– 118聽– Teatre – LA NETA DEL SENYOR LINH (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – Sala FP – 2018.12.13 (temp. 18/19 – espectacle n潞聽089)

LA NETA DEL SENYOR LINH (temp. 18/19 – espec. n潞 089)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

…. i sense bellugar-nos de lloc聽despr茅s聽de gaudir de l’exposici贸 CAMERINOS de Sergio Parra i聽prendre聽un cafet贸 al bar del Teatre Lliure, ocupem la nostra localitat a la fila 1 de la sala Fabi脿 Puigserver. Ens espera l’estrena de聽 LA聽NETA聽DEL SEYOR LINH, interpretada per Llu铆s聽Homar聽(Barcelona, 1957) sota la direcci贸 de Guy Cassiers (Anvers 1960) 聽a partir de la producci贸 original de聽Toneelhuis.

Versi贸 teatral de la novel路la de聽Philippe聽Claudel聽(1962) tradu茂da del franc猫s per Sergi Belbel i amb dramat煤rgia d’Erwin聽Jans i聽J茅r么me聽Kircher.

Una faula sobre l’exili, la soledat i la recerca de la identitat. Un espectacle sobre la comunicaci贸, l’amistat i la imaginaci贸 per tal de sobreviure en un m贸n diferent i a priori hostil.

La聽novel路la聽“La聽petite聽fille聽de聽Monsieur聽Linh” va ser publicada l’any 2005 i l’any 2006 va ser publicada en catal脿 amb traducci贸 de Lourdes Bigorra.

This slideshow requires JavaScript.

Aquest espectacle forma part del recorregut Mem貌ria Obstinada com tamb茅 鈥As铆 que pasen cinco a帽os鈥 (del 18 al 20 de gener), 鈥Saigon鈥 (25 i 26 de gener), 鈥Mar de fons hist貌ria oculta del desembarcament鈥 (del 13 al 24 de marc) i 鈥Mundo obrero una historia de la clase trabajadora en Espa帽a鈥 (del 13 al 30 de juny).

El senyor Linh ha fugit del seu pa铆s, que ha estat anorreat per la Guerra, buscant un futur millor per a la seva neta Sung Di没. No se sent a casa en aquest pa铆s estranger, fins que coneix el senyor Bark. Ell li parla sobretot de la seva dona, morta de fa poc. El senyor Linh no l鈥檈nt茅n per貌 l鈥檈scolta, amb la seva neta a la falda. Es troben cada dia en un parc, al mateix banc. Fins que un dia tot canvia 鈥.

Enorme escenari, on Lluis Homar, tamb茅 “enorme” no necessita res m茅s per fer-nos arribar la veu dels tres personatges de la hist貌ria, el narrador, el senyor Linh i el senyor Bark.

El senyor Linh i el senyor Bark s贸n dues persones solit脿ries que parlen diferents lleng眉es per貌 que s贸n capa莽os de comunicar-se amb petits gestos. Una relaci贸 que commou i on tots dos mostren una necessitat immensa d’estimar i sentir-se estimat. El senyor Linh enyora la seva terra, i per no oblidar-la taral路leja a la seva n茅ta una can莽贸 de bressol que s’ha transm猫s durant generacions i que li retorna l’olor de la seva llar.

Un mon貌leg on聽Llu铆s聽Homar聽ens narra la hist貌ria del senyor聽Linh聽des del moment en qu猫 fuig del seu pa铆s, en un vaixell, amb la seva petita neta als bra莽os. La seva veu ens transporta on vol, i ajudat per les acurad铆ssimes filmacions d’ell mateix (v铆deo de Klaas de Verpoest),聽la m煤sica que ell mateix genera, el so i els petits canvis de posici贸 a escena som capa莽os d’imaginar i “veure” el que ens explica. Escoltem, veiem i entenem a trav茅s del que escolta, veu i聽ent茅n聽el senyor聽Linh. Ell no se sent聽 v铆ctima聽 ni es queixa, intenta veure la part positiva de tot i intenta comunicar-se.

