– 285 – Voltar per la Literatura – TIGRES DE VIDRE (🐌🐌🐌🐌) de Toni Hill – 2019.05.24 (temp. 18/19 – llibre nÂș 021)

TIGRES DE VIDRE de Toni Hill (temp. 18/19 – llibre nÂș 021)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba

Fa tres anys vaig llegir “Els amants d’Hiroshima” que completava una trilogia de novel·la negra protagonitzada per l’inspector HĂšctor Salgado. DesprĂ©s va publicar “Els Ă ngels de gel” una intriga amb elements gĂČtics i ara amb aquest TIGRES DE VIDRE, Toni Hill fa un nou gir, amb una histĂČria de suspens psicolĂČgic sobre la lleialtat, amb l’assetjament escolar com a element protagonista.

TIGRES DE VIDRE es desenvolupa en dos plans temporals, els anys 70 i el 2015 i se situa a la ciutat de Barcelona a l’anomenada Ciutat SatĂšl·lit, un barri de CornellĂ  (actualment Sant Ildefons), que formava part del “cinturĂł vermell de Barcelona” i on s’hi van construir habitatges per als immigrants que van arribar a la ciutat al voltant dels anys seixanta.

Dos amics de l’escola, en VĂ­ctor YagĂŒe i en Juan Pedro Zamora (Juanpe) es retroben casualment trenta anys desprĂ©s. El crim d’un company d’escola, ocorregut el desembre del 1978 els va separar i han tingut sorts diferents a la vida.

VĂ­ctor Ă©s un executiu d’Ăšxit, viu a GalĂ­cia, estĂ  casat i Ă©s pare d’una filla. Ara se n’ocupa de les obres d’un hotel al carrer AragĂł de Barcelona. Ell el dirigirĂ  i ha de contractar personal.

Juanpe va estar molts anys tancat en un correccional i ara, a l’atur i sol, ha tornat a viure a casa dels seus pares ja morts. Treballa per un policia retirat i consumeix drogues. El seu futur Ă©s totalment incert.

Una tercera persona, company d’escola de tots dos, l’Ismael, estĂ  escrivint la histĂČria del crim d’en Joaquim VĂĄzquez, on tots ells van estar involucrats.

Una histĂČria del passat que s’anirĂ  intercalant amb una histĂČria del present i on l’assetjament escolar pren protagonisme. Una novel·la negra que el mateix autor ha definit com a costumista per les referĂšncies a sĂšries dels anys 70 com Mazinger Z, les aventures de Sandokan o a les col·leccions de cromos de Panrico.

Estructurada en cinc parts amb capĂ­tols curts i uns personatges molt ben definits que es van alternant en el seu protagonisme. Un llenguatge Ă gil i col·loquial i una trama intensa que m’ha mantingut enganxada fins al final.

Una novel·la molt personal on l’Ășnic fet autobiogrĂ fic és que Hill va patir assetjament escolar de nen, ell tenia 8 anys, i els seus assetjadors, 12.

Una histĂČria marcada per l’amistat, el silenci, el pes de la culpa i el desig de reparaciĂł. El pes del passat sobre les accions del present. Una violĂšncia latent, durant tota la novel·la, que et fa esperar que passi alguna cosa.

I un final sorprenent.

TONI HILL va nĂ©ixer a Barcelona l’any 1966, Ă©s llicenciat en Psicologia, tot i que fa anys que es dedica a la traducciĂł literĂ ria i a la col·laboraciĂł editorial. “L’estiu de les joguines mortes“, publicada en 2011, va ser la seva primera novel·la.

 

TĂ­tol: Tigres de vidre
Autor : Toni Hill
Editorial: Rosa dels Vents
Grup Editorial: Penguin Random House
Data de publicaciĂł: Maig 2018
PĂ gines: 478
Idioma: catalĂ 

Leave a Reply