– 251 – Teatre – COM ELS GRECS (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Lliure de Gr脿cia – 2019.04.21 (temp. 18/19 – espectacle n潞 183)

COM ELS GRECS (temp. 18/19 – espectacle n潞 183)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Al Lliure de Gr脿cia COM ELS GRECS, un 脠dip contemporani de Steven Berkoff (Londres 1937), sota la direcci贸 de Josep Maria Mestres: una reivindicaci贸 de la insol猫ncia, la transgressi贸, la irrever猫ncia, la ferocitat.

Steven Berkoff va estrenar aquesta pe莽a el 1980, el 1988 se鈥檔 va fer una versi贸 oper铆stica i en 1990 una cinematogr脿fica. Un text que trasllada el mite d鈥櫭坉ip a l鈥橝nglaterra de finals dels 70, i avui podem veure que els seus presagis m茅s pessimistes han estat superats amb escreix. La versi贸 portada ara a escena 茅s la traducci贸 de l鈥檃ngl猫s de Joan Sellent.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Ros Ribas

Un muntatge que prioritza la paraula i que segons diu Josep Maria Mestres sembla avui m茅s oport煤 que mai i potser ens podr脿 ajudar a revaluar el significant profund dels valors que realment importen a la nostra societat, a la nostra vida.

Un text que ell va llegir fa vint anys i que ha intentat portar a escena un parell de vegades i que a cada nova lectura descobreix que el text es va actualitzant en confrontar-lo amb els esdeveniments socials recents. Un text amb un llenguatge literari absolutament transgressor i groller per貌 al mateix temps molt po猫tic.

Pablo Derqui es posa a la pell de l’Eddy i comen莽a la pe莽a amb un discurs desafiant que ens passa per sobre, amb un batibull de paraules que ens deixa estabornits. La seva pose, la seva mirada, la seva gestualitat ens hipnotitza, (i encara m茅s des de la fila 1 on est脿vem situats). Ens dibuixa un Eddy que provinent dels barris populars i decadents de Londres, en els temps de la 鈥渄ama de ferro鈥, 聽es transforma en una persona que busca reafirmar els seus ideals i inculcar un ordre nou a les coses. L鈥檃mor que sent per la seva dona 茅s el reflex de la passi贸 per la vida i el desig d鈥檃cabar amb el m贸n degradat en el que ha viscut. Una interpretaci贸 extraordin脿ria.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Ros Ribas

Josep Maria Mestres ha comptat amb un excel路lent elenc actoral, que a la for莽a interpretativa de Pablo Derqui afegeix les de S铆lvia Bel, Merc猫聽Ar脿nega聽i Pep聽Cruz, que interpreten diferents papers. Un quartet que esdev茅 m脿gic per aquest COM ELS GRECS. Podr铆em destacar molts moments interpretatius, per貌 destaquem les expressions congelades d’en Pep聽Cruz聽davant del seu fill, l’esfinx de Merc猫聽Ar谩nega, la versatilitat apassionada de la S铆lvia Bel, ara germana, ara cambrera, ara dona i les expressions del Derqui endev铆.

Una escenografia vermella de Clara Notari,(que no ens va acabar de conv猫ncer), amb tres portes per on els personatges entren i surten; una posada en escena dotada d’un dinamisme a voltes extenuant, amb canvis de vestuari i attrezzo constants; la magn铆fica banda sonora de Jordi Bonet i la il路luminaci贸 d’Ignasi Camprodon ens han deixat clavats a la cadira (per cert, continuen sent molt inc貌modes), durant dues hores.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de Ros Ribas

La grolleria ling眉铆stica inicial s’ha anat apaivagant, o ens hem anat acostumant, a mesura que avan莽ava l’espectacle que ha anat prenent tamb茅 un ritme m茅s pausat, m茅s entenedor, m茅s a la nostra “mida” d’espectadors. Hem de recon猫ixer que al principi no connect脿vem massa amb la proposta i que a mesura que anava avan莽ant ens va satisfer exponencialment.

I al final, ens espera un desenlla莽 diferent, on Berkoff va decidir no castigar el seu 脠dip. Una ferotge i apassionada hist貌ria d鈥檃mor.

Diumenge dia 21, despr茅s de la representaci贸 vam tenir el privilegi del col路loqui amb la companyia que moderat per Xavier Grasset va tenir lloc. Us deixem l’脿udio d’aquest.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Steven Berkoff
Traductor: Joan Sellent
Direcci贸: Josep Maria Mestre
Int猫rprets: 聽Merc猫 Ar谩nega聽(mare, cambrera 2, esfinx) \聽S铆lvia Bel聽(Doreen, cambrera 1, muller) \聽Pep Cruz (pare, gerent d鈥檜na cafeteria) \聽Pablo Derqui聽 (Eddy, endev铆)
Escenografia:聽Clara Notari聽\ Vestuari:聽Marian Garcia Milla聽\ Caracteritzaci贸:聽脌ngels Palomar聽\聽 Il路luminaci贸:聽Ignasi Camprodon聽\ Espai sonor:聽Jordi Bonet \聽V铆deo:聽Mar Orfila聽\ Moviment:聽Montse Colom茅 \ Ajudanta de direcci贸:聽Carol Ibarz聽\ Ajudant d’escenografia:聽Sergi Corbera聽\ Ajudanta de vestuari:聽Anna Hern谩ndez \ Acabats escenogr脿fics:聽Taller d’escenografia Castells
Producci贸:聽Teatre Lliure
Idioma: catal脿
Durada: 2h sense pausa

Deixa un comentari