– 287 – Teatre – ELS OCELLS (🐌🐌🐌🐌🐌) – Sala Beckett – 2019.05.25 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 208)

ELS OCELLS (temp. 18/19 – espectacle nÂș 208)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

A la sala de baix de la Sala Beckett, la companyia La CalĂČrica ha estat representant, fins ahir diumenge, la seva proposta ELS OCELLS, a partir de l’obra d’AristĂČfanes. Un cop de sort ens ha permĂšs encabir aquesta proposta a la nostra atapeĂŻda agenda, ja que quan ens vam assabentar de la funciĂł “extra” que s’oferia dissabte dia 25 a les 18 h no vam dubtar en comprar entrades.

La CalĂČrica Ă©s una companyia que seguim des de fa molt de temps, especialment des de la seva participaciĂł en “El CiclĂł” al teatre Tantarantana. Ara Ă©s una de les companyies residents d’aquesta temporada a la Sala Beckett; nascuda l’any 2010 la companyia investiga territoris estĂštics i temĂ tics molt diferents.

Ha creat i produĂŻt set espectacles propis: “FeĂ­sima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (2010)”, “L’Editto Bulgaro (2012)”, “La Nau dels Bojos (2013)”, “Bluf (2014)”, “Sobre el fenomen de les feines de merda (2015)”, “El profeta (2016)” i “Fairfly (2017)”. Actualment, la companyia estĂ  formada per en Xavi FrancĂ©s, l’Aitor Galisteo-Rocher, l’Esther LĂłpez, l’Albert Pascual, en Marc Rius, l’Israel SolĂ , la JĂșlia Truyol i en Joan Yago.

ELS OCELLS Ă©s una creaciĂł col·lectiva amb la dramatĂșrgia de Joan Yago, la direcciĂł d’Israel SolĂ  i les esplĂšndides, magnĂ­fiques, increĂŻbles interpretacions, de Xavi FrancĂ©s, Aitor Galisteo-Rocher, Esther LĂłpez i Marc Rius. Es tracta d’una reescriptura lliure de l’obra d’AristĂČfanes, escrita el 441 aC , una denĂșncia d’aquells que instrumentalitzen els problemes del poble per perseguir els seus objectius individuals. La democrĂ cia atenenca no havia complert encara els cinquanta anys.

El jove empresari Pisteter i la seva companya EvĂšlpides no poden tornar a casa. Tampoc se’ls acudeix cap altre lloc on puguin anar a viure la vida cĂČmoda, relaxada i lliure d’impostos que ells anhelen. La trobada accidental amb un innocent puput enmig del bosc els portarĂ  a plantejar-se un canvi d’estratĂšgia: i si renunciessin a la seva condiciĂł humana i es convertissin en ocells? O encara mĂ©s: i si convencessin les aus del mĂłn per crear una nova societat basada en els principis fonamentals d’Individu, Propietat i CompetĂšncia?

La CalĂČrica passa el raspall de la sĂ tira polĂ­tica per l’actualitat per parlar de l’auge del populisme neoliberal a tot el mĂłn i del reialme de la postveritat. Els ocells Ă©s un cabaret polĂ­tic on desfilen temes com la corrupciĂł o els mecanismes de manipulaciĂł de masses. És el moment de fer-nos una pregunta: QuĂš queda de realment democrĂ tic a les democrĂ cies occidentals?

Amb una destacadĂ­ssima escenografia i un al·lucinant vestuari d’Albert Pascual, la proposta de La CalĂłrica dispara sense contemplacions a referents actuals de la democrĂ cia i del sistema capitalista amb una gran profunditat critica i una naturalitat increĂŻble.

Tot s’ha de dir… abans d’intentar acabar amb la democrĂ cia, el primer tret es contra un crĂ­tic teatral…

Personatges que ens recorden polĂ­tics populistes de casa nostra, i que posen en el punt de mira poders fĂ ctics com l’esglĂ©sia amb el capellà que es vol “follar” tots els ocells petits, l’agent de policia o el poder judicial amb el jutge d’imatge hitleriana.

Una gran força escĂšnica de tots els intĂšrprets i especialment Xavi FrancĂ©s i Aitor Galisteo-Rocher que ens tornen a mostrar la seva magnĂ­fica vessant cĂČmica. Quatre actors que interpreten una quinzena de personatges. Molt destacables l’escena del sopar d’una famĂ­lia de coloms i la inoblidable escena final entre Pisteter i la democrĂ cia.

Una gran proposta, una comĂšdia surrealista, una faula satĂ­rica. Una proposta que fa petar de riure, si, perĂČ que vol anar molt mĂ©s enllĂ , amb la seva punyent critica a la societat que ens toca viure, arribant a qĂŒestionar la idea de la democrĂ cia i sobretot fer-nos reflexionar.

Un altre gran, grandĂ­ssim encert d’aquesta companyia, que sense cap mena de dubte, arribarĂ  lluny i tornarĂ  a ser reconeguda amb un munt de premis. Esperem que es pugui tornar a veure ben aviat als escenaris de tot Catalunya.

This slideshow requires JavaScript.

DramatĂșrgia: Joan Yago
DirecciĂł: Israel SolĂ 
Repartiment: Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López i Marc Rius
Escenografia, vestuari i il·luminaciĂł: Albert Pascual \ CaracteritzaciĂł: Anna Rosillo \ Espai sonor: Guillem RodrĂ­guez amb la col·laboraciĂł d’Arnau VallvĂ© \ ConstrucciĂł d’escenografia: La Forja del VallĂšs i La CalĂČrica \ ConfecciĂł de vestuari: Albert Pascual \ ProducciĂł executiva: JĂșlia Truyol \ Alumna de l’IT en prĂ ctiques: Alejandra Lorenzo Iglesias
Veus en off: Queralt Casasayas, Oscar CastellvĂ­, Arnau Puig, Clara de Ramon, Andrea Ros, Vanessa Segura, JĂșlia Truyol i Pau Vinyals
Llum LED: L&D Lights
Idioma: catalĂ 
Durada: 1h 30’

Leave a Reply