– 236 – Voltar per la Literatura – ENTRE SUPERVIVENTS de Teresa Vergès Adrià (🐌🐌🐌🐌🐌) – 2019.04.12 (temp. 18/19 – llibre nº 014)

ENTRE SUPERVIVENTS de Teresa Vergès Adrià (temp. 18/19 – llibre nº 014)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Gràcies a la nostra amistat amb la Teresa hem tingut l’enorme privilegi de poder llegir en primícia el seu nou llibre que sortirà publicat per Sant Jordi, ENTRE SUPERVIVENTS.

Un poemari nascut de la necessitat de l’autora de parlar d’experiències viscudes i parlar per la veu d’aquelles persones que no poden o no s’atreveixen a fer-ho, un llibre que reflecteix històries reals, dures i colpidores al voltant de la violència de gènere i les agressions violentes o denigrants a la que estan sotmesos els més desvalguts.

Com llegim a la contraportada ENTRE SUPERVIVENTS són pensaments poètics que voldrien conscienciar sobre realitats que tenim molt a prop.

Segons ens comenta la Teresa, aquest llibre va néixer de trobades de treball amb altres dones, que com ella mateixa, havien patit agressions. Sentiments de ràbia, rebuig, impotència i frustració van aflorar de sobte amb els records i la van empènyer a escriure aquest poemari de denúncia. Alguns dels poemes reflecteixen experiències personals, altres, vivències d’altres dones compartides en aquestes trobades.

Un llibre que, com el seu anterior poemari, incorpora imatges de la seva autoria i està estructurat en diferents apartats, “Pròleg”, “Menyspreu/maltractament”, “Abusos“, “Violació“, “Conseqüències” i “Epíleg“. Està precedit per una introducció de la mateixa autora i una presentació a càrrec de Núria de Gispert i Català gran defensora de la lluita per la igualtat i per la “Tolerància Zero” en els maltractaments.

Una obra necessària i que cal llegir i rellegir una i mil vegades per la bellesa, tendresa i emotivitat de molts dels seus poemes, però també per prendre consciència que aquests fets passen al nostre voltant i poden malmetre de forma irremeiable la vida de les persones que els pateixen.

Una obra colpidora, trasbalsadora, però immensament bella i sentida.

La Teresa utilitza un llenguatge planer i directe i ens aboca a reflexionar sobre el perill de determinades actituds que tot i veient-les o intuint-les ens deixen, ara per ara, quasi indiferents. Cal actuar, cal fer el que estigui a les nostres mans per evitar que passin.

I a banda de recomanar la lectura d’aquest llibre, m’atreveixo a transcriure, en aquesta petita ressenya, un fragment del poema que li dóna títol. 

Sento por. I sento ràbia.
Molta ràbia per no poder vèncer aquesta por.
 
I quan més por tinc, més ràbia sento,
perquè algú, per la força,
em va arrabassar la llibertat.
 
Però no sembla que, això, sigui suficient.
A moltes dones els han manllevat molt més,
les han deixat sense res,
els ho han pres tot:  fins i tot… la vida.

 

Teresa Vergés i Adrià  és creadora, narradora oral, intèrpret, literària, poetessa, escriptora, artista, dramaturga, creadora teatral, conta contes i actriu.  I del barri de Gràcia. Forma part del grup multidisciplinar que conforma el projecte Minerva, desenvolupant diferents arts amb la finalitat de fomentar la creació cultural des del barri.

Amb l’Enric Sunyol, la seva parella, porten el programa de teatre “Temps d’espectacle” a Ràdio Gràcia.

La Teresa té un parell de llibres editats que pertanyen a una sèrie de contes per a infants anomenada “Amigues espacials“, els titulats “El somni de l’estel” i “Anem al zoo” i l’any 2018 va publicar RETALLS, el seu primer recull de poemes, que va ser presentat en societat a la Biblioteca Jaume Fuster.

Títol: Entre supervivents. Una veu per als que no poden parlar
Autora: Teresa Vergés i Adrià
Editorial: Serial Ediciones
Data de publicació: Abril 2019
Pàgines: 98

Leave a Reply