– 269 – Roda de premsa LA PARTIDA D’ESCACS – Teatre Romea – 2019.05.13 (temp. 18/19 – RdP 044)

LA PARTIDA D’ESCACS (temp. 18/19 – RdP nº 044)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest matí he volgut assistir a la presentació de LA PARTIDA D’ESCACS al Teatre Romea. Ha estat la primera roda de premsa del nou director artístic d’aquest teatre, en Josep Maria Pou, que ha deixat el seu càrrec al Teatre Goya per dedicar-se plenament al Romea.

LA PARTIDA D’ESCACS és la primera producció pròpia del 2019. Es tracta d’una versió d’Iván Morales a partir de la dramatúrgia d’Anna Maria Ricart sobre l’última novel·la de l’autor austríac Stefan Zweig. Un text escrit immediatament abans de decidir posar fi a la seva vida per voluntat pròpia.

Josep Maria Pou, s’ha mostrat molt satisfet a l’hora d’acollir una peçad’un autor imprescindible com Zweig” al Teatre Romea, ja que en aquest teatre no s’havia representat cap de les seves obres i també és “la primera vegada que el text es presenta a Catalunya“.

Amb aquest muntatge, Iván Morales s’estrena en la direcció d’escena al Romea, teatre en què va debutar en la interpretació l’any 1992. “Tinc moltes ganes de compartir La partida d’escacs amb el públic del Romea, on vaig començar a estimar l’ofici del teatre“, ha declarat el director. Creu que aquesta proposta marcarà un abans i un després en la seva carrera artística. Malgrat els nervis d’abans de l’estrena, aquesta vegada, afirma, està força tranquil pel resultat obtingut.

La monomania i les obsessions són les grans protagonistes d’aquesta peça teatral que és “un cant a la supervivència amb una consciència profunda sobre els dimonis els quals cal sobreviure. Un viatge sensorial cap a l’obsessió“, ha explicat. Morales ha descrit la peça com “un acte d’amor al teatre. Un text amb un llenguatge contemporani, que vol traspassar al públic aportant una mirada pròpia“. Per al director el teatre és “un art efímer que ha de trobar la manera de dialogar amb el seu temps“.

LA PARTIDA D’ESCACS proposa un diàleg amb l’autor des d’una perspectiva contemporània i convida a l’espectador a mirar el passat per parlar del present més immediat. Amb aquesta adaptació, Iván Morales espera “connectar amb el públic i fer-lo vibrar en una aventura col·lectiva“.

En aquesta nova producció, el director compta amb un company de viatge excepcional: Jordi Bosch. En un exercici interpretatiu ple d’humor i d’humanisme, l’actor assumeix tots els papers de l’obra sol a l’escenari, i es converteix en el narrador d’aquesta història sobre una obsessió: la de dominar “el joc de reis”, els escacs. Comenta que és el segon monòleg que interpreta, després d’aquell “Novecento” al Teatre Poliorama l’any 2001, malgrat que en aquesta proposta, encara que està sol a l’escenari, interpreta diferents personatges.

Per al director de l’espectacle “treballar amb en Jordi Bosch és una masterclass diària d’amor a la feina i al teatre“.

Jordi Bosch ha lloat l’encert de Jordi González, vicepresident d’Art i Continguts del Grup Focus, a l’hora de proposar-li un material de Zweig. L’actor s’ha declarat seguidor de l’autor austríac que va crear aquest “relat curt d’una intensitat molt gran“. “Stefan Zweig és un mag, té una habilitat única per fer-te viatjar a través de les històries que explica“, ha declarat.

El protagonista de la peça també ha volgut destacar la feina de l’equip artístic de La partida d’escacs: “un equip amb un talent impressionant que ha configurat una partitura espectacular al voltant del text de Zweig i el món de la monomania“.

En aquesta línia, Iván Morales ha afegit que “hem aconseguit explicar la joia d’una obsessió, de l’alegria que dóna i dels seus perills, en una obra de teatre llampant i entretinguda“.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

LA PARTIDA D’ESCACS inicia funcions dissabte 18 de maig al Teatre Romea, i es podrà veure fins al 16 de juny. L’estrena oficial de l’espectacle serà el 20 de maig.

Us deixo aquí l’àudio de la presentació …

Deixa un comentari