– 227 – Voltar per la Literatura – CALIU SOTA LES CENDRES de Dora Muñoz (🐌🐌🐌🐌🐌) – 2019.03.21 (temp. 18/19 – llibre nÂș 013)

CALIU SOTA LES CENDRES de Dora Muñoz (temp. 18/19 – llibre nÂș 013)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba

Fa uns mesos vaig llegir el primer llibre escrit per l’autora mallorquina Dora Muñoz, “Massa mares per a un fill” i ara he tingut oportunitat de llegir aquesta segona novel·la CALIU SOTA LES CENDRES, editada tambĂ© per Llibres del Delicte. Dues novel·les molt diferents que tenen en comĂș la descripciĂł magistral dels personatges i dels seus sentiments.

La mort d’un important empresari hoteler de Palma, l’Andreu Fontal, aparentment natural, Ă©s el punt d’inici de la novel·la que comença justament amb un brillant capĂ­tol titulat Vaja putada, la mort! on qui ens parla Ă©s el mateix mort.

La seva mort porta a la sotsinspectora gallega, establerta a Mallorca, Camil·la VĂĄzquez i als seus ajudants Pere i Pep, a esbrinar el que va passar, i destapen la realitat amagada rere aquesta persona respectada i admirada per l’opiniĂł pĂșblica. Un home al qual ningĂș gosa criticar. Un home al qual molta gent odia. Un home que havia “tallat” molts caps en el seu camĂ­ cap a l’Ăšxit. Un home sense escrĂșpols.

Les connexions d’un passat vinculat amb la repressiĂł dels primers anys del franquisme i els danys inesborrables en la memĂČria dels afectats conflueixen en un assassinat que tindria molts sospitosos, si no fos que sembla una mort natural. La investigaciĂł policial destaparĂ  la crua realitat d’una figura temuda i odiada a qui tothom afalagava en pĂșblic i odiava en silenci.

Al llarg de la novel·la trobem canvis de narrador, destacant per sobre de totes les veus, la de na Vica (VictĂČria Gallart), que ens parla de les atrocitats de la Guerra civil espanyola, d’un passat silenciat per la societat mallorquina i de com determinades persones van aprofitar les penĂșries de la postguerra per convertir-se en potentats.

Una obra que ens va descobrint personatges i que ens va portant a l’assassĂ­, perĂČ que tambĂ© aprofita per fer una forta crĂ­tica social i aprofundir en ferides del passat des del present.

Diferents temĂ tiques com la memĂČria histĂČrica, la corrupciĂł o l’abĂșs de poder sĂłn tractades acompanyant la histĂČria que ens explica. Una prosa molt acurada i l’inconfusible deix mallorquĂ­ enriqueix encara mes la lectura.

Un llibre que com es pot deduir m’ha atrapat des del primer capĂ­tol i m’ha portat sense adonar-me al doble final que m’ha encantat.

Dora Muñoz (Palma 1954) treballĂ  com a psicopedagoga fins a la seva jubilaciĂł. Sempre li agradĂ  escriure i ara ha reprĂšs amb força aquesta aficiĂł escrivint en principi relats curts, alguns publicats als reculls “Puro cuento”, “Un malson” i “Lluna negra”.

Amant lectora de novel·la negra va escriure i publicar la seva primera novel·la d’aquest gĂšnere en 2016.

TÏtol: Caliu sota les cendres
Autora: Dora Muñoz
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: octubre 2018
Pàgines: 274

Leave a Reply