– 244 – Voltar per la Literatura – MUDANCES (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Gemma Sard脿 – 2019.04.15 (temp. 18/19 – llibre n潞 015)

MUDANCES de Gemma Sard脿 (temp. 18/19 – llibre n潞 015)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba

L’he llegit d’una revolada, es tracta聽d’una聽novel路la breu molt fresca amb un llenguatge molt natural. Una聽novel路la聽on les paraules i els di脿legs flueixen amb una prosa molt acurada i detallista.

MUDANCES 茅s la segona novel路la de Gemma Sard脿, finalista de la 36陋 edici贸 del premi Just M.Casero de novel路la curta. Coincideix que 茅s el segon t铆tol que l’Editorial Comanegra publica dins de la col路lecci贸 Narratives despr茅s de “I, DE SOBTE, EL PARAD脥S” de N煤ria Perpiny脿.

MUDANCES ens parla de la L铆via i del Marcel. Dos personatges inicialment oposats que s’acaben trobant.

La L铆via 茅s una jove traductora de vint-i-sis anys amb una actitud d’a茂llament voluntari i que s’autoimposa l铆mits en les seves relacions sexuals. No li agrada la vida social, ni vol compromisos. Es queda sola en el pis de la ciutat que compartia amb dos companys. Es veur脿 obligada a buscar nous companys de pis. Aclaparada, surt de festa i 茅s for莽ada en el lavabo d’una discoteca. No vol denunciar per la por a no ser creguda. Decideix canviar de vida i lloga un petit espai, un antic coniller rehabilitat, en un poble de l’Anoia on no hi havia estat mai.

El Marcel 茅s rellotger i s’acaba de jubilar. Just en aquest moment vital, la Rosa, la seva dona, li demana el divorci. Ell 茅s un home met貌dic, de costums arrelades, de rituals. Decideix deixar la ciutat i se’n va a viure a la casa familiar del poble de l鈥橝noia on acostumava a estiuejar.

Una errada dels transportistes far脿 que les capses de la mudan莽a s’intercanvi茂n. Gemma Sard脿 hi ha constru茂t un joc literari partint d’aquestes capses plenes d’objectes. Dos personatges que fent un punt d’inflexi贸 a les seves vides comencen una nova vida amb les coses d’alg煤 altre.

Tots dos han crescut sense con猫ixer el seu pare. Ella perd la seva mare quan est脿 a punt de fer deu anys. La mare d’ell 茅s actriu i viu a Par铆s. Quan es coneixen, tots dos se senten perduts.

Una hist貌ria de personatges molt humans, en un paisatge rural聽 i amb un final totalment imprevisible i sorprenent.

Gemma Sard脿 Llavina (Barcelona 1967) 茅s escriptora, ling眉ista i traductora. Treballa com a correctora i traductora de l’edici贸 en catal脿 de la Vanguardia.

La seva primera聽novel路la聽“La veu del聽Cyrano” (2016) tamb茅 va quedar finalista del premi de novel路la curta Just M. Casero. En 2005 va publicar el聽llibre testimoni聽de Manuela de聽Madre聽sobre la fibromi脿lgia, “Manuela de聽Madre,聽vitalidad聽cr贸nica“.

 

T铆tol : Mudances
Autor: Gemma Sard脿
Data publicaci贸: febrer 2019
Editorial: Comanegra –聽Col.lecci贸: Narratives
Idioma: catal脿 –聽P脿gines: 180

Leave a Reply