– 134 –  Teatre Musical – TROIA, UNA VERITABLE ODISSEA ! – Teatre Nacional de Catalunya (🐌🐌🐌🐌) – 2018.12.22  (temp. 18/19 – espectacle nº 102)

TROIA, UNA VERITABLE ODISSEA ! (temp. 18/19 – espectacle nº 102)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Amb moltes ganes després del tastet que ens van oferir a la roda de premsa, ens vam dirigir ahir a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya.

TROIA, UNA VERITABLE ODISSEA!  és un espectacle inspirat en La Ilíada i L’Odissea, en què els trenta-dos intèrprets de Cor de Teatre ens han fet viatjar amb les seves veus per alguns dels episodis més representatius i emocionants d’aquests dos poemes èpics fundacionals de la cultura europea.

Una proposta que és un recorregut a cappella a través dels grans cors de la història de la música.

Després d’Operetta i d’Allegro, els intèrprets de Cor de Teatre ens han fet reviure la història d’Ulisses, el rapte d’Helena, la guerra de Troia, el viatge de retorn d’Ulisses a Ítaca, i ens han presentat a alguns dels déus de l’Olimp.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de David Ruano

Com ells mateixos diuen, Cor de Teatre no és pròpiament un grup vocal ni tampoc una companyia teatral, sinó les dues coses alhora. Format actualment per trenta-dos cantants que interpreten a cappella tots tipus de peces, des del renaixement al pop-rock, i amb unes interpretacions marcades per un punt d’humor.

Experimentant de forma constant amb el seu potencial expressiu, ens han ofert una proposta d’una elaboradíssima creació i que en part no segueix la línia de les dues anteriors iniciant un nou camí, i deixant de banda els esquetxos sense una línia argumental,  han optat aquesta vegada per portar a escena una història completa.

Malgrat tot s’ha de reconèixer que encara que l’espectacle segueix un argument comú, els números musicals tornen a estar pensats com a esquetxos individuals, esperant en finalitzar cada número musical els aplaudiments del públic i immediatament canviant ells mateixos l’espai escenogràfic.

Amb guió i direcció musical de David Costa i direcció escènica i coreografia de Joan Maria Segura i Bernadas han interrelacionat les dues obres “La Ilíada” i “l’Odissea” atribuïdes a Homer (segle VIII a.C.), i ens han portat dalt l’escenari el conjunt d’episodis més importants de la mitologia i les llegendes gregues.

Amb una posada en escena acuradíssima, on tots els intèrprets canten, ballen, i es canvien de vestuari al mateix temps que adeqüen l’escenografia al moment que expliquen. Una escenografia de Xavier Erra, que basada en enormes tapissos pintats ens presenten el mar, una cova, el cavall de Troia o una platja. La il·luminació és de David Bofarull.

Grans cors de Haendel, Dvorák, Bach o Mozart han estat arranjats per Pere-Mateu Xiberta, de manera que han pogut estar interpretats a cappella.

En el programa de mà és el mateix director qui ens explica l’argument de TROIA, UNA VERITABLE ODISSEA!

Després d’escoltar Penèlope i el cor grec, que ens introdueixen en la nostra història, i descobrir els déus de l’Olimp, màxims responsables dels destins dels homes, veureu com el conjur de l’amor d’Afrodita sobre Paris i Helena (reina d’Esparta i esposa de Menelau) és la causa de l’inici de la guerra entre grecs i troians. La mort d’Aquil·les i l’escena del cavall gegantí gira la sort de la guerra a favor dels grecs. Amb la tornada dels grecs a casa, acaba la Ilíada.

La història continua amb les aventures de l’astut Ulisses, protegit per la deessa Atena, que conta l’Odissea. Reviureu l’episodi a la cova del gegant Polifem, els naufragis provocats pels déus contra els grecs, la baixada d’Ulisses a l’Hades (a l’Infern) i l’aventura amb les malvades sirenes caníbals. Podrà Ulisses superar totes les adversitats a temps per recuperar el seu tron a Ítaca, retrobar-se amb la seva esposa Penèlope i tombar els pretendents fatxendes que volen arrabassar-li el reialme?

