FLASH DANCE, El Musical (temp. 18/19 – espectacle nÂș 167)
VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques –Â
Per Imma Barba & Miquel GascĂłn –
Ahir dimecres 20 vam anar al Teatre TĂvoli a veure “FLASHDANCE, el musical“, que ens havien presentat en roda de premsa el passat dia 1 de març.
Es tracta de la primera vegada que aquesta obra arriba a Espanya de la mĂ de la companyia anglesa de musicals Sellador Worldwide. Aquesta companyia va ser creada en 2009, per David Hutchinson i Phillip Rowntree, inicialment amb el nom de Sell a Door Theatre Company i centrada en la producciĂł de shows nocturns al Regne Unit.  Va evolucionar rĂ pidament produint en 2017 mĂ©s de 9 espectacles musicals amb representacions en 8 paĂŻsos. “FLASHDANCE, el musical” Ă©s la primera producciĂł de Sellador Spain, la divisiĂł espanyola de la companyia.
Flashdance es basa en la pel·lĂcula dâAdrian Lyne, del mateix tĂtol, estrenada en 1983 amb guiĂł de Tom Hedley i Joe Eszterhas. Un al·legat a la superaciĂł personal, al poder d’aferrar-se als somnis i per sobre de tot, a la fe sense lĂmits en el que cadascĂș Ă©s capaç de fer per un mateix.
Lâequip creatiu de la proposta estĂ liderat per JC Storm, productor i director, amb Guillermo GonzĂĄlez com a director musical i Vicky GĂłmez com a coreĂČgrafa.
L’equip artĂstic estĂ Â format per 25 artistes, actors, cantants, ballarins i mĂșsics, amb mĂșsica i veus en directe. Totes les cançons han estat traduĂŻdes al castellĂ tret de les tres mĂ©s conegudes que s’interpreten en angles, “What a feeling“, la cançó guanyadora d’un Oscar el 1983, “Maniac” i “I love Rock and Roll“.
FLASHDANCE el Musical, explica la histĂČria d’Alex Owens (Chanel Terrero), una noia de 18 anys, soldadora de dia i ballarina de nit, que somia en anar a la prestigiosa Shipley Dance Academy i convertir-se en una ballarina professional.
Quan un romanç complica les seves ambicions, ho aprofita per impulsar el seu somni, perĂČ no sense abans superar obstacles i conflictes que posaran a prova la seva determinaciĂł i que faran trontollar les parets del seu mĂłn. Una histĂČria dâamor impossible entre dues persones, amb vides molt diferents, de diferent classe social i arrels radicalment oposades, que posarĂ a prova els seus sentiments mĂ©s profunds.
Els altres papers protagonistes estan interpretats per Sam GĂłmez (Nick), Clara Alvarado (Gloria), Alexandra Masangkay (Kiki), Cecilia LĂłpez (Tess), Nacho Vera (Harry), Miguel Ramiro (C.C.), Olga Hueso (Hanna), David Ăvila (Jimmy), Yolanda GarcĂa (Ms. Wilde), Sergio Arce (Joe) i Manu MartĂnez (Andy).
El cos de ball estĂ integrat per Javier Vachiano, VĂctor Ares, Rafael SenĂ©n, NĂ©stor Navarro, MarĂa Reina, Raquel CaurĂn, Alba Rubira, Irene Rubio, Naiomi Weiler i Lorena Rojas.
La coreografia hi ha inclĂČs estils de street dance, balls urbans com el “popping” o el “locking” com homenatge al “breakdance” fenomen als anys 80. Els ballarins al nostre entendre, ho fan molt bĂ© i realitzen tambĂ© acrobĂ cies potents.
L’escenografia estĂ formada per diferents cossos estructurals mĂČbils, metĂ l·lics, amb escales,  i de diferents alçades que es converteixen en complement de la coreografia creant diferents espais, ajudats per vĂdeo projeccions. Un canvi d’escenografia que efectuen els mateixos intĂšrprets, molt dinĂ mic amb transicions entre escenes molt Ă gils.
LâadaptaciĂł musical de Guillermo GonzĂĄlez ha recuperat tots els temes musicals de la pel·lĂcula afegint sons mĂ©s metĂ l·lics i mĂ©s corda. L’equip de mĂșsics estĂ format per Borja Barriguete (teclats), Javier Casado (teclats), Francisco PalazĂłn (violi), Juanjo Melero (guitarra), Javier QuĂlez (baix) i David Hyam (percussiĂł).
Curiosament, a diferĂšncia de gairebĂ© totes les opinions negatives que havĂem escoltat dels nostres amics i coneguts, aquesta proposta a nosaltres ens ha agradat força, malgrat que tambĂ© hem de dir que la part coreogrĂ fica supera en molt a la part vocal, i fins i tot en alguns moments la veu d’alguns protagonistes principals, el dia de la nostra representaciĂł no arribava amb prou claredat a la platea, quedant tapada per la mĂșsica. La resta de veus, quan canten conjuntament, han estat correctes sense mes.
Una bona posada en escena, estructurada en dues parts, dotada d’una gran agilitat i un magnĂfic cos de ball.
Les cançons interpretades han estat:
Primer acte:
- Obertura
- Intro what at feeling
- En la ciudad
- Todo puede ser
- Maniac
- SubidĂłn
- Reprise Todo puede ser
- Una entre un millĂłn
- Dentro
- Reprise En la ciudad
- Justicia
- Reprise Justicia
- Gloria (primera parte)
- I Love Rock and Roll
- AquĂ y ahora
- Un paso mĂĄs/Maniac Reprise
Segon acte:
- Chameleon Girls
- Reprise Una entre un millĂłn
- Reprise AquĂ y ahora
- Mi momento
- Mi lugar
- Basta ya
- De cacerĂa
- Gloria (segunda parte)
- Reprise Mi lugar
- Resistir
- Inténtalo
- What a Feeling
- Medley