– 166 – Teatre Musical – CUENTOS CRUENTOS (🐌🐌🐌) – Jove Teatre Regina – 2019.01.25 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 121)

 CUENTOS CRUENTOS (temp. 18/19 – espectacle nÂș 121)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ha tornat a Barcelona la producciĂł de Teatro CalĂĄnime, CUENTOS CRUENTOS, basada en el llibre de Dino Lanti (Bernat Castany) que amb el mateix tĂ­tol va publicar Thule Ediciones l’any 2008. La mĂșsica de l’espectacle ha estat creada per VO Quartet.

Una proposta amb un llarg recorregut que es va estrenar el 18 de gener de 2013 a la Sala Gaudí, després del seu pas per la Nau Ivanow, i ha estat també representada al Teatre Maldà en 2014 i que nosaltres no havíem tingut oportunitat de veure.

Un espectacle creat a partir d’un text juganer i satiric, un recull de poemes irĂČnics de Bernat Castany, magnĂ­ficament dirigit per Hugo GuzmĂĄn. Tres actors cantants (Mariona GinĂšs, Pau Rubio i Joan Rigat) i dos mĂșsics que interpreten la mĂșsica en directe (Pau BaigĂ©s i HĂ€vard Enstad) i tambĂ© canten i actuen.

El vĂ­deo correspon a l’actuaciĂł al MaldĂ  el 2014 i llavors eren 4 mĂșsics

Teatro CalĂĄnime estĂ  format per artistes de diferents disciplines, de diferents escoles i nacionalitats. El seu projecte intenta crear espectacles que transitin entre el muntatge clĂ ssic i d’experimentaciĂł.

VO Quartet Ă©s un grup de quatre mĂșsics de corda (Rebecca Macauley, Sandrine Robilliard, Kirsten Tinkler i Naomi Wedman),  totes elles de formaciĂł clĂ ssica, que es defineixen com un quartet de mĂșsica de cambra contemporĂ nia, amb matisos de pop i folk i amanida amb mĂșsica celta, llatina, klezmer i experimental.

CUENTOS CRUENTOS, Ă©s un espectacle musical, amb una visiĂł irreverent dels contes super coneguts de “tota la vida” i de velles histĂČries. L’autor pren personatges de contes populars i elements de la vida quotidiana i la barreja dona com a resultat un poema irĂČnic amb una visiĂł totalment diferent dels protagonistes. Els tĂ­tols dels contes que van interpretar sĂłn (cal tenir en compte que estan agafats d’oĂŻda i a les fosques, fet que pot provocar algun error en la transcripciĂł):

 • la vida es un playmobil

Apaga a ratos el mĂłvil,
que conste que te he advertido,
pues cuando llama el amor
lo hace a cobro revertido.

 • Lionel i Gulieta los amantes de Badalona
 • Vida de una muñeca (que fue de Barbie i Ken)
 • Los siete enanitos en el paro

Ahora desmotivados
ya no hacen nada bien
y no se ponen en fila
ni en la cola del Inem 

 • Los tres cerditos
 • Van dog un artista con garra
 • Ser o no sergei
 • El genio de la botella

Yo sé que papå es un genio,
una mente que descuella,
porque siempre asoma el cuello
cuando se abre una botella.

 • La metamorfosis
 • Cenicienta kilos y medio
 • Alicia en el pais de las maravillas

Esta es la historia de Alicia,
que en una noche de pastillas
se quedó atrapada en el
país de las maravillas.

Un muntatge que vol posar Ăšmfasi en la moralitat de cadascuna de les histĂČries i que compta amb la participaciĂł “forçada” d’alguns espectadors; aquest aspecte personalment no ens agrada gens viure’l al Teatre i com a mĂ­nim ens incomoda; Ă©s mĂ©s, de ben segur no haurĂ­em assistit si ho haguĂ©ssim sabut amb antelaciĂł. Encara que no ens va tocar, creiem que en tot cas la lectura de les “moralines” de cada conte per part dels espectadors, sempre haurien de ser voluntĂ ries.

Un autĂšntic desplegament d’habilitats musicals i vocals i s’embarcaran en un mĂłn urbĂ  i terriblement quotidiĂ  on els personatges no tenen una vida de conte: els set nans estan a l’atur, els tres porquets no troben una casa digna per viure, la Ventafocs Ă©s obesa i no guanya per a sabatetes de cristall, l’AlĂ­cia es perd per culpa de les pastilles al PaĂ­s de les Meravelles, un gos amb vocaciĂł d’artista que signa com a Van Dog, etc.

Una posada en escena aparentment senzilla perĂČ on tots els moviments estan perfectament estudiats, des del vestuari que oscil·la entre el clown i el terror, a la il·luminaciĂł de Bernat Janså i a les diferents caracteritzacions adequades al conte que ens expliquen. Un parell de moments Ășnicament musicals, sĂłn tambĂ© una delĂ­cia. Les interpretacions i les veus son mes que notables.

LlĂ stima que en la representaciĂł a la quĂš vĂ rem assistir, de pĂșblic havia mĂ©s aviat poc i no ajudava tampoc la immensitat de la Sala, per un espectacle que creiem Ă©s mĂ©s idoni per una sala petita, on no es respiri un ambient tan gĂšlid com el que vĂ rem viure ahir.

Malgrat aquesta sensaciĂł gens agradable, es tracta d’una proposta fresca i divertida, que paga la pena veure. 

Autor: Bernat Castany
DirecciĂł: Hugo GuzmĂĄn
MĂșsica original: VO Quartet
Actors i cantants: Mariona GinĂšs, Joan Rigat i Pau Rubio
MĂșsics, actors i cantants: Havard Enstad i Pau Baiges
Vestuari i escenografĂ­a: Teatro CalĂĄnime
Il.luminaciĂł: Bernat JansĂ 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.