– 280 – Teatre – DOGVILLE: UN POBLE QUALSEVOL (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – 2019.05.19 (temp. 18/19 – espectacle n潞 203)

DOGVILLE: UN POBLE QUALSEVOL (temp. 18/19 – espectacle n潞 203)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir, diumenge 19 de maig, 聽a la Fabi脿 Puigserver del Teatre Lliure, vam veure la versi贸 de DOGVILLE, la famosa pel路l铆cula de Lars Von Trier, estrenada l’any 2003. Pau Mir贸 i S铆lvia Munt signen aquesta versi贸 teatral que han titulat DOGVILLE: UN POBLE QUALSEVOL, sota la direcci贸 de la mateixa S铆lvia Munt.

En aquesta versi贸 la jove es diu Virg铆nia (convincent interpretaci贸 de Bruna Cus铆) i arriba desesperada al poblet de muntanya fugint del seu pare. Els habitants del poble i els espectadors no saben de qui fuig, per貌 amb retic猫ncies, conven莽uts pel jove Max (excel路lent David Verdaguer) decideixen acollir-la i ella, a inst脿ncies del mateix Max, 聽s’ofereix a fer tasques de tots tipus en agra茂ment.

S铆lvia Munt, segons ens comenta en el col路loqui, moderat per Xavier Graset, que ha tingut lloc en acabar la funci贸, no ha pret猫s fer una translaci贸 literal de la pel路l铆cula, ha eliminat els paral路lelismes religiosos de l’obra centrant-la en la hipocresia d’un grup de persones, que es creuen amb el dret d’explotar a la persona que han acollit.

Tamb茅 ha fet esment a destacar la viol猫ncia de g猫nere infligida pel fet que la persona “acollida” 茅s una dona. En aquesta versi贸 de Pau Mir贸 i S铆lvia Munt la durada s’ha redu茂t considerablement respecte a la pel路l铆cula que tenia una durada de m茅s de tres hores, i s鈥檋a canviat el final.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Ros Ribas

Si el Dogville de Von Trier era una pel路l铆cula amb est猫tica teatral, el Dogville que veiem al Lliure 茅s un espectacle teatral amb est猫tica cinematogr脿fica. S铆lvia Munt ha creat una projecci贸 cinematogr脿fica paral路lela a la representaci贸 teatral, on veiem el que passa a l’exterior del local on transcorre l’acci贸, i escenes enregistrades de la fugida o primers plans d’accions concretes que tenen lloc a l’exterior.

El poble est脿 representat per varius personatges de diferents professions i personalitats, tots ells tenen un moment de protagonisme quan es dirigeixen al p煤blic-jurat per explicar la seva percepci贸 de la Virg铆nia, per貌 tots ells formen part d’una col路lectivitat, del poble, de la massa que 茅s incapa莽 de pensar individualment i es deixa arrossegar per un l铆der.

“Quanta for莽a t茅 el poder del grup sobre l’individu, el del l铆der sobre el grup, el de la聽fam铆lia聽davant de la societat com a espai protector dels pecats, el de l’amor mal ent猫s i de com l’explotaci贸 es pot camuflar com un acte de generositat”.

Anna G眉ell 茅s la Gl貌ria, la propiet脿ria del bar del local social, Andr茅s Herrera 茅s en Carlos, el transportista del poble, Llu铆s Marco 茅s l’Albert, una persona gran que est脿 perdent la vista per貌 veu m茅s que la resta de persones del poble. 脕urea M脿rquez 茅s la Marta, una mestra de personalitat molt fr脿gil, casada amb l’Ivan, en Josep Julien, que s’ha quedat a l’atur i fa de pag猫s a contractor, tenen un fill, el preadolescent Abel que avui ha estat interpretat per Joel Bramona. Alba Ribas 茅s la Marta, que representa el jovent del poble que vol fer amistat amb la nouvinguda.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Ros Ribas

L’Albert P茅rez es Xavier, el metge del poble i pare del聽Max聽que veu com el seu fill filosofa i deixa聽pasar聽el temps sense fer res, un jove idealista聽per貌聽covard que proposa “experiments”聽col路lectius聽mentre diu que escriu un llibre. Andreu聽Benito聽茅s聽el pare de la聽V铆rginia, l’home poder贸s que amb els diners tot ho pot comprar.

