– 211聽– Dansa – 10.000 GESTOS –聽BORIS CHARMATZ (馃悓馃悓馃悓) – Mercat de les Flors – 2019.03.10 (temp. 18/19 – espectacle n潞 156)

10.000 GESTOS –聽BORIS CHARMATZ (temp. 18/19 – espectacle n潞 156)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquesta temporada es va programar al Mercat de les Flors l’anomenada “Constel路laci贸 Boris聽Charmatz” que inclou tres espectacles d’aquest creador. Diumenge vam poder veure 10.000 GESTOS el tercer dels espectacles programats, incl貌s tamb茅 dins聽de l’itinerari聽“impressionants“.

Les “constel路lacions” hi han perm猫s aprofundir en el treball de cinc creadors, en aquest cas el treball del core貌graf franc猫s Boris Charmatz que s’ha atrevit a convertir un centre coreogr脿fic en un museu de la dansa (2009), a crear moviments a partir del dictat d’unes fotografies i a coreografiar pensant en cossos morts. Charmatz utilitza la tergiversaci贸, els encreuaments i les mutacions com a ingredients principals de la seva m脿gia negra per despla莽ar qualsevol intent de certesa.

Boris Charmatz (Chamb茅ry 1973) 茅s ballar铆 i core貌graf, peri貌dicament pren part en esdeveniments d鈥檌mprovisaci贸 amb Saul Williams, Archie Shepp i M茅d茅ric Collignon i continua col路laborant com a ballar铆 amb Anne Teresa de Keersmaeker i Tino Sehgal. 脡s impulsor i director del Mus茅e de la danse (inicialment anomenat Centre chor茅graphique national de Rennes et de Bretagne) des de l鈥檃ny 2009.

This slideshow requires JavaScript.

Va ser artista associat del Festival d鈥橝viny贸 2011, i al 2013 va ser artista convidat al MoMA de Nova York. El 2015 fou convidat de la Tate Modern a Londres i聽 des de 2017 茅s artista associat de la Volksb眉hne a Berl铆n.

Des de 鈥Aatt enen tionon鈥 el 1996 fins a 鈥10.000 gestes鈥 en 2017, Charmatz ha presentat tot un seguit de peces realment memorables. Actualment est脿 preparant una nova creaci贸 anomenada 鈥淚nfini鈥 que s鈥檈strenar脿 l鈥檈stiu de 2019.

10.000 gestos 茅s una pe莽a que produeix una hipnosi visual a l鈥檈spectador mitjan莽ant una peculiar seq眉猫ncia de moviments. La fugacitat portada a l鈥檈xtrem: nombrosos ballarins interpretaran deu mil gestos, tots ells diferents, que nom茅s seran visibles una sola vegada i desapareixeran aix铆 que s鈥檋agin executat, com una oda a la imperman猫ncia de la dansa.

Aquesta pe莽a es va estrenar el setembre de 2017 a Volksb眉hne, Tempelhof, Berl铆n, en Alemanya.

Hem de recon猫ixer que els primers minuts amb una ballarina sola en l’inmens escenari, ens va descol.locar, i vam t猫mer el pitjor.聽 Per sort als pocs minuts l’escenari va esclatar en corredises, crits i gestualitats imposibles de abarcar amb els nostre ulls. A la poca estona ja ens havien atrapat i era imposible apartar la vista d’aquest espectacle aparentment improvisat.

Charmatz proposa a 23 ballarins una consigna simple i comprensible: executar sobre l鈥檈scenari tot de moviments, despla莽aments, gestualitat, sempre diferents, sense lligam entre ells ni connexi贸 amb la resta. Una coreografia “impossible”, que ell mateix anomena 鈥渟elva de gestos鈥, ja que els int猫rprets busquen justament la diferenciaci贸 del seu moviment amb respecte els altres.

This slideshow requires JavaScript.

Un collage de peces que tot i que s’executen juntes, sembla que busquen l’asimetria. Un conjunt de veus,聽 crits, ganyotes, rampells, gestos, moviments acrob脿tiques 鈥. i la gestualitat est脿tica dels ballarins que observen des de fora del quadre el gest del quadre.

Amb la m煤sica del R猫quiem en Re Menor (K.626) de Mozart, interpretada per la Wiener Philharmoniker dirigida per Herbert von Karajan, els ballarins, amb una gran component subjectiva, ballen executant 10.000 gestos plens de simbolisme perqu猫 volen deixar const脿ncia que el gest 茅s l’instrument ef铆mer del viure, i que a nosaltres, espectadors, ens atrapen i ens donen una oportunitat 煤nica i irrepetible de copsar-los.

Els 23 ballarins ens ofereixen un moviment constant durant l’hora de duraci贸 de la pe莽a i interactuen amb l’espectador, pujant per les graderies, provocant reaccions diverses a les seves interpel路lacions.

Una聽proposta d’una gran potencia que ens ha “enganxat”.

This slideshow requires JavaScript.

Coreografia: Boris Charmatz
Interpretaci贸: Djino Alolo Sabin, Salka Ardal Rosengren, Or Avishay, R茅gis Badel, Jessica Batut, Nadia Beugr茅, Alina Bilokon, Nuno Bizarro, Matthieu Burner, Dimitri Chamblas, Olga Dukhovnaya, Sidonie Duret, Bryana Fritz, Alexis Hedouin, Kerem Gelebek, R茅my H茅ritier, Samuel Lefeuvre, Johanna-Elisa Lemke, Maud Le Pladec, Mani Mungai, No茅 Pellencin, Sol猫ne Wachter, Frank Willens聽聽
Assistent coreografia: Magali Caillet-Gajan \ Il路luminaci贸: Yves Godin \ Vestuari: Jean-Paul Lespagnard \ Entrenador vocal: Dalila Khatir \ M脿nager general escenari: Fabrice Le Fur \ T猫cnic so: Olivier Renouf \ Assistent vestuari: Marion Regnier \ Director producci贸: Sandra Neuveut, Martina Hochmuth, Am茅lie-Anne Chapelain
Durada: 60 minuts

Leave a Reply