– 230 – Teatre – BENDITA GLORIA (🐌🐌🐌🐌) – Sala Central Lechera de Cádiz – 2019 .03.30 (temp. 18/19 – espectacle nº 169)

BENDITA GLORIA (temp. 18/19 – espectacle nº 169)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

El Blog ha estat descansant uns dies de cròniques “teatraires”, perquè fa un parell de setmanes estem viatjant pel sud de la península.

Abans de sortir de Barcelona vam revisar les cartelleres de les ciutats que pensàvem visitar per tractar d’encaixar alguna peça teatral en les nostres vacances. I vam tenir l’enorme sort de coincidir amb la representació que, dos anys després de la seva estrena, ha fet la companyia gaditana Albanta de la peça BENDITA GLORIA del dramaturg Juan García Larrondo, a la ciutat de Cádiz.

La Sala Central Lechera de Cádiz és la que ha acollit aquesta reposició i la mateixa sala on es va estrenar la proposta en abril del 2017. Dirigida per Pepe Bablé és una proposta que ha fet gira participant en diferents festivals.

BENDITA GLORIA (o NAFTALINA EN EL ABISMO) narra la història de Gloria, una dona que després de la mort del seu pare es reclou en la vella casa familiar on decideix aïllar-se per a penar pels seus remordiments i les seves culpes. No obstant això, els fantasmes de la seva ànima turmentada aviat acabaran convertint-la en la protagonista d’una tragicomèdia involuntària que en absolut sospitava.

La companyia teatral Albanta és un col·lectiu fundat en 1988 per actrius provinents de grups de teatre independents gaditans i comptant amb la col·laboració d’altres professionals del món del teatre. En aquesta proposta les interpretacions han estat a càrrec de Charo Sabio, que ens ha ofert una extraordinària Gloria, Susana Rosado en el paper de Victoria, germana de Gloria, Carmen Reiné en el paper de Liliana i Jay García en el paper d’Efrén.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En aquesta obra els personatges són persones als que la manca d’amor ha convertit en éssers egoistes i cruels. Uns personatges que viuen com fantasmes perquè no aconsegueixen estimar ni ser estimats.

Bestiario de almas en pena, una parada de monstruos a los que el amor y su ausencia han convertido en seres retorcidos, egoístas e, incluso, crueles. En Bendita Gloria el amor que se respira es redentora naftalina: letal, purificadora; extremadamente tóxica”.

La Gloria s’ha quedat sola a la casa familiar anomenada “Cien Rosas Blancas” i s’aferra desesperadament en mantenir aquesta soledat plena de records. S’ha abandonat totalment. L’angoixa s’hi ha instal·lat a la seva vida. Només les pastilles la fan tirar endavant. La seva germana Victòria vol vendre la casa, l’única que queda en una zona on s’han aixecat gratacels turístics. El marit de Victòria és un dels empresaris promotors. Faran el possible perquè la Gloria canviï d’idea.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per aconseguir-ho utilitzaran a Efrén, un emigrant que lloga una de les habitacions de la casa i que manté una relació tòxica amb Liliana, la dona d’un empresari rus relacionat amb el marit de Victòria.

Un text molt dur on els personatges es fan mal portant les seves vides al límit. Una posada en escena que ens ha agradat molt començant amb un quadre estàtic dels actors que ens “reben” en plan fotografia. Una immobilitat que de seguida es trenca i els personatges prenen vida i ens fan partícips de les seves angoixes i frustracions. I la veritat és que aconsegueixen transmetre aquestes sensacions. Unes interpretacions sentides que respiren sinceritat i que en alguns moments introdueixen la comicitat per alleujar una mica l’angoixa.

A escena coexisteixen espais diferents de manera simultània i els actors es belluguen entre ells sense provocar cap mena de distorsió en el desenvolupament de la història. Al mateix temps es permeten donar indicacions als tècnics de llum i de so. Una direcció escènica de Pepe Bablé que hem trobat magnifica. Una proposta que acaba pràcticament amb la mateixa imatge fotogràfica amb la que va començar.

Una proposta que tant de bo arribes a Catalunya, i que recomanem sense dubtar-ho.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Juan García Larrondo
Director: Pepe Bablé
Intèrprets: Jay García, Carmen Reine, Susana Rosado i Charo Sabio
Disseny llums: Pepe Bablé i Luis Jiménez \ Ajudant de direcció i
tècnic: Luis Jiménez
Idioma: castellà
Durada: 1h 20’

2 pensaments a “– 230 – Teatre – BENDITA GLORIA (🐌🐌🐌🐌) – Sala Central Lechera de Cádiz – 2019 .03.30 (temp. 18/19 – espectacle nº 169)

Deixa un comentari