– 131 – Teatre – EL DIBUIX DELS TEMPS (🐌🐌🐌) – Castell de Montjuïc – 2018.12.20 (temp. 18/19 – espectacle nº 099)

 EL DIBUIX DELS TEMPS (temp. 18/19 – espectacle nº 099)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dijous vam estar convocats per tal d’assistir a la prèvia del DIBUIX DELS TEMPS al Castell de Montjuïc, un nou projecte de l’equip de Píndoles. Es tracta d’un espectacle teatral integrat a les visites guiades que es faran durant el període de Nadal.

Aquest espectacle teatral està escrit i dirigit per Silvia Navarro i està interpretat per Adrià Diaz i Oreig Canela.

La visita comentada al castell de Montjuïc, que avui fem amb Roger com a guia, comença des de la mateixa entrada. Allà en Roger ens dóna dades de la construcció d’aquest castell, de la seva condició de fortalesa militar i de què l’estructura actual data de l’any 1779, després que el primer castell quedés totalment derruït el 1714.

Passant pel “pont llevadís” que marca l’entrada al recinte del castell accedim al cos de guàrdia per anar fins al dipòsit d’aigua de Santa Amàlia que data del segle XVIII, i està gestionat per Aigües de Barcelona.

És en aquest lloc que trobem la primera de les tres històries dramatitzades, que no desvetllem per no fer espòiler, però que ens ha engrescat.

This slideshow requires JavaScript.

Ens dirigim seguidament al pati d’armes d’aquest castell que havia estat una presó fins a l’any 1960 (data en la qual Franco el va reconvertir en Museu Militar).En aquest pati d’armes hi ha una instal·lació artística anomenada IMPASSE, obra de Júlia Calvo, que presenta una reinterpretació artística dels grafitis dels calabossos del Castell.

I ens dirigim als calabossos on veiem les celles amb grafitis de dues èpoques ben diferenciades, uns referits als empresonats pels actes de terrorisme anarquista del segle XIX, i altres dels empresonats a la Guerra Civil.

This slideshow requires JavaScript.

Aquí ens parlaran del presoner Joan Montseny (pare de Frederica Montseny) que va participar en la Setmana Tràgica de Barcelona i està detingut pels atemptats anarquistes del Carrer Canvis Nous.

This slideshow requires JavaScript.

Ens desplacem seguidament a la terrassa del castell que avui ens ofereix unes vistes espectaculars sobre tot Barcelona. Esplèndid espai, esplèndides vistes.

This slideshow requires JavaScript.

I ens adrecem a la torre de vigilància des d’on, amb un sistema de banderes, es comunicaven amb la ciutadella. Pugem dalt la torre per l’escala de cargol i ens parlen de les mesures que va fer allà mateix, en Pierre François André Mechain, astrònom i geògraf francès, per establir el sistema mètric l’any 1791.

This slideshow requires JavaScript.

Una visita guiada que acaba en aquest punt i un recorregut on hem vist tres escenes de tres èpoques diferents, en tres punts del Castell on habitualment no s’hi pot accedir. Tres històries amb un nexe d’unió entre si, que construiran un relat que va més enllà dels murs d’aquesta fortalesa.

No es tracta d’una recreació de fets històrics sinó d’un relat de ficció per poder viatjar a través de la història d’aquest indret.

This slideshow requires JavaScript.

Tal com indica a la web del castell aquesta representació es podrà gaudir els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre de les 13:00h i de les 16:30h i el 4 de gener de les 13:00h i de les 16:30h i 5 de gener de les 13:00h.

Direcció: Silvia Navarro
Intèrprets: Adrià Diaz i Oreig Canela
Durada total: 85 minuts

Leave a Reply