– 074 –  Teatre – LA DONA DE NEGRE (🐌🐌) – Teatre del Raval – 2018.10.07 (temp. 18/19 – espectacle. nÂș 055)

LA DONA DE NEGRE (temp. 18/19 – esp. nÂș 055)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Últims dies a Barcelona abans de les nostres vacances i les nostres Ășltimes escapades “teatraires” per la nostra ciutat. És per aixĂČ que intentem ser molt curosos amb la selecciĂł del que volem veure aquests Ășltims dies.

Malauradament ens vam equivocar per optar per escollir LA DONA DE NEGRE al Teatre del Raval, a causa de les bones opinions que ens havien fet arribar. CrĂšiem errĂČniament que tindria una major qualitat i un com vista, la considerem simplement una proposta per passar l’estona i totalment prescindible.

Ahir diumenge a la tarda ens vĂ rem asseure a la primera fila del Teatre del Raval, amb ganes de passar una mica de “por” en el Teatre, cosa bastant difĂ­cil d’aconseguir sense les tĂšcniques emprades en el cinema…. i malauradament, la “por” no va arribar mai, ni tampoc aquelles sensacions de “inquietud o tensiĂł” tĂ­piques del gĂšnere.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

LA DONA DE NEGRE, està basada en la novel·la de fantasmes de Susan Hill, escrita el 1983, teatralitzada per Stephen Mallatratt i que  ha estat adaptada i  traduïda al català per Tamar Aguilar.

Una obra que curiosament porta mĂ©s de 30 anys als escenaris londinencs, suposem que amb majors mitjans tĂšcnics, de les que aquĂ­ es pot permetre un petit teatre de Barcelona. No és la primera vegada que aquesta obra es representa a Espanya, en la seva versiĂł castellana, perĂČ ara el Teatre del Raval ha apostat per portar-la novament i en catalĂ , en aquesta ocasiĂł dirigida per Empar LĂłpez i interpretada per Carlos Vicente i Gerard Clavell.

L’adaptaciĂł teatral de la novel·la pretĂ©n transformar-la en un joc metatreatal (teatre dins del teatre), que ens endinsa de mica en mica en la histĂČria de “terror”.

Arthur Kipps, advocat de mitjana edat, lloga un teatre i contracta els serveis d’un actor professional per a quĂš l’ajudi a recrear quelcom que li va succeir anys enrere i que encara el turmenta. Un succĂ©s real perĂČ fantasmagĂČric i amb resultats trĂ gics per a ell i la seva famĂ­lia. Per a superar els seus traumes escenifiquen aquells dies en quĂš una apariciĂł fantasmal seguia els seus passos.

Des d’un escenari ple de mobles, papers i altres objectes, en Kipps comença a llegir la seva histĂČria de manera cohibida i desconfiada; perĂČ, a poc a poc, aconsellat per l’actor i amb l’ajuda dels efectes teatrals, va creixent en ell la confiança i la capacitat d’actuaciĂł, mentre veiem com va representant diferents papers, passant de la narraciĂł a la interpretaciĂł teatral en tota regla.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Carlos Vicente interpreta a Kipps i als diferents personatges que apareixen en la histĂČria fent tambĂ© de narrador. Gerard Clavell Ă©s l’actor que representa el paper de Kipps en la recreaciĂł dels fets que aquest vol explicar. A aquest jove actor ja el vam veure treballar la temporada passada a “La visita inesperada” en aquest mateix teatre.

PerĂČ malgrat que les interpretacions dels dos actors es magnifica, l’obra tĂ© un problema de ritme, amb una primera mitja hora que s’ha fet llarguĂ­ssima i repetitiva. DesprĂ©s creiem que millora el ritme, perĂČ ens continuen “molestant” els repetitius “fosos en negre” per canviar d’escena, i que trenquen la narraciĂł

Valorem com a molt positives les interpretacions dels dos actors i també els efectes sonors de Jordi Ballbé, no tant les aparicions de la dama de negre.

El joc del “teatre dins del teatre”, en aquesta proposta en concret, dificulta una mica la immersiĂł de l’espectador en la histĂČria de “terror” que ens han d’explicar, amb els continus encreuaments de les dues histĂČries i les interrupcions que provoca.

No ens ha acabat d’agradar l’escenografia i encara menys el disseny de llums, perĂČ la pitjor part se la emporta la direcciĂł de la proposta amb una posada en escena que no ens ha convençut.

Autors: Susan Hill i Stephen Mallatratt
TraducciĂł i adaptaciĂł: Tamar Aguilar
DirecciĂł: Empar LĂłpez
Intérprets: Carlos Vicente i Gerard Clavell
J.H.: Marina DurĂ n
Veus en off: Jordi Coromina, Ariadna de GuzmĂĄn i Empar LĂłpez
Ajudant de direcciĂł: Àngel Amazares \ Disseny llums: Xavier Costas \ Disseny so: Jordi BallbĂ© \ Espai scenic i vestuari: Estanis Aboal \ CoreografĂ­a: Valentina Calandriello \ TĂšcnic llums i so: VĂ­ctor CĂĄrdenas \ VĂ­deo: Rafa JimĂ©nez \ ComunicaciĂł: Xtrategium \ ProducciĂł: Muntsa Tur
Idioma: catalĂ  – Durada: 1h 50’

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.