– 095 – Teatre – GRAVEDAD (🐌) – Sala Dau al Sec – 2018.11.30 (temp. 18/19 – espectacle. nÂș 074)

GRAVEDAD (temp. 18/19 – espec. nÂș 074)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Els Teatraires ens hem de felicitar, perquÚ aquesta setmana ha obert portes un nou espai escÚnic al barri del Poble Sec de Barcelona.

Es tracta de DAU AL SEC, Arts EscÚniques, projecte que encapçala la nostra amiga MercÚ Managuerra, actriu, directora, productora teatral i pedagoga.

Una sala que neix al barri del Poble Sec amb el propĂČsit de dinamitzar la reflexiĂł, promoure l’agitaciĂł, el compromĂ­s amb la paraula i el diĂ leg sobre els conflictes socials, mitjançant la programaciĂł d’espectacles i la producciĂł d’esdeveniments en l’Ă mbit de la cultura escĂšnica.

Un espai no concebut Ășnicament per a fer-hi espectacles … “Volem ser una agenda escĂšnica, mĂ©s que nomĂ©s un teatre“.

MercĂš Managuerra (Barcelona, 1950) va dirigir des dels seus inicis i durant 10 anys el teatre AkadĂšmia, i ara assumeix la direcciĂł artĂ­stica d’aquest nou espai acompanyada de Sylvie Lorente, amb una llarga experiĂšncia en el mĂłn de les arts escĂšniques.

DAU AL SEC estĂ  situat al carrer SalvĂ  86-88, en un espai que es va construir el 1910 i va ser fĂ brica de joguines, una pastisseria i un magatzem, fins als anys 80 que va ser adquirit per la companyia Vol Ras. Adquirit per la MercĂš Managuerra l’any 2017, ha estat rehabilitat i aĂŻllat acĂșsticament i s’ha convertit en una sala amb una capacitat per a 89 espectadors.

Segons llegim el nom de Dau al Sec, ha sorgit de la mateixa arquitectura de l’espai, que evoca un dau, i de la intenciĂł de retre homenatge a una de les avantguardes mĂ©s riques en imaginaciĂł i poesia que ha donat el nostre paĂ­s. Un espai cĂ lid i acollidor amb una magnĂ­fica sala on de ben segur podrem veure propostes interessants.

______________

El primer espectacle que s’ha presentat ha estat GRAVEDAD, un espectacle de creaciĂł personal d’Alonso AbarzĂșa Vallejos, interpretat per ell mateix, i dirigit per Thomas Richards.

Una peça creada al Workcenter Studio in Residence, programa iniciat al Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards al març de 2016 que incorpora reflexions sobre identitat i pertinença en relació amb el concepte de “Llar”.

Un llarg procĂ©s creatiu durant el qual han guiat a Alonso AbarzĂșa en el camĂ­ que l’ha portat a aquest monĂČleg, on Alonso es converteix en el narrador que ens ha de conduir a la compressiĂł de l’exili, no nomĂ©s exterior sinĂł interior.

Un monĂČleg que comença amb la histĂČria d’una famĂ­lia forçada a l’expatriaciĂł durant la dictadura xilena. A l’escenari Alonso encarna principalment tres veus diferents, tres generacions de la mateixa famĂ­lia: l’avi, el pare i el fill. Ens parlen del seu exili a SuĂšcia, del seu retorn a Xile, de l’intent de sentir-se d’algun lloc entre dues cultures totalment diferents, i la sensaciĂł permanent de desarrelament, de no ser d’enlloc, la necessitat d’encaixar.

Alonso encarna tambĂ© diferents veus d’una multiplicitat de personatges i ens mostra uns individus condicionats pel passat, preocupats pel futur, incapaços de viure el present.

És a travĂ©s de les diverses histĂČries del narrador i els seus punts de vista, i la multiplicitat de personatges que encarna, que finalment, es veu conduĂŻt a enfrontar un altre tipus d’exili, patit a l’interior, nascut de la nostra condiciĂł humana.

Nosaltres, com a individus, estem com dispersos en el temps. Desesperadament fragmentats, condicionats pel passat, preocupats pel futur, ens hem oblidat d’habitar el moment, i el que sempre existeix en el moment, el cos, segueix sent una llar deshabitada, l’estatge d’un exili sense fi. 

Malauradament Ă©s una proposta amb la que ens ha estat impossible connectar; un batibull d’idees i de personatges, que si bĂ© ha començat molt definida, s’ha anat dispersant enmig d’una posada en escena que cada cop s’embolicava mĂ©s al ritme de les paraules.

Una interpretaciĂł a moments magnĂ­fica i d’altres moments, per nosaltres, inintel·ligible.

Estem convençuts de quĂš darrere de la proposta existeix un enorme treball, que ha necessitat molt de temps de creaciĂł (en el debat posterior ens han parlat inclĂșs d’anys), perĂČ per molt d’esforç i atenciĂł que hem intentat posar durant la representaciĂł, a nosaltres gairebĂ© no ens ha arribat i en molts moments se’ns ha fet un text feixuc i incomprensible.

Al col·loqui que va haver-hi desprĂ©s de la representaciĂł, per sort vam entendre alguna cosa mĂ©s i vĂ©rem copsar la importĂ ncia del programa que aplica l’anomenat mĂštode Grotowski,  que proposa a l’actor participant que clarifiqui que vol dir, com ho vol dir i a qui ho vol dir. I a partir d’aixĂČ començar a treballar.

Malgrat que no se’m va permetre prendre imatges a la Sala, us deixo un enllaç d’un vĂ­deo amb el col·loqui d’aquesta proposta escĂšnica, similar al del passat divendres, gravat l’abril del 2018 a CoyoacĂĄn (districte federal mexicĂ ) …

https://vimeopro.com/danzanet/perfiles-en-accion/video/265868031

Esperem que a les prĂČximes vegades, que de ben segur assistirem a DAU AL SEC, tinguem mĂ©s sort o estem mĂ©s oberts a propostes escĂšniques diferents del que estem acostumats a veure.

This slideshow requires JavaScript.

CreaciĂł i interpretaciĂł: Alonso AbarzĂșa Vallejos
DirecciĂł: Thomas Richards
Assistencia a la direcciĂł: Jessica Losilla-HĂ©brail
ProducciĂł executiva: Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards i Fondazione Teatro della Toscana.
Idioma: castellĂ  – Durada: 50 minuts

Leave a Reply