– 184 – Circ – FESTIVAL INTERNACIONAL DEL CIRC ELEFANT D’OR 2019 (🐌🐌🐌🐌🐌) – Carpa a la Devesa de Girona – 2019.02.19 (temp. 18/19 – espectacle nº 134)

FESTIVAL INTERNACIONAL DEL CIRC ELEFANT D’OR 2019 (temp. 18/19 – espectacle nº 134)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquesta ressenya va ser redactada durant tot el dimecres 20 de febrer, precisament per la dificultat d’editar tots el vídeos que compte la ressenya. En el moment de finalitzar la mateixa, ja era gairebé la una de la matinada del dijous 21. Com ja estàvem en la jornada de VAGA GENERAL, aquesta ressenya no ha estat publicada fins al dia d’avui, 22 de febrer.

Aquest passat dimarts dia 19 de febrer vam fer cap a Girona per assistir a la Gala Final de la 8a edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or. Aquesta vegada han estat 6 dies d’actuacions, han participat 78 artistes de 13 països i s’han pogut veure 24 atraccions.

A través de la Circus Arts Foundation, amb en Genís Matabosch al capdavant, aquest Festival que va néixer l’any 2012, es torna a celebrar a les carpes instal·lades al Gran Camp de Mart de la Devesa de Girona. Enguany s’ha celebrat també la primera fira sectorial del món, el Circus World Market, al Palau de Fires.

Han estat 33.200 espectadors en aquesta nova edició i més de 3.000 persones han visitat el Circus World Market, d’entrada lliure i on es podia contemplar el Circ Gleich, la maqueta de circ més gran del món i que forma part de la col·lecció de la fundació promotora del festival.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La gala “d’Or”, d’aquest dimarts va ser un espectacular punt final amb la selecció dels 16 millors espectacles presentats en el Festival. Una gala presentada per en Genís Matabosch i amb música en directe de l’orquestra “París Circus” dirigida per Pierre Pichaud.

Una desfilada inicial de tots els artistes participants, plena de vistositat i color, que dóna pas a l’inici de les interpretacions.

1 – ELEFANT DE BRONZE i PREMI DE LA IMATGETROUPE KRASNOV de Rússia – un espectacle de funambulisme a gran alçada on cinc joves funàmbuls, tres d’ells fills del mestre Iurii Krasnov, caminen per un estret cordó d’acer. Molt impactant i vistosa l’esfera gegantina de miralls.

2 – SERGIO PAOLO de Xile – als malabars de rebot trencant la tradició del seu pare i el seu avi, presentadors d’espectacles de circ al seu país i canviant radicalment de la seva primera aposta per l’acrobàcia que un accident va truncar.

3 – TUGA de Xile – Definit com a activista del gest, el mim Rodolfo Meneses va crear el personatge de Tuga l’any 2005 amb el carrer com a escenari d’experimentació.

4 – ELEFANT DE BRONZEDENIS DEGTYAREV de Rússia – al màstil aeri i que presenta aquesta disciplina per primer cop al Festival. Combina moments d’una gran plasticitat amb moments d’extrem risc. 

5 – ELEFANT DE BRONZEOPPOSITION LED BY SARALAEV de Rússia – una atracció de perxes volants d’una gran espectacularitat que inclouen les seves proeses dins d’una història d’un grup de soldats abillats amb casaques vermelles i cordonatges daurats.

6 – PREMI DE LA CRÍTICAMUKHAMADI SHARIFZODA de Tadjikistan – graduat a l’Escola de Circ de Moscou amb el seu número d’equilibris sobre bastons. Amb només dinou anys trepitja occident per primera vegada.

7 – PEPE JARDIM de Brasil – pallasso d’una família de circ, la seva inquietud per crear somriures el va portar a estudiar a l’Acadèmia del Circ de Brasil i ha desenvolupat un estil de comèdia física propi que barreja elements del pallasso tradicional carioca, del slapstick americà i de l’escola de pallassos de tradició soviètica.