Per貌 茅s alhora un espectacle sobre la solitud, sobre el desig de comunicaci贸 amb els altres i tamb茅, en bona mesura, amb el p煤blic. Som tots nosaltres en la ment del narrador? Les veus del senyor聽Linh聽i del senyor聽Bark聽s贸n veus en la ment del narrador? Narrar 茅s potser una manera de superar els traumes?

Un muntatge amb un 煤nic actor, que el director flamenc adapta a cada pa铆s on es representa. En cada muntatge l’actor 茅s del pa铆s coproductor perqu猫 d’aquesta manera, segons comenta el mateix Guy Cassiers, l’actor, la seva llengua i la seva cultura exerceixen un impacte en el contingut. Cada actor va estretament associat a l鈥檃daptaci贸 de la pe莽a.

Una posada en escena realment magn铆fica que ens fa imaginar all貌 que no veiem amb una gran sensibilitat. Incre茂blement propera la interpretaci贸 de Llu铆s Homar, que com sempre, ens ha deixat totalment sedu茂ts.

Comentar que nosaltres est脿vem a la fila 1 i ens vam sentir ben b茅 dins de l’escenari com si en聽Llu铆s聽Homar聽ens parles a cau d’orella. No sabem si aquesta sala tan gran 茅s la id貌nia pels espectadors situats m茅s enrere…..

En tot cas, una proposta magn铆fica amb una direcci贸 i interpretaci贸 fores de聽s猫rie.

A partir de la novel.la de Philippe Claudel
Direcci贸: Guy Cassiers
Int猫rpret:聽Llu铆s Homar
Traducci贸 del franc猫s:聽Sergi Belbel聽/ Dramat煤rgia:聽Erwin Jans聽i聽J茅r么me Kircher聽/ V铆deo:聽Klaas Verpoest聽/ So:聽Diederik De Cock聽/ Assessor de vestuari:聽Tim Van Steenbergen
Ajudant de direcci贸:聽Ester Nadal聽/ Producci贸 t猫cnica i t猫cnic de llums:聽Jordi Thom脿s聽/ T猫cnic de v铆deo:聽Francesc Isern聽/ T猫cnic de so:聽Marcel Ferrer聽/ Cap de producci贸:聽Macarena Garc铆a聽/ Director de producci贸:聽Josep Dom猫nech聽/ Ajudant de direcci贸 de producci贸:聽Cl脿udia Flores
Coproducci贸:聽Teatre Lliure i Temporada Alta
a partir de la producci贸 original de聽Toneelhuis
Idioma: catal脿 –聽Durada: 1h 15鈥

4 pensaments a “– 118聽– Teatre – LA NETA DEL SENYOR LINH (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – Sala FP – 2018.12.13 (temp. 18/19 – espectacle n潞聽089)

  1. Miquel Gascon

   Som molts m茅s del que sembla, el que passa que malauradament passem desapercebuts perqu猫 no expressem el que ens ha semblat un determinat espectacle. 脡s per aix貌 que fa uns anys vaig crear un grup a Facebook que es diu “Teatre, l’opini贸 dels espectadors” en la que ja participem m茅s de 3.000 teatraires… exactament ara mateix som 3.205 membres. Una abra莽ada Anna !!!

   Respon
 1. Montserrat Jane Ribas

  Estic molt d’acord amb el es diu al post. I gracies per complementar amb mes informaci贸 que m’ha permes gaudir mes del que vaig veure…

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Hola Montserrat. Gr脿cies a tu per llegir-nos. Els Blogs i les xarxes socials moltes vegades complementen (que no competeixen) les informacions de la premsa “oficial”. Si et b茅 de gust donat una volta pel grup que nosaltres vam crear al Facebook fa uns quants anys… es diu “Teatre l’opini贸 dels espectadors” i en formem part m茅s de 3.200 teatraires. Una abra莽ada Montserrat!!!

   Respon

Leave a Reply