– 201 –  Teatre – BEN HUR (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Coliseum – 2019.03.02 (temp. 18/19 – espectacle nº 147)

BEN HUR (temp. 18/19 – espectacle nº 147)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dissabte teníem programades dues propostes teatrals, la primera, a la tarda, era al Teatre Coliseum on vam poder gaudir d’una adaptació humorística de BEN-HUR, el clàssic cinematogràfic del 1959, basada en la novel·la de Lewis Wallace, que Nancho Novo ha reescrit i la companyia Yllana ha portat a escena.

Estrenada el dia 4 de juliol passat, al Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mérida, va esgotar a totes les representacions amb un gran èxit de crítica i públic. Una proposta esbojarrada i participativa dirigida per David Ottone i Juan Ramos Toro.

Un espectacle per a tots els públics que els creadors han definit com a  “Teatroma-scope”, un joc entre el llenguatge cinematogràfic i el teatral amb un resultat realment magnífic.

La música està composta especialment per a l’obra per Marc Alvarez i són molt destacables l’escenografia de Carlos Brayda, els efectes de so d’Alberto Fernández Roda, el vestuari de Gabriela Salaverri i la il·luminació de Juanjo Llorens. Una gran pantalla de 18 metres ocupa l’escenari. Els audiovisuals són de Javier de Prado.

Els intèrprets són Víctor Massan en el paper de Ben-Hur, Fael García en el de Mesala i Agustín Jímenez, Elena Lombao, Richard Collins-Moore i María Lanau que interpreten nombrosos personatges en clau d’humor i també de reivindicació social d’aspectes com la religió, l’homosexualitat o el paper de la dona dins la societat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ben-Hur està plagada d’enginyosos gags visuals, mordaços i absurds diàlegs i una curiosa reflexió sobre la veritat, l’amor i la lluita de gènere. Quatre actors i dues actrius en estat de gràcia donen vida a multitud de personatges per a tornar a explicar-nos, aquesta vegada sense embuts la veritable història de Ben-Hur.

Perquè en aquesta història les coses no són el que semblen. Millor dit, en aquesta història les coses sí que són el que semblen…

Una nova i original mirada sobre el mític personatge des de la perspectiva de l’humor. Un ritme trepidant en alguns moments i la constant interacció amb el públic ens han fet passar pràcticament dues hores entre rialles.

Fidels al contingut de la novel·la, l’obra viatja per tots els llocs comuns de l’imaginari col·lectiu: l’arribada a Betlem de Josep i Maria, els Mags d’Orient a camell seguint un estel que els guia, a Jerusalem l’element ornamental que cau ferint al prefecte romà i les conseqüències que arrossegaran a Ben-Hur a una fabulosa aventura.

L’aparició de Crist, la memorable batalla naval, la carrera de quadrigues… i, sobretot, la rivalitat entre Judá Ben-Hur i el seu amic de l’ànima Messala. Una rivalitat que els portarà a competir fins a la mort.

Una proposta d’una gran qualitat, amb una sincronitzada i espectacular fusió entre el cinema i el teatre, i unes interpretacions que ens ha agradat i ens ha divertit.

Una engrescadora proposta, que ens ha sorprès molt favorablement, tenint en compte que és un tipus de teatre que no ens acostuma a agradar massa.

Autor: Lewis Wallace
Versió: Nancho Novo
Direcció: Yllana
Direcció artística: David Ottone i Juan Ramos Toro
Intèrprets: Agustín Jiménez, Elena Lombao, Víctor Massán, Fael García, Richard Collins-Moore i Maria Lanau
Escenografía: Carlos Brayda \ Música original: Marc Álvarez \ Il.luminació: Juanjo Llorens \ Audiovisuals: Javier de Prado \ Espai sonor: Oelstudios \ Efectes de so: Alberto Fernández Roda \ Figurinista: Gabriela Salaverri \ Mestre d’armes: Goyo Pastor \ Ajudant de direcció: Javi Bañasco \ Ajudant de vestuari: Mónica Teijeiro \ Direcció de producció: Focus/Yllana 
Idioma: castellà
Durada: 1 hora 50 minuts

Un pensament a “– 201 –  Teatre – BEN HUR (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Coliseum – 2019.03.02 (temp. 18/19 – espectacle nº 147)

  1. Retroenllaç: – 080 – Teatre – THE OPERA LOCOS – (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Poliorama – 11/02/2022 |

Deixa un comentari