8 – THE FLYERS VALENCIA de Colòmbia – a la “roda de la mort”, ha estat la sorpresa “negativa” en no obtenir cap dels guardons que a priori es donava per segur entre el públic. La roda de la mort, el pèndol gegant amb dues esferes a cada extrem, exigeix als seus executants la major de les simetries possibles: la idèntica estatura i pes dels dos artistes per afavorir el balanceig regular.

9 – ELEFANT DE PLATA – MOMENT OF LOVE del Duo Hien Phuoc de Vietnam – a les cintes aèries, on la parella formada per Nguyen Thi Hoa i Tchiu Hien Phuoc suma dues disciplines, d’una banda, les cintes aèries i d’altra banda, la força dental. Una força extraordinària i una perfecta sintonia dels dos integrants.

10 – ELEFANT D’OR I PREMI DEL PÚBLICMARTINEZ BROS de Colòmbia i Japó amb el número de jocs icaris. Els dos germans, Arashi i Alan són la cinquena generació de la nissaga colombiana de los Martínez. Ells són dos dels setze germans, artistes polifacètics que en els jocs icaris arriben a l’excel·lència tant a terra com a sis metres d’alçada.

Després d’aquesta interpretació va tenir lloc un descans que ens va permetre passejar per la Fira i prendre uns cafetons i degustar un excel·lent xuxo de crema. Vam aprofitar per veure la gran maqueta del Circ Gleich.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Posteriorment vàrem poder recollir un munt de signatures dels artistes que havien actuat en la primera part de la Gala.

11 – VIRTUOSO FIVE LED BY V. PLOTNIKOV de Rússia – equilibris al trapezi entre dues escales fixes on destaca l’equilibri en perxa al damunt del trapezi.

12 – ELEFANT DE PLATA – DANYLO & OSCAR d’Ucraïna – un mà a mà acrobàtic entre pare i fill que justament el dia de la Gala feia 10 anys. Danylo va començar a entrenar el seu fill quan tot just tenia cinc anys de la mateixa manera que ell havia arrencat en el món de l’esport i l’acrobàcia amb el seu germà bessó fins que es van separar artísticament.

13 – ELEFANT DE PLATAFUJIAN ACROBATIC TROUPE de la Xina – llaços i cordes en moviment continu amb acròbates saltadors per l’entremig de les cordes que giravolten contínuament.

14 – ELEFANT D’OR – MISTERY OF GENTELMEN de Mongòlia – volteig acrobàtic sobre esferes, una disciplina molt arrelada en la tradició circense del país. Una de les disciplines més pures on el volteig s’obté amb l’impuls que proporcionen les mans entrellaçades dels portadors oferint tombarelles i salts espectaculars.

15 – ELEFANT DE PLATA – LUNA STORME dels Estats Units – cercle aeri on la sensual coreografia ens fa oblidar la força física i coordinació que requereix aquest exercici que es desenvolupa a molts metres del terra. Les dues artistes es van conèixer fa tres anys quan milloraven la seva tècnica a Florida.

16ELEFANT D’OR – NATIONAL CIRCUS OF PYONGYANG de Corea del Nord – amb un número espectacular de saltadors de bàscula que surt per segona vegada del seu país. Una atracció amb passatges de gran dificultat i un vestuari tribut a l’art marcial del taekwondo.

I amb aquesta magnífica atracció clou la gran gala d’or amb l’aparició a escena de tots els participants en el Festival.

Segurament l’any vinent ens plantejarem anar el dia on de forma consecutiva es poden veure els espectacles Blau i Vermell i d’aquesta manera poder gaudir dels 24 espectacles.

Aquesta vegada, perquè hem de tornar a Barcelona, no ens quedem a l’entrega de premis abandonant la carpa a les 12 de la nit, després de la desfilada final.

Els premis atorgats (que indiquem en vermell), els hem obtingut de l’article publicat en el Diari de Girona.

Deixa un comentari