– 268 – Voltar per la Literatura –  COLL AVALL de Xavier Díaz i Marc Martínez (🐌🐌🐌) – 2019.05.13 – (temp. 18/19 – llibre nº 018)

COLL AVALL de Xavier Díaz i Marc Martínez (temp. 18/19 – llibre nº 018)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Aquest va ser el segon títol publicat per l’Editorial Llibres del Delicte l’agost del 2013. COLL AVALL està escrita a quatre mans per dos periodistes, amics de fa més de vint anys, Xavier Díaz i Marc Martínez.

Un llibre que ens parla de la posició dels bancs en el terreny dels desnonaments i de la indefensió que comporta. L’Andreu Torrent ha estat vint anys vivint a Suècia i torna a Barcelona per la mort de la seva mare. Abandonat per la dona i sense feina, es troba amb un pis heretat i un deute hipotecari que no pot assumir.

Un llibre que intenta plasmar els problemes d’habitatge de la societat actual i el particular “descens als inferns” del nostre protagonista. La mort del director de l’oficina bancaria on rau la hipoteca del pis de la mare de l’Andreu, el posarà en el centre de la investigació d’assassinat la mateixa tarda del funeral.

Un relat molt àgil, breu, però una mica desigual. Un personatge protagonista que s’acabarà de desequilibrar en un procés d’embogiment, que comença culpabilitzant al seu germà del suïcidi de la seva mare.

Coll avall és una novel·la negra que es desenvolupa entre el neguit de la veu interior del que sap que ja no li queda res, i el drama extern dels esdeveniments que se succeeixen quan s’ha perdut tot.

Narrat en primera persona, els autors ens empenyen a ficar-nos dins de la ment del protagonista, vivint amb ell el procés que el portarà a perdre la noció de la realitat, i a cometre accions inesperades i de conseqüències abassegadores. Crec que és una novel·la massa centrada en el personatge de l’Andreu i el seu deteriorament “accelerat”, i deixa de banda la resta de personatges que al seu costat apareixen molt desdibuixats. Malgrat això, un llibre fàcil de llegir.

Xavier Díaz i Marc Martínez són dos periodistes nascuts a Barcelona l’any 1977 i formats a la Universitat Pompeu Fabra. Van escriure aquesta novel·la a quatre mans quan Xavier Díaz estava vivint a Suècia en tant que Marc Martínez, estava a Barcelona.

Títol : Coll Avall
Autors: X.Díaz & M.Martínez
Data publicació: Agost 2013
Editorial: Llibres del Delicte
Idioma: català – Pàgines: 133

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.