El repertori ha estat el següent:

Abans de la Ilíada
 1. El lament de Penèlope
Orestes: Stasimon Chorus, Eurípides Dies Irae del Rèquiem d’ A. Dvorak
 1. La desfilada dels déus de l’Olimp
Pompa i Circumstància, E. Elgar
 1. El conjur de l’amor desencadena la guerra entre grecs i troians
Minuet de l’òpera Don Giovanni de W. A. Mozart
Es lebe Sarastro de l’òpera La Flauta Màgica de W. A. Mozart
Herr unser Herrschen de la Passió Segons St. Joan de J. S. Bach
La Ilíada
 1. Presentació dels herois
Zadok the Priest, G. F. Haendel
 1. Comença la guerra. La mort d’Aquil·les
Cavalcada de les Valquíries de l’òpera La Valquíria de R. Wagner
 1. L’estratagema del gran cavall de fusta
Obertura de l’òpera Lohengrin de R. Wagner
Lacrymosa del Rèquiem de W. A. Mozart
L’Odissea
 1. El retorn d’Ulisses a Ítaca. A la cova del gegant Polifem
Cold Song de l’òpera King Arthur de H. Purcell
 1. La Tempesta del déu Posidó
Dies Irae del Rèquiem de G. Verdi
 1. Ulisses baixa a l’Hades (a l’Infern)
Komm süsser Tod, J. S. Bach
 1. Les seductores i mortíferes sirenes
Confutatis del Rèquiem de W. A. Mozart
 1. Atena i Ulisses
Lascia ch’io pianga de l’òpera Rinaldo de G. F. Haendel
 1. Al palau d’Ítaca. Prova de l’arc, coronació i lluita amb els pretendents
Les voici, les voici de l’òpera Carmen de G. Bizet
 1. Apoteosi de Penèlope i Ulisses
Solveig lullaby de Peer Gynt d’E. Grieg

Una proposta valenta i arriscada, amb un gran treball darrere i una excel·lent coreografia on 32 persones poden semblar una única veu i que ens ha ofert magnifiques imatges encara que hem de reconèixer que en algun moment hem perdut el fil de la història i que no ens ha arribat a atrapar amb la mateixa intensitat, com ho va fer la seva primera proposta, Operetta.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autoria: Cor de Teatre
Guió i direcció musical : David Costa
Direcció escenica i coreografia: Joan Maria Segura i Bernadas
Arranjaments musicals: Pere-Mateu Xiberta
Amb: Gerard Capdevila, Mariona Callís, Maria Casellas, Ofir Chinchilla, Lali Figueras, Laia Frigolé, Glòria Garcés, Joan Garcia, Sussi Geli, Mariona Ginès, Llorenç Gómez, Sara Gómez, Marçal Gratacós, Nuri Hernàndez, Jordi Homs, Arca
di Juncosa, Enric López, Alícia Lorente, Albert Mora, Nasi Marco, Natàlia Menció, Edu Paredes, Llum Pérez, Laura Pla, Adriana Planagumà, Ànnia Pons de Ciurana, Pere Quintana, Joan Rigat, Rosa Rigau, Laura Ruhí, Eloi Tomàs i Joan Vila
Escenografia: Xavier Erra \Vestuari i caracterització: Marta Rafa \ Il·luminació: David Bofarull \ So: Joan Carles Ros “Rosky” i Marc Paneque \  Ajudant d’il·luminació: Ernesto Fois  i Àngel Puertas \ Ajudant de vestuari: Giulia Grumi \ Construcció escenografia: Josu González, Pilar Albaladejo, Carles Garcia i Jan Erra \ Confecció del vestuari: Goretti Puente, Núria Tresserres i Rosa Bordas \ Comunicació i grafisme: Estudi Oliver Gràfic \ Producció: Somfònics i Temporada Alta \Distribució : Somfònics

Durada: 1h 15minuts

2 pensaments a “– 134 –  Teatre Musical – TROIA, UNA VERITABLE ODISSEA ! – Teatre Nacional de Catalunya (🐌🐌🐌🐌) – 2018.12.22  (temp. 18/19 – espectacle nº 102)

 1. Imma C.

  Hola,
  es pot veure Troia, una veritable odissea sense cap informació prèvia, ho llegir el programa de mà atentament i seguir un fil argumental que té un guió basat en La Ilíada i L´Odissea.
  He trobat que aplaudir després de cada número musical trencava aquest fil argumental, i sí que es mouen, canten i actuen bé, Bona feina!
  Un públic que sortia content, una Sala Gran quasi plena, i cadascú s´ha quedat amb la seva Odissea. Jo ara continuo repassant per saber-ne una mica més.
  Gràcies per com detalleu les vostres opinions.

  Respon

Deixa un comentari