– 282 – Voltar per la Literatura – TORTUGUES – LA DESACCELERACIÓ DE LES PARTÍCULES (🐌🐌🐌) de Clàudia Cedó – 2019.05.22 (temp. 18/19 – llibre nº 020)

TORTUGUES – LA DESACCELERACIÓ DE LES PARTÍCULES de Clàudia Cedó (temp. 18/19 – llibre nº 020)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Aquest és el títol núm. 16 de la col·lecció DRAMATICLES dedicada a la publicació de textos teatrals, coeditada per l’Editorial Comanegra i l’Institut del Teatre.

Un text de Claudia Cedó estrenat el novembre de 2014 a la Sala Flyhard, i que va aconseguir un premi Butaca al millor text teatral 2015. La peça va ser dirigida per ella mateixa i interpretada per Clara Cols (Marta), Dani Arrebola (Joan), Alícia Puertas (Àgata) i Alex Brull (Òscar).  El llibre ha estat prologat per Miquel M.Gibert.

Fa temps que en Joan i la Marta s’han adonat que no van al mateix ritme. Empesos pel desig de dur un estil de vida més tranquil, es traslladen al camp per poder gaudir de la calma. Però les coses es compliquen quan les seves vides s’entrecreuen amb les de l’Àgata i l’Òscar, una parella de científics que viuen a tota velocitat.

Un text fantasiós, una faula sobre l’estrès que provoca la vida a la gran ciutat i el desig de trobar la calma en un ambient rural més relaxat. En Joan i la Marta ho volen intentar.

El desig d’una parella de científics d’aconseguir la fama amb un nou fàrmac que aconseguirà allargar la vida de les persones. Experimenten amb ratolins, però els hi cal experimentar amb humans. L’Àgata i l’Òscar busquen un candidat.

Dues parelles que interaccionen en el mateix espai però en moments temporals diferents, uns diàlegs fluids en unes converses creuades i que teatralment va ser resolt magistralment.

Un text que ens parla de la necessitat de respirar, de prendre distància i viure amb tranquil·litat, de l’amor de veritat i que ho contraposa al desig de triomfar a qualsevol preu, sense aturar-se a pensar en les conseqüències sobre terceres persones.

Un text que planteja un gran interrogant,  és lícit experimentar amb humans, si la fita és salvar vides ?

Com diu la mateixa autora, TORTUGUES és una comèdia científica i romàntica, amb uns personatges divertits, però també tristos, que no saben què estan buscant.

Clàudia Cedó (Banyoles 1983), és dramaturga, directora de teatre i psicòloga. Va treballar com a psicòloga en centres penitenciaris  i amb persones en deshabituació de tòxics.

En 2006 va crear Escenaris Especials, un projecte ideat per fer teatre amb persones en risc d’exclusió social i del qual és coordinadora.

Treballa com a professora de teatre d’alumnes amb diversitat funcional.

Ha dirigit i escrit espectacles com “Júlia”, “De petits tots matàvem formigues”, “Tortugues: La desacceleració de les partícules” (Premi Butaca Millor Text 2015), “Et planto”, “L’home sense veu” (nominada al Premi Butaca al Millor Text 2016), “DNI” (text guanyador Torneig Dramatúrgia Catalunya), o “Ciegos” (text guanyador Torneo Dramatúrgia Madrid).

El seu últim treball, “Una gossa en un descampat”, és una producció de Sala Beckett estrenada al juliol 2018 al Festival Grec de Barcelona.

Títol: Tortugues
Autor : Clàudia Cedó
Pròleg: Miquel M.Gibert
Editen: Comanegra i l’Institut del Teatre
Col.lecció: Dramaticles
Data de publicació: Març 2019
Pàgines: 112 – Idioma: català

Leave a Reply