Concert de l’OBC – LA PATÈTICA DE TXAKOVSKI (temp. 18/19 – esp. nº 054)
VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques –
Per Imma Barba & Miquel Gascón –
Segon diumenge consecutiu “d’Auditori” en un concert que no correspon al nostre abonament, sent un dels que hem bescanviat a causa del nostre imminent viatge, que ens allunyarà de les arts escèniques uns quants dies.
El concert ha estat dirigit pel seu director titular Kazushi Ono i ha comptat amb el pianista Piotr Anderszewski per a la segona peça que s’ha interpretat.
El programa ha estat el següent:
- MARCOS FERNÁNDEZ BARRERO (Barcelona, 1984)
Homenatge a Bernstein (2017). Estrena absoluta (🐌🐌🐌)
Aquesta obra d’encàrrec de l’OBC, amb motiu del centenari de Leonard Bernstein està emmarcada en el Music Up Close Network, un projecte europeu de col·laboració entre institucions musicals europees que agrupa diverses orquestres. Una iniciativa que pretén apropar la música simfònica als joves i connectar-la amb nous públics.
Marcos Fernández és compositor i pianista i actualment exerceix la docència musical a Londres. Atret per tota mena de música creu que la barreja de llenguatges permet crear peces interessants.
La peça, que ha estrenat aquest cap de setmana, juga amb la figura rítmica de l’hemiòlia (Compàs format per l’alternança de compassos de 6/8 (1-2-3,1-2-3) i compassos de 3/4 (1-2,1-2,1-2)) que és present a tota l’obra mentre utilitza tècniques compositives del jazz, el latin, el pop, el flamenc o la música contemporània.
- BÉLA BARTÓK (Nagyszenmiklós, Hongria 1881- Nova York 1945)
Concert per a piano i orquestra núm, 3 (1945) (🐌🐌🐌+🐚)
Una obra que consta de tres moviments, i que ha comptat amb el pianista polonès Piotr Anderszewski (Varsòvia, 1969) com a solista. Amb una forta personalitat artística interpreta la peça amb una gran intensitat.
Aquest concert per a piano va ser l’última obra composta per Béla Bartók quan vivia exiliat als Estats Units, i estava en la fase terminal de la leucèmia que patia. Va estar dedicat a la seva dona, Ditta Pásztory, una gran pianista. En morir, va deixar inacabat el tercer moviment que va completar el seu alumne Tibor Serly. Un concert on es barregen de forma perfecta diferents estils apartant-se notablement d’altres obres de l’autor.
Piotr Anderszewski ens ha ofert un petit bis.
- PIOTR ÍLITX TXAIKOVSKI (Votkinsk 1840-Sant Petersburg 1893)
Símfonia núm. 6 en Si menor, op.74 “Patètica” (1893) (🐌🐌🐌🐌🐌)
És l’última simfonia de Pyotr Ilych Chaikovsky, i ell va dirigir la primera interpretació a Sant Petersburg el 28 d’octubre de 1893, nou dies abans de la seva mort a causa del còlera segons algunes fonts o després de suïcidar-se en fer-se pública la seva homosexualitat.
La segona interpretació de la peça, sota la direcció d’Eduard Nápravník, va tenir lloc vint dies després en un concert memorial.
Integrada per quatre moviments, tota l’obra es podria interpretar com autobiogràfica amb un quart moviment, “Adagio lamentoso” que sembla premonitori del seu final.
Una grandíssima interpretació de l’OBC que ens ha arribat a posar pell de gallina.
La temporada 2016-2017 vam poder escoltar aquesta mateixa peça a l’Auditori interpretada per la Gran Orquestra del Liceu.
Ha estat un bon concert.
Aquest concert l’OBC ha volgut dedicar-lo, conjuntament amb l’associació “Obertament” a les persones que travessen episodis de patiment psíquic intens i en general a la Salut mental.