– 105 – Teatre – HELEN (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Laboratorio Teatro – 2018.12.06 (temp. 18/19 – espectacle. nÂș 081)

HELEN (temp. 18/19 – espec. nÂș 081)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

No hem dubtat ni un moment en anar al passatge de Sant Antoni Abad, 6 … on té la seu la Companyia Laboratorio Teatro i veure l’estrena de la seva Ășltima proposta, HELEN.

I no dubten perquÚ ells fan del fet teatral quelcom mes que una representaciĂł, ens ofereixen una manera diferent, intensa i mĂ gica de viure el teatre. Cada vegada que entrem en aquell espai sentim, escoltem i olorem la litĂșrgia que ho envolta tot i que ens atrapa.

Aquesta és la seva cinquena obra desprĂ©s de “Hambret” (que malauradament no hem pogut veure), “Altazor“, “HamletologĂ­a” i “Así habló Zaratustra“.

HELEN és un homenatge a Helen Schucman (1909-1981), amb dramatĂșrgia col·lectiva dels membres de la companyia i direcciĂł i posada en escena de Jessica Walker. Aquesta proposta estĂ  basada en la histĂČria real d’aquesta psicĂČloga.

Helen Schucman va ser una psicĂČloga i investigadora clĂ­nica nord-americana, atea, resident a Manhattan. Professora a la universitat de Columbia de Nova York, Ă©s coneguda per ser “l’escriba” del llibre “Un Curso de Milagros” (editat per primera vegada el 1975), un llibre que havia estat dictat per una veu interior.

Bill Thetford era el seu cap a la Universitat i mantenia amb ella una relaciĂł marcada per l’agressivitat i la ira: “Ha d’haver-hi una altra manera” li va dir a la Helen desprĂ©s de set anys de conflictes personals entre ell i la seva subordinada. A partir d’aquell moment, Helen comença a tenir uns somnis premonitoris i senyals que van ser el preludi del que va passar la nit del 21 d’octubre del 1965 quan va escoltar el segĂŒent: “Aquest Ă©s “Un Curso de Milagros” … Si us plau, pren nota.

La veu, que segons la mateixa Helen, s’havia identificat com a Jesucrist, va començar el dictat d’un extens tractat sobre l’amor, l’ego i DĂ©u, que replantejava el nostre sistema de pensament i conduĂŻa a reinterpretar els ensenyaments cristians des d’una perspectiva profundament espiritual, lluny dels clĂ ssics conceptes de pecat, culpa i castic. Helen, dubtant de la seva salut mental, va demanar ajuda a Bill i van treballar en secret, durant set anys, per escriure aquest llibre.

L’any 1980 Helen Schucman va ser diagnosticada de cĂ ncer i va morir l’any 1981, va ser aleshores quan es va donar a conĂšixer que ella era l’autora del llibre. Posteriorment, la “FundaciĂłn para la Paz Interior” va publicar una col·lecciĂł dels seus poemes, “Los regalos de Dios“.

“Ausencia de Felicidad: La historia de Helen Schucman, la escriba de un curso de Milagros”, Ă©s l’Ășnica biografia d’ella escrita per Kennet Wapnick, amb el que ella havia mantingut una gran amistat.

Jessica Walker, estudiant del “Curso de Milagros” durant mĂ©s de 20 anys, ens situa en un restaurant onĂ­ric en el qual tindrĂ  lloc la trobada entre Helen, Bill, Jesucrist, Kenneth Wapnick i el personal que serveix en aquest establiment, fora del temps.

Una proposta fascinant i arriscada, que fa gala com sempre, de l’entrega dels seus intĂšrprets i de la seva complicitat. La proposta presenta moments magnĂ­fics amb una enorme plasticitat i amb mĂșsica en directe interpretada per Carola Zafarana.

Teatre contemporani i trencador, totalment diferent del que el pĂșblic estĂ  acostumat a veure, molt fĂ­sic i sobretot visual. Potser no cal entendre immediatament i fil per randa el que els actors ens expliquen, perquĂš les frases i accions es van dipositant a la nostra ment i finalment el conjunt ens esclata de sobte i acabem entenent el missatge que ens volen transmetre.

Aquesta vegada els espectadors estan asseguts al voltant de l’espai escĂšnic i la quarta barrera desapareix en el precĂ­s moment que Jessica Walker anuncia: entra el publico !!! … i un actor fa cĂłrrer la cortina que separa el vestĂ­bul d’entrada.

No correu a comprar les entrades, perquĂš per les representacions d’aquesta setmana estan exhaurides…. i Ă©s que quan tens la sort de veure un espectacle de la companyia “Laboratorio Teatro” quedes abduĂŻt per sempre i a partir d’aquell moment intentes veure totes les seves propostes.

Esteu a la guait, perquĂš un ocellet ens ha informat que possiblement al març de l’any vinent la tornaran a representar.

Podeu veure la seva programació en aquest ENLLAÇ

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Dramaturgia col.lectiva: Compañia Laboratorio Teatro
DirecciĂł i posada en escena: Jessica Walker
Repartiment: David Bocian, Julieta Dentone Silva, Carlos Martín-Peñasco, Julia Rabadån, Paloma Remolina Gallego, Roser Vallvé, Jessica Walker i Carola Zafarana.
Amb la col.laboraciĂł especial de: Juls GutĂ­errez, Marion Thibaut i Celeste Ramos Horta
MĂșsica en directe: Carola Zafarana
Fotografia/DG: ulisesfontana.com
Idioma: castellĂ  – Durada: 110 minuts

Deixa un comentari