– 116 – Teatre Musical – LA FAMILIA ADDAMS (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Coliseum – 2018.12.12 (temp. 18/19 – espectacle n潞聽088)

LA FAMILIA ADDAMS (temp. 18/19 – espec. n潞 088)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Han passat dos mesos des de la roda de premsa de presentaci贸 a Barcelona d鈥檃questa producci贸 musical. El nostre viatge i la prioritzaci贸 d’espectacles de curta durada que no vol铆em perdre, ens ha fet posposar fins aquest dimecres dia 12 el fet de poder veure aquest musical.

LA FAMILIA ADDAMS, el musical, estrenat a聽 Broadway el 2010, est脿 basada en el llibret de聽Marshall Brickmann聽i聽Rick Elice聽i la m煤sica d鈥橝ndrew Lippa, i ha estat adaptada als nostres escenaris per聽Esteve Ferrer聽i聽Silvia Montesinos, despr茅s d鈥檕btenir els drets de la versi贸 de gira del musical. L’argument est脿 basat en els personatges creats per Charles Addams en 1938 en una tira c貌mica pel diari The New Yorker.

No podem deixar de comentar que aquesta producci贸 va ser estrenada a Madrid i Esteve Ferrer i聽Silvia聽Montesinos han introdu茂t en el text refer猫ncies locals madrilenyes que grinyolen una mica davant el p煤blic catal脿. Refer猫ncies al “cocido聽madrile帽o”, als pol铆tics d’all脿, i als toros; 茅s cert que tamb茅 fa refer猫ncia al Brexit o a les xarxes socials per no fan cap refer猫ncia a casa nostra. Malgrat que en el repartiment hi han forces actors catalans, en general a la producci贸 es respira una manera de fer molt “castiza” que s’allunya for莽a de la manera de fer Teatre a Catalunya i que a nosaltres no ens acaba d’agradar.

Per貌 d’aix貌 茅rem conscients abans de comprar les entrades …. i 茅s que de fet la ra贸 principal per anar a veure aquesta producci贸 era per veure treballar al nostre amic聽Frank聽Capdet.

A banda d’aquest comentari hem de recon猫ixer que la producci贸 ens ha agradat for莽a. Una gran escenografia de聽Felype聽De Lima, que abasta m茅s enll脿 de l’escenari, una magn铆fica il路luminaci贸 de聽Juanjo聽Llorens聽i el disseny de vestuari i maquillatge d’Aar贸n聽Dom铆nguez i聽Olaya聽Brand贸n, respectivament, complementen a la perfecci贸 tota la posada en escena de l’espectacle. Una proposta聽a la que聽s’ha dotat de聽m茅s聽elements d’humor i romanticisme que a la versi贸 que聽record脿vem.

Al m贸n de la Fam铆lia聽Addams聽estar trist 茅s ser feli莽, l鈥檌nsensat 茅s l鈥檃ssenyat, sentir dolor 茅s sentir alegria, l鈥檌mprudent 茅s el prudent i la mort i el sofriment s贸n la mat猫ria de la qual estan fets els seus somnis. No obstant aix貌, aquesta peculiar fam铆lia聽茅s聽a punt d鈥檈nfrontar-se a un dels malsons m茅s esborronadors (i m茅s comuns) a tot progenitor; els seus nens es fan grans.

Durant centenars d鈥檃nys, G贸mez i聽Morticia, han tractat de preservar els aut猫ntics valors聽Addams,聽tan especials com聽煤nics, per貌 per molt que desitgin seguir vivint en aquesta harmonia, alguna cosa inesperada ha d鈥檈sdevenir: la seva macabra i benvolguda filla Dimecres s鈥檋a enamorat de聽Lucas聽Beineke, un noi dol莽, afectu贸s i intel路ligent d鈥檜na fam铆lia 鈥渘ormal鈥 i respectable d鈥橭hio. Ning煤 est脿 molt d鈥檃cord amb aquesta parella, per貌 per empitjorar encara m茅s les coses, Dimecres ha convidat a sopar als 鈥淏einekes鈥.

Benvinguts a una nefasta, fat铆dica i聽hilarant聽nit, a casa dels聽Addams, els m茅s ocults secrets es聽van a revelar, les relacions, enamoriscaments i amistats seran examinades, i la Fam铆lia聽Addams聽al complet, ancestres inclosos, haur脿 de fer front a l鈥櫭簄ica i terrible cosa que ha aconseguit evitar durant generacions: el canvi.

Un musical que compta damunt l鈥檈scenari amb un magn铆fic repartiment, amb coreografia de Montse Colom茅, i 鈥渟ota l鈥檈scenari鈥 amb tres m煤sics, Oriol Pujol, Salvador Sau i Daniel Pe帽a,聽 dirigits per Adri脿 Aguilera que interpreten la m煤sica en directe.

Mi猫rcoles, una extraordinaria Lydia Fairen, 茅s la protagonista absoluta de la hist貌ria que aconsegueix la complicitat del seu pare G贸mez (Ernest Fuster) i del seu tiet F茅tido (Frank Capdet) en el seu nuviatge.

