– 195 – Voltar per la Literatura – MÉS QUE RÀBIA de Emili Bayo (🐌🐌🐌🐌) – 2019.02.28 (temp. 18/19 – llibre nº 010)

MÉS QUE RÀBIA de Emili Bayo (temp. 18/19 – llibre nº 010)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Un altre magnífic llibre de l’Editorial Llibres del Delicte, en aquest cas el número 33 de la col·lecció, escrit per EMILI BAYO i titulat MÉS QUE RÀBIA.

Un llibre centrat en una trama criminal a Lleida, ciutat on té lloc l’assassinat del germà bessó de l’Aina Saborit, una diputada al Parlament i líder independentista en plena campanya electoral per a les eleccions del 2015 que donarien la victòria a Junts pel Sí. Aquesta mort violenta del seu germà i la desaparició de Jul. (Julía Ortín), la seva cunyada, provoca una investigació policial que atreu tots els mitjans de comunicació.

Una investigació situada en uns temps de polarització política on, segons l’autor, primen les manipulacions informatives i la guerra bruta.

El cas recau en mans d’en Ton Domènech, un mosso d’esquadra que intenta esbrinar qui és el causant de la mort de Francesc Saborit, i es veu involucrat en una xarxa d’intrigues polítiques i corrupció.

Entre assessors polítics desenganyats, empresaris corruptes, periodistes sensacionalistes sense escrúpols, sicaris, detectius privats, relacions sexuals equivocades i xantatges, la recerca del culpable de l’assassinat esdevé una muntanya russa on tothom té coses per amargar.

Una novel·la coral on cada capítol està relatat per una persona diferent i ens dóna l’oportunitat de tenir la visió de diversos narradors, fins a onze, que ens parlen en primera persona. Cada capítol porta el nom de la persona narradora i anirem veient les seves interrelacions i el seu paper dins de la trama.

I el que se’ns fa evident és que es tracta d’uns personatges que, per motius diferents, destil·len ràbia. Persones amb problemes laborals, econòmics, físics, familiars o emocionals que estan disposats al que calgui per reconduir la seva situació i obtenir el poder que envegen.

Una novel·la on l’autor, per les declaracions que he llegit en diversos mitjans, i fruit dels moments polítics actuals, parla de la moralitat o la falta d’ella en el món en el que vivim. Els seus personatges tendeixen a substituir els ideals pels interessos.

Els meus personatges miren la realitat que els envolta i troben molts arguments per sentir una ràbia profunda“.

Una lectura engrescadora molt intensa. L’autor sap mantenir el nostre interès fins a l’última pàgina i malgrat el gran nombre de personatges, aquests són totalment distingibles i donen a la lectura molta agilitat.

Un llibre totalment recomanable.

Emili Bayo va néixer a Lleida el 1961 i va cursar estudis de filologia a Lleida. Durant els anys universitaris va col·laborar en la formació de grups literaris i la confecció de revistes. Es va doctorar l’any 1990 amb una tesi sobre la poesia espanyola durant el període franquista. Ha treballat a l’ensenyament secundari a diferents poblacions de Catalunya.

Va debutar com a novel·lista l’any 1997 amb “Traïdors i covards“. Des d’aleshores ha publicat les novel.les “La resta del món” (2000), “Projecte de felicitat” (2002), “L’edat de les paraules” (2004), “Puta pasta” (2015), els reculls de contes “Ampolles mig buides” (2000) i “Tot el que vull dir” (2014), la narració juvenil “Premonicions” (2013)   i el 2017 va debutar amb una novel·la en castellà “Tan tuyo como tu muerte“.

Títol original: Més que ràbia
Autor: Emili Bayo
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: Setembre 2018
Idioma: català – Pàgines: 323

Deixa un comentari