– 206 – 脪pera – HAMLET (versi贸 concert) (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Ambroise Thomas – Gran Teatre del Liceu – 2019.03.07 (temp. 18/19 – espectacle n潞 152)

HAMLET (versi贸 concert) (temp. 18/19 – espectacle n潞 152)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Intentem no assistir a les versions “concert” de les 貌peres que massa sovint es realitzen al Gran Teatre del Liceu. Creiem que l’貌pera 茅s l’espectacle total, perqu猫 inclou gaireb茅 totes les branques de les Arts Esc猫niques i malgrat que la m煤sica i la veu humana 茅s el m茅s important de tot, per nosaltres 茅s imprescindible veure-les representades.

Escoltar una 貌pera sense veure la seva representaci贸 esc猫nica, tamb茅 es pot fer simplement escoltant la millor gravaci贸 possible de les moltes que existeixen en CD o en qualsevol format digital que actualment tenim al nostre abast, i a m茅s a m茅s des de la comoditat del sof脿 de casa nostre. Evidentment 茅s molt millor poder assistir en directe a un Teatre d’貌pera, i escoltar la m煤sica en directe…. per貌 …

El nostre tipus d’abonament anual del Gran Teatre del Liceu (11 espectacles), ens permet retornar els dos espectacles que ens interessen menys, i si ho fem, ens retornen els diners d’aquests. D’aquesta temporada a causa del viatge que vam fer al Jap贸 durant els mesos d’octubre i novembre, ens vam veure obligats a retornar “I Puritani” i un altre espectacle que coincidien en aquestes dates.

Si no hagu茅s estat per aquesta circumst脿ncia, de ben segur que el concert de l’貌pera HAMLET hauria estat un dels espectacles que haur铆em tornat.

Malgrat que aquest divendres vam assistir sense gaires ganes al Liceu, hem de recon猫ixer que sortosament el resultat va estar realment magn铆fic i vam gaudir de valent. S’han programat 煤nicament dues funcions i la segona es podr脿 veure diumenge 10 de mar莽.

La m煤sica d’aquesta聽貌pera, HAMLET,聽茅s聽d’Ambroise聽Thomas (1811-1896). Estrenada a l’脪pera de Par铆s el 9 de marc de 1868, va suposar un gran pas en la carrera del compositor. Estrenada a Barcelona, al Teatre Principal el 9 d’abril de 1882, i al Liceu el 13 de maig del mateix any. Ara feia 15 anys que no es tornava a representar al Liceu, i aquesta nit almenys l’hem pogut escoltar, en versi贸 concert, amb els cinc actes del llibret original.

El llibret de l鈥櫭瞤era 茅s de Michel Carr茅 (1821-1872) i Jules Barbier (1825-1901) i es va inspirar en l鈥檃daptaci贸 de l鈥檕bra de Shakespeare que havia fet Alexandre Dumas, i on Hamlet no mor sin贸 que es proclamat rei de Dinamarca.

Una versi贸 de l’obra original molt particular i celebrada, amb un final semi feli莽. A mig cam铆 entre la gran 貌pera i el bel cant rom脿ntic, Ambroise Thomas va deixar amb aquesta obra una partitura rica en matisos i en desplegament dram脿tic, i amb una 脿ria de follia per a Of猫lia inclosa. Ambroise Thomas va ser un dels compositors oper铆stics m茅s importants de la Fran莽a del segle XIX.

L’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat magn铆ficament dirigida per Daniel Oren (1955), director israeli脿 que des de 2007 茅s director art铆stic del Teatre Municipal “Giuseppe聽Verdi” de聽Salerno. Tant l’orquestra com el cor han estat realment brillants destacant el moment de la bogeria i mort d’Of猫lia.

Nosaltres encara recordem com a m铆tica la representaci贸 que es va poder veure al Liceu la temporada 2003/2004, especialment l’escena de la bogeria protagonitzada per Natalie Dessay, malgrat que encara no public脿vem aquest Blog, per sort a la web del Liceu hem trobat aquest v铆deo….

Aquesta vegada tamb茅 hem tingut un c脿sting de luxe encap莽alat per la soprano alemanya Diana聽Damrau聽(1971) en el paper d’Of猫lia i el bar铆ton malagueny Carlos 脕lvarez (1966) en el paper de Hamlet. Els dos protagonistes ens han agradat molt铆ssim, especialment la Damrau en el quart acte, en l’esperada escena de la bogeria.

Debutaven en els seus rols el tenor canari聽Celso聽Albelo聽(1976) en el paper de聽Laertes聽i una espl猫ndida聽Eve-Maud聽Hubeaux聽(1988),聽mezzo-soprano su茂ssa, en el paper de reina聽Gertrude.

La resta del repartiment estava composta per Nicolas Test茅 (Claudius), Ivo Stanchev (L’espectre del rei difunt), Albert Casals (Marcellus), Enric Martinez-Castignani (Horatio), Ruben Amoretti (Polonius), Carlos Daza (primer enterramorts) i Josep Fad贸 (segon enterramorts).

Un concert que ens ha agradat m茅s, a mesura que anava avan莽ant, i ens ha fet passar una magn铆fica nit.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Direcci贸 musical: Daniel Oren
Direcci贸 del cor: Conxita Garc铆a
Orquestra Simf貌nia i Cor del Gran Teatre del Liceu
Assist猫ncia a la direcci贸 musical: Josep Gil \ Assistents musicals: V茅ronique Werkl茅 i Jaume Trib贸
Repartiment: Carlos 脕lvarez, Nicolas Test茅, Celso Albelo, Ivo Stanchev, Albert Casals, Enric Mart铆nez-Castignani, Rub茅n Amoretti, Carlos Daza, Josep Fad贸, Eve-Maud Hubeaux, Diana Damrau
Idioma: franc猫s sobretitulat en catal脿
Durada: 3h i 10 minuts amb un entreacte de 30 minuts entre el segon i el tercer acte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'est脿 connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.