La seva mare Morticia (Carme Conesa), la seva 脿via (Meritxell Duro) el seu germ脿 Pugsley (Alejandro Mesa), el majordom Lurch (Javier Canales) i tota la 鈥渢roupe鈥 d鈥檃ncestres completen una fam铆lia especial que convida a sopar a una fam铆lia 鈥渘ormal鈥 que conformen Lucas (Fabio Arrante), i els seus pares Mal (Andr茅s Navarro) i Alice (Eva M陋 Cortes).

Hi ha moments musicals molt encertats, magn铆fiques veus de Lydia Fair猫n, Ernest Fuster聽i Meritxell Duro, 聽i altres moments que potser no quallen tant, per貌 que en conjunt ens ofereixen una bona i entretinguda producci贸, que ha fet aplaudir amb ganes a tot l’auditori.

Destacar铆em l’escena de l’enamorament de F猫tido (Frank Capdet) i la lluna (Letizia Pasqualone) o la de la conversa entre pare i filla quan el primer enyora el temps de la infantesa, un temps que no tornar脿.

En resum, una producci贸 amb la que hem gaudit m茅s del qu猫 a priori esper脿vem, d’una gran qualitat t猫cnica i art铆stica i que ha fet vibrar un p煤blic que no ha parat de menjar crispetes i comentar les escenes durant els 140 minuts de durada.

Aix貌 si, avui no hem escoltat cap m貌bil.

Llibret original: Marshall Brickmann聽i聽Rick Elice聽
M煤sica i lletra: Andrew Lippa
Adaptaci贸: Esteve Ferrer i Silvia Montesinos
Direcci贸 art铆stica: Esteve Ferrer
Direcci贸 musical: Pedro Arriero i Julio Awad
Int猫rprets: Carmen Conesa, Ernest Fuster, Lydia Fair茅n, Frank Capdet, Alejandro Mesa, Meritxell Duro, Javier Canales, Andr茅s Navarro, Eva M陋 Cort茅s, Fabio Arrante.
Ancestros: Tat谩n Selles, Jos茅 Miralles, Javier Navares, Malia Conde, Carmen Soler, Marta Arteta, Sylvia Parejo, Carlos Renedo, Marc Villavella, Letizia Pasqualone, Ariadna Comas i Zuhaitz San Buenaventura
M煤sics: Adri脿 Aguilera (teclat i direcci贸), Oriol Pujol (teclat), Salvador Sau (bateria) i Daniel Pe帽a (baix)
Coreograf铆a: Montse Colom茅 \ Disseny d鈥檌l.luminaci贸: Juanjo Llorens \ Disseny d鈥檈scenografia i vestuari: Felype De Lima \ Disseny de so: Javier Isequilla \ Perruqueria: Aar贸n Dom铆nguez \ Maquillatge: Olaya Brand贸n \ Casting: Daniel Angles \聽Productors: I帽aki Fern谩ndez i Gorka Fern谩ndez \ Productora executiva: Bel茅n Castres \ Directora resident: Silvia Montesinos
Idioma: castell脿
Durada: 140 minuts amb entreacte

3 pensaments a “– 116 – Teatre Musical – LA FAMILIA ADDAMS (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Coliseum – 2018.12.12 (temp. 18/19 – espectacle n潞聽088)

 1. Ernest Fuster

  Hola Miquel! Celebro que gaudissiu de l’espectacle, per貌 si el video que adjuntes 茅s de la funci贸 que vau veure, m’agradaria aclarir que vaig ser jo mateix qui va interpretar el paper de G贸mez en aquella funci贸, i no en Xavi Mira (tot i que ell 茅s l’actor titular del personatge). Una abra莽ada forta Bones Festes si no ens veiem!! Ernest

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Ho lamentem Ernest!!! Ja hem rectificat la ressenya. El problema 茅s que ens refiem de la relaci贸 del cast del programa de m脿 i en cap lloc del Teatre v脿rem veure cap indicaci贸 dels possibles canvis en el repartiment. Per posar un exemple, al Teatre Gaud铆 al vest铆bul d’entrada un cartell anuncia quins cantants actuen en aquella sessi贸. Els responsables del Teatre Coliseum haurien de posar soluci贸 a aquesta manca d’informaci贸 i optar per fer una cosa similar o almenys dir-ho per megafonia abans de comen莽ar. Bones Festes tamb茅 per tu. Una abra莽ada

   Respon
   1. Ernest Fuster

    No pasa res!! Faltaria m茅s! Tan sols volia aclararir-vos-ho. Suposadament a l’entrada hi ha un plaf贸 amb el repartiment de la funci贸. Potser no el van pensar a canviar o l’han canviat d’ubicaci贸. Pel que fa a anunciar-ho per megafonia, 茅s una petici贸 constant que fem els “covers”, ja que creiem que 茅s molt important per a l’espectador, per als nostres companys del repartiment i per a nosaltres mateixos. Encara que de moment no ho hem aconseguit. Esperem que ens facin cas qualque dia… Una abra莽ada forta i gracies per tot!! 馃槈

    Respon

Deixa un comentari