– 086 – Teatre – MARIA STUART (🐌🐌🐌+🐚) – Centre Moral de Gràcia – 2018.11.24 (temp. 18/19 – espectacle. nº 066)

MARIA STUART (temp. 18/19 – espec. nº 066)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dissabte teníem una cita ineludible al Teatre del Centre (Entitat Centre Moral i Instructiu de Gràcia) per tal de veure la representació de MARIA STUART de Friedrich Schiller (1759-1805), dirigida pel nostre amic Enric Sunyol que amb aquesta proposta s’acomiada del món del teatre actiu.

Fa relativament pocs anys que coneixem al matrimoni format per l’Enric Sunyol i la Teresa Vergés, però sabem del cert que ha estat tota una vida dedicada al Teatre, encara que nosaltres hem pogut compartir molt poc de la seva tasca en el món teatral; de fet només hem pogut veure “El rellotger de Gràcia” fa poc més d’un any.

Però l’Enric i la Teresa transmeten amor pel teatre i unes ganes enormes de fer bé les coses. Ara l’Enric ha decidit retirar-se amb aquesta peça que el va enamorar quan la va veure representada al Teatre Lliure durant la temporada 1990/1991, i que volia dirigir “quan fos gran”. Malgrat tot, ell dos continuaran portant el programa dedicat al Teatre a Ràdio Gràcia.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Segons comenta l’Enric en el programa de mà “en rellegir la tragèdia de Schiller em vaig adonar de la similitud de situacions d’aquella època amb la nostra actual: corrupció, injustícia, lluites pel poder, traïcions o els eterns amors i desamors entre els éssers humans“.

MARIA STUART va ser escrita l’any 1800 i està basada en els últims dies de la vida de Maria I d’Escòcia. L’obra va ser estrenada en Alemanya i és la base de l’òpera de Donizetti estrenada el 1835.

Una batalla de reines, cosines que lluiten pel tron. Una lluita de poders i de religions. Isabel I, reina d’Anglaterra (Carme Bigorra) és protestant, en tant que Maria Stuart, reina d’Escòcia (Teresa Vergés) és catòlica papista.

Ens han agradat molt les interpretacions de les dues reines, convincents i apassionades, i ens ha encantat veure treballar a la Teresa Vergés en el paper de Maria Stuart, un personatge que ha dibuixat a la perfecció.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Maria Stuart està retinguda en el castell de Talbot i és acusada de la mort del seu espòs. Privada de tot el seu servei, només compta amb la seva fidel dida Hanna (Joana Ventura) que espera amb ella el resultat del judici i que estarà amb ella fins al final.

Els altres papers de la història són magníficament interpretats per un grup d’actors que nosaltres no havíem tingut l’ocasió de veure treballar i que ens han agradat molt, un jove Mortimer interpretat per Marc Ortiz, nebot del carceller Amies Paulet (Marc Pineda). El poderós i inflexible Guillem Cecil (Jordi Borras), la comtessa Aubespine (Francesca Sánchez), ambaixadora de França que negocia el matrimoni de la reina Isabel amb el rei de França, Talbot, el comte de Sherwsbury (Eduard Saboya), el comte de Leicester (Josep Lluis Rovira) el personatge més menyspreable, enamorat de la reina Maria, però que no vol perdre els favors de la reina Isabel i finalment Melvil (Pep Pla), l’enviat del Papa per absoldre els pecats de la reina.

Un breu paper el del seu botxí (Kiko Navarro) i les dues nenes Júlia i Ivet Aguilar que interpreten la cançó del pròleg, en el moment inicial quan tots els personatges hi són a escena.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una posada en escena molt acurada amb una escenografia senzilla però suficient, de La Lluerna Teatre, vestuari de Carme Bigorra i muntatge musical de Josep Mª Adell.

Hem gaudit molt d’aquesta representació que malauradament només s’ha pogut fer dues vegades i que porta darrere molta il·lusió, moltes ganes i també molt d’esforç.

Segur que ens seguirem trobant amb l’Enric i la Teresa a les rodes de premsa o a les reresentacions teatrals i des d’aquí la nostra admiració per tota una vida dedicada a les Arts Escèniques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Friedrich Schiller
Direcció: Enric Sunyol
Intèrprets: Júlia Aguilar, Ivet Aguilar, Joana Ventura, Marc Pineda, Teresa Vergés, Marc Ortiz, Jordi Borràs, Carme Bigorra, Francesca Sánchez, Eduard Saboya, Josep Lluís Rovira, Pep Pla, Kiko Navarro.
Veu en off: Dolors Busquets
Muntatge musical: Josep Mª Adell \ Disseny d’escenografia i llum: La Lluerna Teatre \ Regidoria i seguiment: Fanny Florit i Franscesc Alborch \ Suport de regidoria: Kiko Navarro \ Disseny de vestuari: Carme Bigorra \ Muntatge de llums: José Manuel Barredo \ Muntatge escenografia: Josep Aquilina \ Reportatge fotogràfic: Jordi Làzaro.
Idioma: català
Durada: 140 minuts amb entreacte

Deixa un comentari