– 174 – Voltar per la Literatura – ELS CAMINS DE LA LLUM de Coia Valls (🐌🐌🐌🐌)- 2019.02.01 (temp. 18/19 – llibre nº 009)

ELS CAMINS DE LA LLUM de Coia Valls (temp. 18/19 – llibre nº 009)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Aquest és el segon llibre que llegeixo d’aquesta autora després de “Si tu m’escoltes“, un relat sobre l’empatia, publicat per l’editorial Comanegra.

ELS CAMINS DE LA LLUM descriu la vida del creador del sistema Braille. Louis Braille és el fill petit d’una família de basters que viu a Coupvray, un poblet petit a quatre hores de París. Amb només tres anys, el 1809, Louis perd la vista a causa d’un accident.

Coia Valls assegura que l’obra no és una biografia novel·lada sinó una història fidel sobre un home que va liderar l’accés a la informació de la comunitat cega. La majoria dels fets que s’expliquen tenen lloc a la Institució de Joves Cecs, ubicada en un edifici lúgubre del 5è districte de París. En aquesta institució el jove Louis Braille aprendrà a viure i lluitarà per trobar el sistema de comunicar-se i d’assolir la cultura,

La por al rebuig social i la seva set de coneixement el faran un supervivent que en condicions adverses aconsegueix trobar la llum en el seu pelegrinatge a les fosques. Va convertir el mètode “d’escriptura nocturna” ideat, amb fins militars, pel capità d’artilleria Charles Barbier, en l’actual sistema de lectoescriptura per a persones cegues.

Aquesta és la història d’una revolució, protagonitzada per un nen, portada a terme des de l’anonimat, sense més armes que un punxó.

La vida d’en Louis Braille, un recorregut que ens parla de llums i d’ombres, de llibertat i d’opressió, de salut i de malaltia, de com l’enginy pot superar la manca de recursos, i que transcorre en paral·lel a la convulsa França de la primera meitat del segle XIX, en un temps de revoltes i esperances.

La novel·la, setena de l’autora, compta amb uns escenaris principals, Coupvray el petit poblet d’on és originari en Louis, el París del segle XIX amb molta gent que malviu al voltant d’un Sena brut i putrefacte, i la seva institució de Joves Cecs, un edifici que havia estat prostíbul i no estava adequat per acollir nens invidents, Llemotges i Vichy on, malalt, Louis recordarà tota la seva vida.

Amb personatges secundaris que ens han enamorat, com Margot Demezière una noia que veu i viu a la institució, filla del conserge i de la cuinera, Gabriel Gauthier un company cec que l’ajuda des del primer moment, i el professor Victor Signoret, monsieur Tor, que li fa costat des del seu taller de cistelleria.

Una novel·la d’un gran lirisme, amb una narrativa propera, d’una gran bellesa que ens fa arribar sense esforços aparents tot allò que ens vol explicar. Un llibre tendre i delicat que m’ha encantat.

Coia Valls (Reus, 1960) és escriptora i actriu. Va publicar la seva primera novel·la, “La princesa de Jade“, en 2010, guanyant el premi Néstor Luján de novel·la històrica.

Professora d’educació especial i logopeda, ha dedicat  a aquest llibre, “ELS CAMINS DE LA LLUM” dos anys d’investigació per apropar-se al món de la ceguesa.

Desitjava tenir eines per apropar-me a altres realitats, per comprendre la vida des de llocs diferents, per saber escoltar més enllà de les paraules”.

Aquest llibre ha estat editat simultàniament en català, castellà i en braille sent la primera vegada que l’editorial Pengin Random House, ho fa amb aquest alfabet.

Títol: Els camins de la llum
Autora: Coia Valls
Editorial: Rosa dels Vents
Data de publicació: novembre 2018
Pàgines: 395 – Idioma: català

Deixa un comentari