera producci贸 pr貌pia del 2019 d’aquest teatre, sobre l’煤ltima novel路la de l’autor austr铆ac Stefan Zweig (Viena 1881- Petr貌polis, Brasil 1942). Una novel路la curta, escrita en 1941 en el seu exili brasiler, on ell i la seva dona van decidir su茂cidar-se.

En ella podem copsar les angoixes que vivia l鈥檈scriptor, perseguit per la idea d鈥檜n nazisme que acabaria dominant el m贸n.

En un transatl脿ntic que viatja d鈥橢uropa a Am猫rica poc despr茅s de la Segona Guerra Mundial hi coincideixen el campi贸 mundial d鈥檈scacs, Mirko Czentovicz, i el senyor B., un burg猫s vien猫s que fuig dels nazis. Tots dos s鈥檈nfrontaran en una partida que no sabem com pot acabar.

Jordi Bosch dona veu al narrador, al senyor B, a en Mirko, al magnat irland猫s McConnor i a un cambrer del vaixell. Cinc personatges , amb registres totalment diferents, que en Jordi Bosch ens mostra d鈥檜na forma magn铆ficament convincent.

Un recital teatral ple de matisos d鈥檜n actor capa莽 de passar de la com猫dia al drama en un 鈥渧iatge鈥 a la complexitat de l鈥櫭爊ima humana, alternant o simultaniejant gest, moviment i paraula. Un actor que ha estat capa莽 de posar-se en la pell de cada un dels personatges.

Una pe莽a dirigida per l’Ivan Morales amb un magn铆fic disseny d’escenografia i il路luminaci贸 de Marc Salicr煤, un acurat vestuari de Miriam Compte i un molt destacable espai sonor de Clara Aguilar.

En paraules de l鈥橧van Morales, la monomania i les obsessions s贸n les grans protagonistes d鈥檃questa pe莽a teatral que 茅s 鈥渦n cant a la superviv猫ncia鈥 amb una consci猫ncia profunda sobre els dimonis els quals cal sobreviure. Un viatge sensorial cap a l鈥檕bsessi贸.

Una passarel路la des del mig del passad铆s central de la platea d贸na acc茅s al vaixell-escenari. De fons la remor del mar. Una gran cortina i tres l脿mpades de vidre ens situen en el sal贸 de fumadors del vaixell. Quan cau la cortina i les l脿mpades deixen de lluir, tot esdev茅 fosc i ens situem a l’habitaci贸 on la Gestapo va mantenir enclaustrat al nostre senyor B. A escena nom茅s dues cadires.

El senyor B 茅s un advocat de prestigi amb una vida c貌moda i rutin脿ria, que ha estat detingut per les S.S. Un personatge que ha estat recl貌s en una cambra sense possibilitat de fer res, sense possibilitat de veure res, sense possibilitat de parlar amb ning煤, nom茅s esperant els interrogatoris. No pateix tortures f铆siques, per貌 la tortura psicol貌gica que comporta l’a茂llament, el porta al l铆mit de la bogeria. Un manual d’escacs, robat en un interrogatori, li serveix de via d’escapament per a la seva ment torturada.

Els escacs comporten una habilitat que ha estat sempre relacionada amb el grau d’intel路lig猫ncia, requereix un gran poder de concentraci贸 per poder preveure les jugades que far脿 el contrincant despr茅s de les teves. Per貌 com totes les aficions, els escacs poden convertir-se en quelcom absorbent i obsessiu que bloquegi qualsevol altre tipus d’activitat. Per al nostre senyor B, el tauler d’escacs imaginari s’ha convertit en el seu salvador i alhora en el seu carceller.

Un final obert que d贸na peu a pensar en un final tr脿gic com el que va tenir l’autor del text.

Una proposta valenta amb una posada en escena plena de llums i ombres, estrat猫gicament “col路locades”, que matisen les accions de cada un dels personatges que, i tornem a repetir, interpreta magistralment en Jordi Bosch. Els efectes聽de s贸聽que envaeixen la sala de veus i m煤sica, acompanyen perfectament el desenvolupament de la proposta.

Autor:聽Stefan Zweig ( Versi贸聽d鈥橧van Morales聽a partir de la dramat煤rgia聽d鈥橝nna Maria Ricart)
Direcci贸:聽Iv谩n Morales
Repartiment:聽Jordi Bosch
Escenografia i il路luminaci贸:聽Marc Salicr煤 \ Vestuari:聽Miriam Compte \ Espai sonor:聽Clara Aguilar \ Caracteritzaci贸:聽Toni Santos \ Moviment:聽David Climent \ Ajudantia de direcci贸:聽Marc Cartany脿 \ Direcci贸 de producci贸:聽Maite Pijuan \ Cap de producci贸:聽Marina Vilardell \ Producci贸 executiva:聽Maria Muntan茅 \ Director d鈥檕ficina t猫cnica:聽Moi Cuenca \ Oficina t猫cnica:聽David Ruiz \ Regidoria:聽Silvia Domingo \ T猫cnics so de companyia:聽Gen铆s Morral聽/聽Clara Guerrero \ Construcci贸 de l’escenografia:聽Oscar Hernandez, Pro-escena Albaladejo SL聽i聽Pascualin estructures \ Premsa:聽Anna Casasayas聽 \ M脿rqueting:聽Publispec聽 \ Disseny gr脿fic:聽Santi & Ko \ Reportatge Fotogr脿fic:聽David Ruano
Idioma: catal脿
Durada: 1h 10鈥

Leave a Reply