– 216 – Teatre – TERCETS (🐌🐌) – Escenari Joan Brossa – 2019.03.14 (temp. 18/19 – espectacle nº 160)

TERCETS (temp. 18/19 – espectacle nº 160)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dijous vam estar convidats a l’Escenari Joan Brossa a l’estrena de TERCETS, dues peces breus de Joan Oliver dirigit per Artur Trias.

Joan Oliver i Sallarès (Sabadell 1899-1986), narrador, dramaturg, traductor i periodista, feia servir el nom de Pere Quart com a poeta. Va adoptar aquest nom per ser el quart de deu germans i dir-se Pere, (era un dels seus noms de bateig), en honor als seus besavis, Pere Oliver (fundador de la Caixa d’Estalvis de Sabadell) i Pere Turull, els dos Peres més rics de Sabadell al segle XIX.

Joan Oliver formaba amb Francesc Trabal i Armand Obiols, entre d’altres, “La Colla de Sabadell” que enguany celebra el seu centenari.

TERCETS està integrada per “Tercet en re” i “Gairebé un acte o Joan, Joana i Joanet”. Ambdues peces estan unides per la mateixa temàtica del trio amorós i totes dues presenten un estil provocador, un humor absurd i una crítica descarada a la burgesia. Dues peces breus poc conegudes que s’interpreten per primera vegada en un escenari.

En paraules d’Artur TriasEns jactem d’estrenar dues de les peces breus més significatives en les quals Joan Oliver combina la influència de l’avantguardisme amb l’humor absurd i gratuït, corrosiu i desmitificador dels valors culturals establers per una societat tancada i endarrerida“.

TERCET EN RE (🐌+🐚), escrita el 1959, ens parla d’un escriptor que ha perdut la inspiració i s’enfronta a un full en blanc. Esteve Callís (Santi Ricart) intenta concentrar-se però és el mes d’agost, fa molta calor i tot el distreu. Una veïna, una trucada telefònica, unes visites, ….. Excuses per emmascarar la seva falta d’inspiració.

Un personatge únic que, alhora, ens suggereix d’altres.

Una complicada interpretació, ja que es tracta d’un monòleg en el que en Santi Ricart té quatre interlocutors diferents, dos d’ells personatges invisibles que sembla que tingui davant. En aquesta peça ens ha fallat quelcom de la posada en escena o potser ha estat una interpretació que no ens hem acabat de creure.

GAIREBÉ UN ACTE Ó JOAN, JOANA I JOANET (🐌🐌+🐚), va ser escrita el 1929 i explica la història d’una parella, Joan Replà (Miquel Agell) i Joana Cantarell (Gemma Brió) que fa plans pel seu casament que ha de tenir lloc l’endemà.  Estan de vacances a la Costa Blava i apareix un amic del noi, en Joanet Diumaró (Queco Novell) complicant la situació perquè la Joana i en Joanet ja es coneixien.

Es resol la situació amb un final inesperat i trencador que aporta la figura d’en Santi (Santi Ricart), el tramoista del teatre.

En aquesta segona proposta hem gaudit una mica més de la posada en escena i d’unes interpretacions molt encertades.

Unes peces curtes que potser ho són massa per dibuixar correctament uns personatges. En ambdues peces es trenquen les convencions dramàtiques per accentuar la comicitat i estereotipar encara mes els personatges que presenta.

Hem de dir que la proposta ens han decebut una mica …. però tot s’ha de dir, nosaltres no acabem de connectar gairebé mai, amb peces tan sintètiques.

Nota: No podem deixar constància amb cap fotografia de les salutacions, perquè aquest teatre, l’Escenari Joan Brossa, és l’únic Teatre de la galàxia, que no permet fer fotografies, ni un cop ha acabat la representació, en el moment dels aplaudiments als actors.

Autor: Joan Oliver
Direcció: Artur Trias
Intèrprets: Miquel Agell, Gemma Brió, Queco Novell i Santi Ricart
Escenografia: Eloi Linuesa \ Vestuari: Mariela Sernagoras \ I·lluminació: David Bofarull \ Espai sonor: Roger Blasco \ Ajudantia de direcció: Lídia Linuesa \ Caracterització: Toni Santos \ Animacions: Miquel Teixidor \ Muntatge audiovisual: Igor Pinto \ Fotografies: Xavier Garcia \ Disseny gràfic: Robert Garcia \ Estudiants en pràctiques:  Èric Figaró i Jofre Garnés \ Comunicació:  Lídia Verge \ Gestió de publics:  Gemma Amorós \ Producció executiva: Miquel Agell i Marta Fíguls \ Producció:  Lazzigags Produccions
Idioma: català – Durada: 80 minuts

Deixa un comentari