Una acurada posada en escena, una espl猫ndida聽dramat煤rgia聽que amb el tractament dels diferents personatges, pret茅n alertar sobre la gran errada que pot suposar la passivitat individual amagada darrere el comportament col路lectiu. El b茅 i el mal de cadasc煤 de nosaltres, la fina l铆nia que ho separa, el mal que 茅s capa莽 de fer per acci贸 o per inacci贸, fins i tot, la bona gent.

Ens defensem, ens justifiquem, ens emparem darrere el l铆der, la fam铆lia, l’amant, el cap a la feina, …. i deixem que les coses passin. Anteposem les nostres pors, els nostres dubtes i no fem res.

Una proposta que a nosaltres ens ha agradat molt, tant pel que fa a la direcci贸, com en general a les interpretacions, malgrat que algunes d’elles han quedat for莽a redu茂des, per la decisi贸 de聽S铆lvia聽Munt de buscar l’ess猫ncia, que en definitiva ens vol聽alertar聽del perill d’adherir-se al comportament col路lectiu com a 煤nica opci贸.

Nosaltres no pretenem聽 comparar aquesta versi贸 redu茂da amb la pel路l铆cula original de Von Trier; ens ha agradat la dramat煤rgia, la posada en escena, les interpretacions i la direcci贸 sota els par脿metres d’unes idees molt clares.

Enriquidor com sempre, el col路loqui postfunci贸 amb la directora i quasi tots els membres de la companyia.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Lars Von Trier
Traducci贸: Pau Mir贸
Dramat煤rgia: Pau Mir贸 i S铆lvia Munt
Direcci贸: S铆lvia Munt
Int茅rprets:聽Andreu Benito, Joel Bramona/Jaume Sol脿, Bruna Cus铆, Anna G眉ell, Andr茅s Herrera, Josep Julien, Llu铆s Marco, 脕urea M谩rquez,Albert P茅rez, Alba Ribas,聽i聽David Verdaguer
Escenograf铆a:聽Max Glaenzel聽/ Vestuari:聽Merc猫 Paloma聽/ Caracterizaci贸:聽Ignasi Ruiz聽/ Il.luminaci贸:聽David Bofarull (a.a.i.)/ So:聽Damien Bazin聽/ V铆deo:Daniel Lacasa / Ajudant de direcci贸:聽Tilda Espluga聽/ Suport a la direcci贸:聽Daniela Feixas聽/ Ajudant d鈥檈scenograf铆a:聽Enric Roman铆聽/ Ajudant de vestuari:聽Nadia Balada
Idioma: catal脿
Durada:聽1h. 35′

4 pensaments a “– 280 – Teatre – DOGVILLE: UN POBLE QUALSEVOL (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – 2019.05.19 (temp. 18/19 – espectacle n潞 203)

 1. Imma C.

  Hola,
  DOGVILLE ens ha agradat, i encara que no vulguis la compares amb la pel.l铆cula
  Si que el punt de partida 茅s Lars von Trier, encara que la direcci贸 en fa la seva adaptaci贸. la mis猫ria humana.
  Un actor que sempre m麓impressiona 茅s l麓Andreu Benito, tot i que aqu铆 t茅 un paper breu.
  En general bones interpretacions, un altre encert del LLIURE

  Respon
 2. MAR脥A JOS脡 MART脥NEZ MART脥NEZ

  Vam anar el mateix dia. Dogville ens va agradar molt铆ssim; no he vist la pel.l铆cula i ara ja no la vull veure, em quedo amb el Dogville de Silvia Munt. Fant脿stics tots els actors i molt interessant el col.loqui post funci贸. Agrair a la Silvia Munt que en les seves obres sempre ens fa pensar. Gr脿cies per aquest post fant脿stic de Dogville. Salutacions. M. Jos茅

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gr脿cies a tu pel comentari. S铆lvia Munt mai ens ha decebut i en aquesta ocasi贸 ha aconseguit extreure l’ess猫ncia de l’argument i a m茅s a m茅s apropar-lo al dia d’avui i fer-la encara m茅s cre茂ble. No totes les opinions d’aquesta proposta esc猫nica s贸n positives i existeix molta disparitat d’opinions. Coincidim amb tu de qu猫 aquesta versi贸 de DOGVILLE 茅s excel路lent.

   Respon

Deixa un comentari