– 275 – Teatre – EL GRAN MERCADO DEL MUNDO (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – 2019.05.16 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 199)

EL GRAN MERCADO DEL MUNDO (temp. 18/19 – espectacle nÂș 199)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ahir dijous dia 16 vam poder veure a la Sala Gran del TNC un clĂ ssic de CalderĂłn de la Barca amb la mirada contemporĂ nia de Xavier AlbertĂ­.

A nosaltres el teatre clĂ ssic, no Ă©s precisament el que mĂ©s ens agrada i encara menys un auto sacramental escrit fa 400 anys … i a sobre en vers. Malgrat que a priori no era una proposta que ens atreies especialment, aquesta va ser una de les primeres entrades que vĂ rem comprar d’aquesta temporada en el nostre abonament del TNC, perquĂš estĂ vem gairebé segurs que Xavier AlbertĂ­, no ens defraudaria. Així ha estat …

EL GRAN MERCADO DEL MUNDO, Ă©s un auto sacramental del segle XVII, escrit amb una funciĂł explĂ­citament litĂșrgica i que ha estat portat als nostres dies “des del respecte escrupolĂłs al text i una sĂ­ntesi escĂšnica allunyada de l’obscurantisme on ha estat encasellada”.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de May Zircus

Al Segle d’Or, els actes sacramentals es representaven el dia del Corpus i eren peces de teatre religiĂłs, com una mena de drama litĂșrgic, d’estructura al·legĂČrica. Aquest gĂšnere va ser prohibit en 1765 per l’esglĂ©sia catĂČlica i ha restat inexplorat pels nostres escenaris. Segons comenta Xavier AlbertĂ­, els actes sacramentals sĂłn una gran festa teatral bastida sobre un univers filosĂČfic adreçada a un espectre amplĂ­ssim de la societat. Igual que les tragĂšdies gregues, l’auto sacramental Ă©s teatre polĂ­tic per a la multitud urbana.

Els personatges al·legĂČrics que protagonitzen EL GRAN MERCADO DEL MUNDO continuen poblant les nostres realitats, en un mĂłn, que cada cop, Ă©s un mercat mĂ©s gran.

Abans de continuar amb la nostra ressenya, hem de reconĂšixer que se’ns ha fet una mica complicat entendre que o qui representava cada un dels personatges, afegint a mĂ©s la complexitat del text en vers i en llenguatge del segle XVII.

PerĂČ aquesta dificultat, ha estat eclipsada totalment per una fascinant, meravellosa, esbojarrada i espectacular posada en escena, que de ben segur Ășnicament poden assumir els teatres pĂșblics, ja que intuĂŻm tĂ© un elevadĂ­ssim pressupost, amb 14 actorassos  a escena i una escenografia brillant.

EL GRAN TEATRO DEL MUNDO Ă©s una coproducciĂł del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i la Compañia Nacional de Teatro ClĂĄsico (CNTC) i com ja hem dit, compta amb un repartiment format per 14 actors de trajectĂČries molt diferents.

Un pare de famĂ­lia (Jorge Merino) dubta de quin dels seus dos fills ha de ser l’hereu del seu patrimoni. La Fama (Lara Grube) fa una crida perquĂš tothom vagi al gran mercat del mĂłn. El pare concedeix un talent a cada fill per comprar el que vulgui i el que compri l’haurĂ  d’utilitzar per ser feliç i, a banda de l’herĂšncia, aconseguirĂ  la mĂ  de la GrĂ cia (Aina SĂĄnchez).

La InnocĂšncia (el magnĂ­fic tenor Antoni Comas) acompanya el fill Buen Genio (excel·lent interpretaciĂł d’Alejandro Bordanove), en tant que la MalĂ­cia (Mont Plans) acompanya el fill Mal Genio (David Soto). La Culpa (Silvia MarsĂł), com a testimoni privilegiat de la vida de tots, els intenta embolicar.

Al carrusel del mercat s’hi pot comprar de tot com anuncia el MĂłn (Jorge Merino). Entre els venedors, figures com la SupĂšrbia (Cristina Arias), la Humilitat/PenitĂšncia (Elvira Cuadrupani), l’Heretgia (el contratenor Jordi DomĂšnech), la Fe (Ruben de Eguia), la LascĂ­via (… absolutament fascinats per l’actuaciĂł de Roberto G. Alonso), la Gula (magnĂ­fic Oriol GenĂ­s).

Espectacular l’escenografia de Max Glaenzel que acompanya perfectament l’exquisida coreografia del moviment de Roberto G. Alonso i la mĂșsica que inclou cançons de revista, Monteverdi o Bach per acabar amb Jimmy Fontana i la seva coneguda cançó, “Il mondo”. Val a dir que els nĂșmeros musicals sĂłn, per nosaltres, un dels punts forts de la posada en escena.

Sense cap mena de dubte hem gaudit d’un espectacle excel·lent, original i divertit, amb un magnĂ­fic treball grupal. Una aposta molt arriscada que ens ha permĂšs si no conĂšixer en profunditat, si almenys apropar-nos des d’una perspectiva actual, al que representava per aquella Ăšpoca aquest tipus d’espectacle.

Una proposta que de ben segur serĂ  considerat excessiu per alguns, irreverent amb el gĂšnere per altres, perĂČ que a nosaltres ens ha convençut plenament, ens ho hem passat molt i molt bĂ© i que per tant recomanem, si o sĂ­.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Autoria: CalderĂłn de la Barca
DirecciĂł i versiĂł: Xavier AlbertĂ­
Amb: Cristina Arias, Alejandro Bordanove, Antoni Comas, Elvira Cuadrupani, Jordi DomÚnech, Rubén de Eguía, Roberto G. Alonso, Oriol Genís, Lara Grube, Sílvia Marsó, Jorge Merino, Mont Plans, Aina Sånchez i David Soto Giganto
Dramaturgista: Albert Arribas \ Escenografia: Max Glaenzel \ Vestuari: Marian GarcĂ­a Milla \ Il·luminaciĂł: Ignasi Camprodon \ So: Jordi Bonet \ CaracteritzaciĂł: Àngels Palomar \ Moviment:
Roberto G. Alonso\ Ajudant de direcciĂł: Roger Vila \ Ajudant de vestuari: Georgina Viñolo \ ConstrucciĂł d’escenografia: Taller Jorba – MirĂł Scp PascualĂ­n \ ConfecciĂł de vestuari: Maria Trinidad RodrĂ­guez, Antonia PĂ©rez i InĂ©s Mancheño\ Muntatges, assajos i representacions: Equips tĂšcnics i de gestiĂł del Teatre Nacional de Catalunya
Producció: Teatre Nacional de Catalunya i Compañía Nacional de Teatro Clåsico (CNTC)
Idioma: castellĂ 
Durada: 1h 20’

2 pensaments sobre “– 275 – Teatre – EL GRAN MERCADO DEL MUNDO (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – 2019.05.16 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 199)

  1. Miquel Gascon Autor de l'entrada

   Ens alegrem moltissim. Es un espectacle que ha tingut molts detractors, perĂČ veig que nodaltres estem d’acord. Aquest “Bon estiu” significa que aquesta temporada teatral la dones per acabada ? Nosaltres seguim !!!

   M'agrada

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.