– 135 – Teatre Musical – POE, EL CABARET MACABRE (🐌🐌🐌) – Almeria Teatre – 2018.12.23 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 103)

POE, EL CABARET MACABRE (temp. 18/19 – espectacle nÂș 103)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Per celebrar els 20 anys de trajectĂČria de la companyia Gataro,  han triat una peça del teatre musical contemporani, un dels musicals mĂ©s celebrats del repertori de Dagoll Dagom.  Es tracta de POE amb llibret de Joan LluĂ­s Bozzo i mĂșsica d’Óscar Roig que va ser estrenat al teatre Poliorama l’any 2002.

VĂ­ctor Alvaro, és l’ànima de l’Almeria Teatre i creador de la companyia teatral Gataro. Un projecte artĂ­stic que va nĂ©ixer l’any 1998 de la mĂ  d’ell mateix i de Savina Figueras. Una companyia que ha aixecat espectacles de disciplines escĂšniques diferents: de teatre de text, de mĂ scares, de gest, de dansa i musicals. De creaciĂł prĂČpia o d’autors nacionals i internacionals.

This slideshow requires JavaScript.

VĂ­ctor Alvaro ha adaptat aquest musical, que tambĂ© dirigeix, a una versiĂł mĂ©s propera al cabaret i l’ha reconvertit en un musical de petit format on es permet incloure alguns tocs humorĂ­stics. Amb mĂșsica en directe, que des d’un petit piano interpreta Miquel GonzĂĄlez,(acompanyat en alguns moments per un violoncel que toca l’actriu Aina VallĂ©s), cinc sĂłn els actors protagonistes que se’n surten amb prou solvĂšncia i molta empenta.

En aquest musical, els amants de Poe poden reconùixer fragments i referùncies a “La caiguda de la casa Usher”, “El pùndol de la mort” o “La bóta d’amontillado” entre d’altres.

Nosaltres no vam veure l’obra original i per tant no podem dir si aquesta adaptaciĂł s’allunya molt o no d’ella. POE, EL CABARET MACABRE és una proposta fresca que es dirigeix a l’espectador i ens fa entrar des del minut zero en la trama que proposa.

This slideshow requires JavaScript.

Convidat per una misteriosa carta, el jove Nicholas torna a casa del seu amic d’infĂ ncia RĂČderic per retrobar el seu primer amor, la melancĂČlica Madeline. PerĂČ ja res no Ă©s igual, el paisatge Ă©s Ă rid, el llac s’ha assecat, tota la casa sembla podrida, i es diria que el temps no Ă©s l’Ășnic responsable d’aquests canvis.

RĂČderic (Miguel Ángel SĂĄnchez) i la seva germana Madeleine (Aina VallĂ©s) viuen tancats en una gran mansiĂł amb la majordoma (Patricia Paisal) i l’estrany doctor Valdemar (AdriĂ  Ardila) que busca la fĂłrmula de la immortalitat. Una atmosfera claustrofĂČbica en la qual es troba atrapat Nicholas (Pau Oliver) que vol descobrir que fa que els germans visquin tancats.

Tal com hem comentat amb el Victor Alvaro, avui seria agosarat construir una histĂČria de terror dalt d’un escenari quan el “terror” ens envolta nomĂ©s escoltant les notĂ­cies o llegint el diari. I Ă©s per aixĂČ que ha volgut reconstruir una histĂČria de “por” i l’ha dotat de notes de comicitat. Una proposta amb un bon ritme en la narraciĂł, una gran qualitat en les interpretacions musicals i una bona coreografia d’Anna Rosell.

This slideshow requires JavaScript.

A Patricia Paisal l’havĂ­em vist treballar a la “Nit de Musicals: Swing Broadway” en 2016 i al musical “Over the moon” en aquest mateix teatre l’any 2013. I tambĂ© havĂ­em vist treballar a l’Adrià Ardila a “El futbol Ă©s aixĂ­ (de gai)” al Teatre GaudĂ­ i a “Cireres & Lentejuelas” al Llantiol, ambdues aquest mateix any.

Una acurada posada en escena que juga amb elements com el quadre “viu” o la porta central que permet visualitzar diferents escenes, també ben trobada la finestra des d’on Madeleine toca el violoncel.

Una oportunitat Ășnica de reviure un dels clĂ ssics de casa nostra. Un musical de petit format adaptat perfectament a l’estil de la companyia a la qual ens permetem felicitar pel seu aniversari i a la que desitgem llarga vida.

This slideshow requires JavaScript.

MĂșsica: Òscar Roig
Llibret: Joan LluĂ­s Bozzo
DramatĂșrgia i direcciĂł:  Victor Alvaro
DirecciĂł Musical: Miquel GonzĂĄlez
IntÚrprets: Aina VallÚs, Pau Oliver, Miguel Ángel Sånchez, Adrià Ardila, Patricia Paisal
Coreografies: Anna Rosell \ Espai escÚnic i il·luminació: Victor AlGo \ Sastreria: Elsa Alvaro \ Disseny de so:  Juantxi Fernåndez \ TÚcnics de funcions: Juantxi Fernandez i Carlos Viladomiu \ Fotografia:  Ferran Palou \ Il·lustracions:  Victor AlGo \ Estudiant en pràctiques:  Enric Molina Barberå \ Producció executiva: Andrea Rodoreda \ Producció: Gataro
Idioma: catalĂ  – Durada: 80 min

Leave a Reply