– 105 – Teatre – HELEN (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Laboratorio Teatro – 2018.12.06 (temp. 18/19 – espectacle. nº 081)

HELEN (temp. 18/19 – espec. nº 081)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

No hem dubtat ni un moment en anar al passatge de Sant Antoni Abad, 6 … on té la seu la Companyia Laboratorio Teatro i veure l’estrena de la seva última proposta, HELEN.

I no dubten perquè ells fan del fet teatral quelcom mes que una representació, ens ofereixen una manera diferent, intensa i màgica de viure el teatre. Cada vegada que entrem en aquell espai sentim, escoltem i olorem la litúrgia que ho envolta tot i que ens atrapa.

Aquesta és la seva cinquena obra després de “Hambret” (que malauradament no hem pogut veure), “Altazor“, “Hamletología” i “Así habló Zaratustra“.

HELEN és un homenatge a Helen Schucman (1909-1981), amb dramatúrgia col·lectiva dels membres de la companyia i direcció i posada en escena de Jessica Walker. Aquesta proposta està basada en la història real d’aquesta psicòloga.

Helen Schucman va ser una psicòloga i investigadora clínica nord-americana, atea, resident a Manhattan. Professora a la universitat de Columbia de Nova York, és coneguda per ser “l’escriba” del llibre “Un Curso de Milagros” (editat per primera vegada el 1975), un llibre que havia estat dictat per una veu interior.

Bill Thetford era el seu cap a la Universitat i mantenia amb ella una relació marcada per l’agressivitat i la ira: “Ha d’haver-hi una altra manera” li va dir a la Helen després de set anys de conflictes personals entre ell i la seva subordinada. A partir d’aquell moment, Helen comença a tenir uns somnis premonitoris i senyals que van ser el preludi del que va passar la nit del 21 d’octubre del 1965 quan va escoltar el següent: “Aquest és “Un Curso de Milagros” … Si us plau, pren nota.

La veu, que segons la mateixa Helen, s’havia identificat com a Jesucrist, va començar el dictat d’un extens tractat sobre l’amor, l’ego i Déu, que replantejava el nostre sistema de pensament i conduïa a reinterpretar els ensenyaments cristians des d’una perspectiva profundament espiritual, lluny dels clàssics conceptes de pecat, culpa i castic. Helen, dubtant de la seva salut mental, va demanar ajuda a Bill i van treballar en secret, durant set anys, per escriure aquest llibre.

L’any 1980 Helen Schucman va ser diagnosticada de càncer i va morir l’any 1981, va ser aleshores quan es va donar a conèixer que ella era l’autora del llibre. Posteriorment, la “Fundación para la Paz Interior” va publicar una col·lecció dels seus poemes, “Los regalos de Dios“.

“Ausencia de Felicidad: La historia de Helen Schucman, la escriba de un curso de Milagros”, és l’única biografia d’ella escrita per Kennet Wapnick, amb el que ella havia mantingut una gran amistat.

Jessica Walker, estudiant del “Curso de Milagros” durant més de 20 anys, ens situa en un restaurant oníric en el qual tindrà lloc la trobada entre Helen, Bill, Jesucrist, Kenneth Wapnick i el personal que serveix en aquest establiment, fora del temps.

Una proposta fascinant i arriscada, que fa gala com sempre, de l’entrega dels seus intèrprets i de la seva complicitat. La proposta presenta moments magnífics amb una enorme plasticitat i amb música en directe interpretada per Carola Zafarana.

Teatre contemporani i trencador, totalment diferent del que el públic està acostumat a veure, molt físic i sobretot visual. Potser no cal entendre immediatament i fil per randa el que els actors ens expliquen, perquè les frases i accions es van dipositant a la nostra ment i finalment el conjunt ens esclata de sobte i acabem entenent el missatge que ens volen transmetre.

Aquesta vegada els espectadors estan asseguts al voltant de l’espai escènic i la quarta barrera desapareix en el precís moment que Jessica Walker anuncia: entra el publico !!! … i un actor fa córrer la cortina que separa el vestíbul d’entrada.

No correu a comprar les entrades, perquè per les representacions d’aquesta setmana estan exhaurides…. i és que quan tens la sort de veure un espectacle de la companyia “Laboratorio Teatro” quedes abduït per sempre i a partir d’aquell moment intentes veure totes les seves propostes.

Esteu a la guait, perquè un ocellet ens ha informat que possiblement al març de l’any vinent la tornaran a representar.

Podeu veure la seva programació en aquest ENLLAÇ

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dramaturgia col.lectiva: Compañia Laboratorio Teatro
Direcció i posada en escena: Jessica Walker
Repartiment: David Bocian, Julieta Dentone Silva, Carlos Martín-Peñasco, Julia Rabadán, Paloma Remolina Gallego, Roser Vallvé, Jessica Walker i Carola Zafarana.
Amb la col.laboració especial de: Juls Gutíerrez, Marion Thibaut i Celeste Ramos Horta
Música en directe: Carola Zafarana
Fotografia/DG: ulisesfontana.com
Idioma: castellà – Durada: 110 minuts

Deixa un comentari