– 290 – Teatre – RICARD III (馃悓馃悓+馃悮) – La Seca Espai Brossa – 2019.05.26 (temp. 18/19 – espectacle n潞 211)

RICARD III (temp. 18/19 – espectacle n潞 211)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir diumenge 26, dia d’eleccions, era potser el dia apropiat per veure aquesta versi贸 de RICARD III de Shakespeare que t茅 la seva g猫nesi en un projecte dels alumnes de 3r de l’Institut del Teatre. Tres anys despr茅s, ara que aquests actors han deixat l’Institut i treballen en el m贸n del teatre, constitu茂ts com a companyia, NOMIAR(T), han decidit tornar a revisar-ho.

Amb dramat煤rgia i direcci贸 de Raimon Molins, aquest Ricard III que hem pogut veure a la Sala Joan Brossa, i en paraules del mateix director,聽 茅s una adaptaci贸 鈥渟ui generis, contempor脿nia鈥 del text original i de la traducci贸 de Josep M陋 de Sagarra.

Ricard III 茅s el personatge principal del drama hist貌ric de Shakespeare, escrit entre el 1592 i el 1593, 煤ltima obra de la seva tetralogia sobre la hist貌ria d’Anglaterra. Despr茅s de Hamlet 茅s la pe莽a m茅s llarga del dramaturg i en aquesta proposta s’ha redu茂t a 80 minuts.

La hist貌ria pren forma a partir del final de la guerra civil coneguda com les Dues Roses. La rivalitat entre la casa dels Lancaster i dels York 茅s, de fet, l鈥檈p铆leg de l鈥檕bra de Shakespeare a la batalla de Bosworth del darrer acte. Ricard III, Duc de Gloucester vol ser rei. Per aconseguir el poder i perpetuar- s鈥檋i est脿 disposat a tot. Ricard III amaga la complexitat d鈥檜na personalitat profundament humana i enormement necessitada d鈥檃fecte. La clau per a ell: el poder.

A partir d鈥檃qu铆 les grans preguntes afloren a trav茅s dels versos i les imatges de l鈥檕bra: El poder 茅s la veritat que hi ha darrere les relacions familiars, de parella, d鈥檃mistat i, en general, de les relacions humanes? Perpetuar-se en el tron del poder 茅s el que avui ens d贸na seguretat? Vivim educats per al poder com a forma dominant i neces脿ria entre els individus de l鈥檈sp猫cie? I si 茅s aix铆鈥 Quin preu vam, estem i pagarem?

I d猫iem en comen莽ar l’entrada que potser era el dia adequat perqu猫 RICARD III parla de l’ambici贸 que genera el poder i encaixa en el panorama pol铆tic actual on impera el populisme, la censura, la corrupci贸, la viol猫ncia, el rebrot imparable del feixisme, l鈥檃mbici贸 ….

Perpetuar-se en el tron del poder 茅s el que d贸na seguretat. I per aconseguir aquest poder es poden deixar enrere relacions familiars, de parella o d’amistat.

This slideshow requires JavaScript.

Una posada en escena sorprenent en una escenografia de Cl脿udia Vil脿 i Miren Oller que consta d’una plataforma llarga, una mena de tauler que serveix de passarel路la, taula o rampa i que d贸na molt de joc. La il路luminaci贸 de Mingo Albir i el disseny de so d’脌lex Polls reforcen en tot moment les interpretacions.

Hi ha crits, can莽ons i textos recitats en angles o dan猫s que s’intercalen en el relat. Les interpretacions, creiem han estat desiguals, algunes molt convincents i d’altres que no s贸n gaire cre茂bles i que, al nostre entendre, caldria reconduir.

El millor de la proposta ha estat聽l’extraordin脿ria聽interpretaci贸 d’Aitor聽Gabald脿聽en el paper protagonista, ben recolzada per Marc聽Sol茅聽i Pol聽Nubiala. Pol ens ha enlluernat per la seva versatilitat i canvis de veu.

Del grup de noies, Sara Palomo Kokbol, Mariant貌nia Salas, Paula Sunyer, Ona Borr脿s i Maider Lasa Santamaria, ens quedem amb la interpretaci贸 de Mariant貌nia Salas (a la que vam con猫ixer a Bombers), en el duel final amb Ricard III.

Una proposta agosarada que no ens ha acabat de conv猫ncer, tot i que, valorem positivament l’aposta pel risc i les ganes enormes d’oferir un Shakespeare diferent. Potser nosaltres, no ten铆em el dia per afrontar-nos a un Shakespeare, perqu猫 se’ns va fer llarga i no ho era pas.

Direcci贸 i dramat煤rgia: Raimon Molins
Int猫rprets: Aitor Gabald脿, Pol Nubiala, Sara Palomo Kokb酶l, Mariant貌nia Salas, Marc Sol茅, Paula Sunyer, Ona Borr脿s i Maider Lasa Santamar铆a
Escenografia: Cl脿udia Vil脿 i Miren Oller \ Disseny d鈥檌l路luminaci贸: Mingo Albir \ Disseny sonor: 脌lex Polls \ Assessorament de v铆deo : Joan Rod贸n \ M煤sica: Sebasti脿 Gris \ Disseny gr脿fic del cartel: Gorka Plans i Christian Nubiala \ Producci贸: NomiAr(t) Produccions i Atrium Produccions \ Alumne en pr脿ctiques El Timbal: Jordi Drag贸n
Idiomes: catal脿, angl猫s i dan猫s
Durada: 80 minuts

2 thoughts on “– 290 – Teatre – RICARD III (馃悓馃悓+馃悮) – La Seca Espai Brossa – 2019.05.26 (temp. 18/19 – espectacle n潞 211)

    1. Miquel Gascon

      Ens alegrem molt铆ssim de qu猫 t’hagi agradat la proposta. Som conscients que darrere de qualsevol treball esc猫nic, agradi o no a tothom, existeix un enorme esfor莽 de treball de creaci贸 i moltes, moltes il路lusions.

      Respon

Leave a Reply