– 166 – Teatre Musical – CUENTOS CRUENTOS (馃悓馃悓馃悓) – Jove Teatre Regina聽– 2019.01.25 (temp. 18/19 – espectacle n潞聽121)

聽CUENTOS CRUENTOS (temp. 18/19 – espectacle n潞 121)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ha tornat a Barcelona la producci贸 de Teatro Cal谩nime, CUENTOS CRUENTOS, basada en el llibre de聽Dino聽Lanti聽(Bernat Castany) que amb el mateix t铆tol va publicar Thule聽Ediciones聽l’any 2008. La m煤sica de l’espectacle ha estat creada per VO Quartet.

Una proposta amb un llarg recorregut que es va estrenar el 18 de gener de 2013 a la Sala Gaud铆, despr茅s del seu pas per la Nau聽Ivanow, i ha estat tamb茅 representada al Teatre Mald脿 en 2014 i que nosaltres no hav铆em tingut oportunitat de veure.

Un espectacle creat a partir d’un text juganer i聽satiric, un recull de poemes ir貌nics de Bernat Castany, magn铆ficament dirigit per Hugo Guzm谩n. Tres actors cantants (Mariona Gin猫s, Pau Rubio i Joan Rigat) i dos m煤sics que interpreten la m煤sica en directe (Pau Baig茅s i H盲vard Enstad) i tamb茅 canten i actuen.

El v铆deo correspon a l’actuaci贸 al Mald脿 el 2014 i llavors eren 4 m煤sics

Teatro Cal谩nime est脿 format per artistes de diferents disciplines, de diferents escoles i nacionalitats. El seu projecte intenta crear espectacles que transitin entre el muntatge cl脿ssic i d’experimentaci贸.

VO Quartet 茅s un grup de quatre m煤sics de corda (Rebecca Macauley, Sandrine Robilliard, Kirsten Tinkler i Naomi Wedman),聽 totes elles de formaci贸 cl脿ssica, que es defineixen com un quartet de m煤sica de cambra contempor脿nia, amb matisos de pop i folk i amanida amb m煤sica celta, llatina, klezmer i experimental.

CUENTOS聽CRUENTOS, 茅s un espectacle musical, amb una visi贸 irreverent dels contes聽super聽coneguts de “tota la vida” i de velles hist貌ries. L’autor pren personatges de contes populars i elements de la vida quotidiana i la barreja dona com a resultat un poema ir貌nic amb una visi贸 totalment diferent dels protagonistes. Els t铆tols dels contes que van interpretar s贸n (cal tenir en compte que estan agafats d’o茂da i a les fosques, fet que pot provocar algun error en la transcripci贸):

 • la vida es un playmobil

Apaga a ratos el m贸vil,
que conste que te he advertido,
pues cuando llama el amor
lo hace a cobro revertido.

 • Lionel i Gulieta los amantes de Badalona
 • Vida de una mu帽eca (que fue de Barbie i Ken)
 • Los siete enanitos en el paro

Ahora聽desmotivados
ya聽no聽hacen聽nada聽bien
y聽no聽se ponen聽en fila
ni en la cola del Inem

 • Los tres cerditos
 • Van dog un artista con garra
 • Ser o no sergei
 • El genio de la botella

Yo聽s茅 que聽pap谩聽es聽un聽genio,
una聽mente聽que聽descuella,
porque聽siempre聽asoma聽el聽cuello
cuando聽se聽abre聽una botella.

 • La metamorfosis
 • Cenicienta kilos y medio
 • Alicia en el pais de las maravillas

Esta聽es聽la聽historia聽de Alicia,
que en una聽noche聽de聽pastillas
se聽qued贸聽atrapada en el
pa铆s de聽las聽maravillas.

Un muntatge que vol posar 猫mfasi en la moralitat de cadascuna de les hist貌ries i que compta amb la participaci贸 “for莽ada” d’alguns espectadors; aquest aspecte personalment no ens agrada gens viure’l al Teatre i com a m铆nim ens incomoda; 茅s m茅s, de ben segur no haur铆em assistit si ho hagu茅ssim sabut amb antelaci贸. Encara que no ens va tocar, creiem que en tot cas la lectura de les “moralines” de cada conte per part dels espectadors, sempre haurien de ser volunt脿ries.

Un aut猫ntic desplegament d’habilitats musicals i vocals i s’embarcaran en un m贸n urb脿 i terriblement quotidi脿 on els personatges no tenen una vida de conte: els set nans estan a l’atur, els tres porquets no troben una casa digna per viure, la Ventafocs 茅s obesa i no guanya per a sabatetes de cristall, l’Al铆cia es perd per culpa de les pastilles al Pa铆s de les Meravelles, un gos amb vocaci贸 d’artista que signa com a聽Van聽Dog, etc.

Una posada en escena aparentment senzilla per貌 on tots els moviments estan perfectament estudiats,聽des del vestuari que oscil路la entre el clown i el terror, a la il路luminaci贸 de Bernat聽Jans谩聽i a les diferents caracteritzacions adequades al conte que ens expliquen. Un parell de moments 煤nicament musicals, s贸n tamb茅 una del铆cia. Les interpretacions i les veus son mes que notables.

Ll脿stima que en la representaci贸 a la qu猫 v脿rem assistir, de p煤blic havia m茅s aviat poc i no ajudava tampoc la immensitat de la Sala, per un espectacle que creiem 茅s m茅s idoni per una sala petita, on no es respiri un ambient聽tan聽g猫lid com el que v脿rem viure ahir.

Malgrat aquesta sensaci贸 gens agradable, es tracta d’una proposta fresca i divertida, que paga la pena veure.聽

Autor: Bernat Castany
Direcci贸: Hugo Guzm谩n
M煤sica original: VO Quartet
Actors i cantants: Mariona Gin猫s, Joan Rigat i Pau Rubio
M煤sics, actors i cantants: Havard Enstad i Pau Baiges
Vestuari i escenograf铆a: Teatro Cal谩nime
Il.luminaci贸: Bernat Jans脿

Deixa un comentari