– 234 – Roda de premsa – FESTIVAL GREC 2019 – Palau de la Virreina – 2019.04.11 (temp. 18/19 – RdP 041)

FESTIVAL GREC 2019 (temp. 18/19 – RdP nº 041)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dijous al matí, al Palau de la Virreina, es va presentar als mitjans de comunicació la programació del Festival de Barcelona GREC 2019. A la taula de presidència l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, el comissionat de cultura (ICUB) Joan Subirats i el veritable protagonista de la jornada, Cesc Casadesús, director del Festival Grec.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després d’unes paraules de cortesia dels dos primers, Cesc Casadesús va anant desgranant gairebé un per un els 94 espectacles que es podran veure en aquesta edició (52 al Grec Montjuïc i 42 al Grec Ciutat), que incrementa en 11 el nombre a la de l’edició passada. Si subdividim els espectacles per gènere, les xifres són les següents: teatre 29, escena hibrida 15, música 28, dansa 15, circ 5 i cinema 2. Per altra banda Casadesús ha destacat que aquest any hi ha paritat de gènere en la programació (50%).

Seguint la línia marcada fa dos anys per Cesc Casadesús, el viatge al voltant del món continua cap a l’orient, i proposa un apropament a les cultures de parla anglosaxona que parteix d’Austràlia i arriba fins a Nova York, amb l’ajuda dels directors del Festival de Melbourne i del BAM-Next Wave de Brooklyn.

S’han creat 4 itineraris per facilitat als espectadors poder escollir els espectacles segons les seves preferències:

1 – Itinerari de Melboune a Nova York – En el seu itinerari escènic pel planeta, el Grec 2019 creua l’oceà Pacífic i salta entre continents, sortint d’Austràlia i arribant a Nova York, per mostrar-nos alguns artistes que s’inspiren en aquests territoris.

2 – Itinerari Passions -Hi ha espectacles que ens conviden a emocionar-nos, d’altres ens proposen una reflexió sobre les passions, desitjos i emocions: la por, el riure, l’amor, la tristesa…

3 – Itinerari en companyia -Alguns s’han fet un públic i d’altres esperen que descobriu els seus mons de poesia. Són els col·lectius escènics que us conviden a viure un Grec “En (bona) companyia”

4 – Itinerari Nits d’estiu – El juliol barceloní és ple de propostes que, de vegades, ens faran somiar sota les estrelles, i, de vegades, a cobert. Són les intenses “Nits d’estiu del Grec 2019”

El Festival tornarà a obrir portes a finals de juny (dimecres 26) amb un espectacle inaugural musical, a càrrec de Kronos Quartet al Teatre Grec.

La inauguració teatral en aquest escenari (1 de juliol) serà ‘Jerusalem‘, de Jez Butterworth, dirigida per Julio Manrique amb Pere Arquillué com a protagonista.

Entre els noms destacats en l’escenari del Teatre Grec, hi ha des del Ballet British Columbia fins al Niño de Elche, el circ dels australians Blackbone, Sol Picó i la Banda Municipal de Barcelona, un concert simfònic amb músics del pop català (Maria Arnal, Joan Pons, Ferran Palau, Joan Colomo), Sílvia Pére Cruz amb Toquinho i Jordi Savall.

Algunes sorpreses que ens esperen en aquesta edició, són: el ‘performer’ Taylor Mac, que comprimirà en 3 hores la seva ‘Història de la música popular americana en 24 hores’, o el coreògraf català Rafael Bonachela, que fa 10 anys que dirigeix la Sydney Dance Company, o Robert Wilson dirigint Isabelle Huppert fent de reina d’Escòcia a ‘Mary said what she said’,  o la coreògrafa més ‘cool’ de l’underground novaiorquès, Nora Chipaumire, que presenta una trilogia amb punk, rock i crítica a la política de Trump.

Reunirà alguns dels grans noms consagrats de l’escena internacional: Ivo van Hove amb ‘Tan poca vida’ a partir de la novel·la de Hanya Yanagihara, Isabelle Huppert, Bob Wilson, Peeping Tom (al TNC, amb ‘Fill’), William Forsyte, Kronos Quartet (espectacle inaugural), Rodrigo García, Circa …

I també es manté l’aposta per companyies de casa, com el Baró d’Evel (‘Falaise’), Els Pirates Teatre (el musical ‘Les feres de Shakespeare’), Aracaladanza (‘Play’), Les Antonietes (amb el text propi ‘Un dia qualsevol’), el nou espectacle de Lali Ayguadé, l’espectacle sobre ‘twerking’ de Sixto Paz i l’autora resident de la Beckett, Victoria Szpunberg (amb ‘Amor Mundi’), i Parking Shakespeare, que amb dues obres arrodoniran la cloenda del Festival en el marc del Teatre Grec.

Entre les propostes que es veuran als teatres de la ciutat hi ha la versió de ‘Casa de nines, vint anys després’ que dirigirà Sílvia Munt amb Emma Vilarasau, ‘Valenciana’ de Jordi Casanovas sobre les nenes d’Alcàsser i la Ruta del Bakalao, i el monòleg dirigit per Joel Joan, amb Anna Sahun, de ‘Nens i nenes’.

A més tindran una presència important les propostes de teatre comunitari i projectes de Fàbriques de Creació i museus: Casting Giuletta, Las Muchísimas, projecte Art i Part…

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per veure la programació detallada podeu accedir en aquest ENLLAÇ del Festival GREC.

Us deixo aquí l’àudio de la presentació …

Malgrat que en la roda de premsa no es va mencionar, novament aquest any existeixen una mena d’abonaments pels “malalts” de les Arts Escèniques, que ofereixen un 50% de descompte pels espectadors que comprin 5 espectacles o més, i 30% si es compren 3 o 4 espectacles. Encara que, no tots els espectacles entren en aquest barem. Targeta Rosa 50%, Majors de 65 anys 25% i amb el carnet de biblioteques un 20%.

Per altra banda els espectadors de menys de 30 anys tindran un preu fix de 15 €.

Deixa un comentari